Zdraví

Botulismus je častější, než si většina lidí myslí. Na co si dát pozor a co rozhodně nepodceňovat

Otravy jídlem jsou obecně velmi nebezpečné, proto nelze podceňovat

autor

Erika Tomanová

08. října 2020

 
Bez jídla se neobejdeme. Jestli však patříte k lidem, kteří příliš neřeší skladování potravin, můžete se snadno stát obětí fatální otravy. Na vině nemusí být jenom konkrétní potravina, ale také způsob jejího skladování nebo zpracování.

Otrava jídlem může být neskutečně nepříjemnou záležitostí a dokáže vyvolat nemalé zdravotní potíže a způsobit až katastrofické konce. Do této skupiny zdravotních problémů můžeme zařadit takzvaný botulismus. O jaké onemocnění jde, jaké jsou jeho příčiny a jak probíhá léčba?

Co je to botulismus?

Pod pojmem botulismus rozumíme život ohrožující otravu způsobenou botulotoxinem. Jde o jeden z nejprudších a nejsilnějších toxinů na světě a často je přezdívaný jako klobásový jed. Název onemocnění je odvozen z latinského botulus, což znamená klobása. Botulotoxin je bakteriální jed, který produkuje bakterie Clostridium botulinum.

Tyto bakterie najdeme v trávicím traktu zvířat, dostávají se do půdy, bahna, hnoje a podobně. Ve formě odolných spór přežívají na těchto místech i celé roky. Při vhodných podmínkách, na místech bez přístupu kyslíku, začínají být spóry aktivní. V takové vegetativní formě se množí a produkují zmíněný jed.

Kdy hrozí otrava?

Člověk se přitom může otrávit po konzumaci určitých potravin, což je takzvaný alimentární botulismus. Riziko v tomto směru představují hlavně špatně zpracované, nedostatečně tepelně upravené nebo nevhodně skladované potraviny. Může jít o masové konzervy a rozličné druhy masných i zeleninových zavařenin, ovocné kompoty, uzeniny, klobásky, tlačenky, nakládané ořechy i další potraviny. Často jde hlavně o doma připravené konzervy a zavařeniny.

Existují však i jiné typy botulismu. Vzácně se vyskytuje inhalační botulismus, který vzniká po vdechnutí toxinu, či ránový, kdy se bakterie do těla dostanou poraněním kůže.

Jak se intoxikace projevuje?

Botulinové toxiny řadíme mezi neurotoxiny, tedy napadají nervový systém. Brání zejména přenosu signálů mezi nervy a svaly, což souvisí s rozvojem charakteristických projevů botulismu. Mohou způsobovat paralýzu periferních nervů a také brzdí produkci neurotransmiterů. Nástup příznaků je poměrně rychlý. Inkubační čas je zpravidla 12 až 72 hodin.

Typické jsou doprovodné potíže, které souvisejí s postižením nervové soustavy. Běžné jsou bolesti a slabost svalů. Někdy může dojít k ochrnutí mimických svalů, rozšíření očních zornic, poruchám vidění či potížím s polykáním a řečí.

Postižený si může stěžovat na nadměrnou únavu, bolesti hlavy, může se více potit a mít sucho v ústech. Kromě toho v pozdějším stádiu nastává i postižení kosterních svalů a může dojít k poruchám dýchání či dokonce k obrně dýchacího centra. Objevit se také mohou zažívací potíže, například průjmy či pocity na zvracení, křečovité bolesti břicha, později zácpy. 

Jak se botulismus léčí?

Botulismus je spíše vzácné onemocnění, ale zároveň je život ohrožující. Postiženému je nezbytné poskytnout správnou léčbu, v opačném případě hrozí zástava srdeční činnosti či selhání respiračního systému. Je třeba z těla odstranit botulotoxin, přičemž může pomoci výplach žaludku i použití projímadel. Tak se z trávicího traktu odstraní ještě nestrávené zbytky potravy. Následně je pacientovi podán protijed. Kromě toho je léčba ještě symptomatická, čili jsou podávány léčiva ke zmírnění doprovodných příznaků onemocnění. Čím dříve se otrava odhalí a začne se s léčbou, tím lépe a rychleji ji pacient zpravidla překoná.

Jaká je prevence?

Je třeba dávat si pozor zejména při domácí konzervaci potravin. Dbejte na hygienické zásady, správný postup při zavařování, dostatečnou tepelnou úpravu potravin i správné skladování. Tepelnou úpravu potravin skutečně není radno podceňovat. Botulotoxin je totiž citlivý na teplo, vařením je ho možné zničit. Pokud je sklenice se zavařeninou nafouknutá, uniká z ní tekutina, nebo s ní už na pohled něco není v pořádku, raději ji ani neotvírejte. 

Otravy jídlem jsou obecně velmi nebezpečné, proto je nelze podceňovat. V závažných případech může zotavení trvat i celé měsíce.

Zavřít reklamu