Zdraví

Podívali jsme se na zoubek pekanovému oleji. Jeho účinky na naše tělo jsou ohromující

Pekanový olej u nás není tak známý jako jiné oleje

autor

Erika Tomanová

21. září 2020

 
Pokud jste ještě nevyzkoušeli rostlinný olej, na jehož přípravu byly použity různé druhy ořechů, je na čase to napravit. Přírodní nesolené oříšky dokáží příznivě podpořit naše zdraví a stejně úžasné jsou i oleje z nich. Dnes jsme se podívali na zoubek oleji z pekanových ořechů.

Pekanový olej u nás není tak známý jako oleje z jiných ořechů. A je to škoda, protože tento olej je opravdu výborný. Používá se k prevenci a léčbě různých problémů a nemocí. Pekanový olej je přírodní lék používaný tradičně ve starých mexických i amerických kulturách na kožní problémy a může se pyšnit i dlouhým seznamem živin.

Čím je charakteristický právě tento olej? 

Pekanový olej se připravuje šetrným lisováním pekanových ořechů za studena. Kvalitní panenský olej je v prvé řadě zdrojem mnoha důležitých látek a má vysokou nutriční hodnotu. Tak jako samotné ořechy, i olej je bohatý hlavně na zdravé tuky, přičemž našemu tělu doplní cenné mastné kyseliny.

V jeho složení najdeme i nepostradatelný vitamín E, který v našem těle zastává funkci antioxidantu. Rovněž nabízí kombinaci několika důležitých minerálních látek a stopových prvků, včetně manganu, železa, draslíku, hořčíku i selenu. Olej z pekanových ořechů je skutečně specifický hlavně svou příjemnou chutí a ořechovým aroma. 

Zdravotní přínos pekanového oleje

Je lehce stravitelný a nezatěžuje trávení, právě naopak, má příznivý vliv na trávicí procesy. Pekanový olej podporuje zdraví tlustého střeva a pomáhá regulovat peristaltiku střev.

Pekanové ořechy a tedy i pekanový olej, jsou bohaté na fosfor, což je jeden z nejdůležitějších minerálů v těle. Fosfor, spolu s vápníkem a hořčíkem, podporuje zdravé kosti a zuby.

Pekany dále mají vysoký obsah železa, což může pomáhat předcházet stavům, jako je anémie.

Vysoká hladina hořčíku v pekanových ořeších a v oleji pomáhá snižovat krevní tlak a působí protizánětlivě. 

Pekany jsou bohatým zdrojem vlákniny, která snižuje riziko různých onemocnění. Mononenasycené tuky, jako je kyselina olejová, se také nacházejí v pekanovém oleji a ty jsou zase vynikající pro zdraví koronárních tepen a pro prevenci mrtvice.

Pekany obsahují mangan, který je velmi silným antioxidantem a je skvělý pro posílení imunitního systému. Tento antioxidant je také účinný pro ochranu vašich nervových buněk před poškozením volnými radikály.

Stará se o pokožku i vlasy

Olej z pekanových ořechů lze používat i zevně, a to při péči o pokožku a vlasy. Pekany obsahují zinek a vitamíny A a E, které hrají důležitou roli při udržování zdravé pokožky. Zinek pomáhá udržovat pokožku zdravou, chrání před infekcí, zatímco vitamíny, které jsou antioxidanty, dodávají pleti jas a záři. Podporuje regeneraci a výživu kůže zevnitř, ale stejně se o ni stará i zvenku. V malém množství jej můžete například přidat do oblíbeného pleťového krému či tělového mléka, nebo ho rovnoměrně nanést na pokožku těla po koupeli.

Můžete jej použít jako masážní olej a je možné ho přidat i do vany s horkou vodou. Taková koupel je skvělá po náročném dni. Uvolní svalstvo a ošetří suchou pokožku.

Díky svému složení olej z pekanových ořechů posiluje i vlasy a zvyšuje jejich odolnost. V malém množství jej lze vetřít do konečků vlasů po jejich umytí. Také ho můžete přidat do masky nebo kondicionéru na vlasy. Díky tomu budou vlasy lesklé, hebké a při pravidelném používání to podpoří jejich růst a hustotu.

Použití v kuchyni

Pekanový olej je vítanou součástí každé zdravé stravy a vhodný je i při dietách. Hodí se na přípravu dresinků i salátových zálivek, lze jej přidat do těstovin, polévek i dezertů. Je poměrně stabilní, a tak je vhodný i na tepelnou úpravu potravin. Pekanový olej může nahradit máslo nebo olivový olej. Jeho bod zakouření je cca 243 °C, což znamená, že se ho nemusíte bát použít i pro přípravu teplých pokrmů.

Zavřít reklamu