Tipy a triky

Připálený hrnec už pro vás nebude žádný problém. Super triky, se kterými ho vyčistíte raz dva

Připálit hrnec se podaří jednou za čas každému

autor

Erika Tomanová

25. července 2021

 
Připálit hrnec se jednou za čas podaří opravdu každému. Nemusí to ale být pohroma a hrnec či pánev nemusí okamžitě skončit v koši. Odstranění připáleniny není tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Máme pro vás pár triků a rad jak to zvládnete i vy.

Zapomenete hrnec na plotně, na chvíli odejdete z kuchyně a o malér je postaráno. Naštěstí je tu nejuniverzálnější pomocník v domácnosti: jedlá soda. Pomůže se zažíváním, vybělí prádlo a dokonce zbaví hrnce připálenin.

Na připálený hrnec vezměte jedlou sodu

Záleží na tom, jak moc se vám podařilo hrnec připálit. Většinou ale stačí dvě polévkové lžíce jedlé sody. Sodu nasypte do hrnce a přilijte vodu tak, aby všechny připáleniny byly pod hladinou. Dejte hrnec na sporák a roztok zahřejte, můžete nechat i projít varem.

Už během tohoto procesu, můžete například dřevěnou vařečkou odstraňovat připáleniny, ale mnohdy postačí nechat jedlou sodu působit. Pokud neodstraníte všechny připáleniny najednou, zopakujte postup ještě jednou.

Jak na připálenou mastnotu zvenku

Prozradíme vám jednoduchý způsob. Hrnec vyvařte ve větším hrnci se sodou. Natočte vodu do velkého hrnce, do něj ponořte menší hrnec a přiveďte vodu k varu.

Následně přidejte celé balení jedlé sody a na mírném ohni nechte povařit alespoň 15 minut (můžete i déle, když je povrch znečištěný extrémně). Už během vaření spatříte jak se mastnota začíná oddělovat od povrchu hrnce. Po odstavení opatrně nádobu vyjměte a opláchněte ve studené vodě aby ochladla. Vezměte houbičku na nádobí, na drsnější stranu nasypte sodu a ještě hrnec pořádně vydrhněte. Za chvilku bude jako nový. 

Ocet a voda

Můžete vyzkoušet i ocet, který je v domácnosti rovněž velmi dobrým pomocníkem. Je perfektní na usazený vodní kámen, ale výborný je i na připálené nádobí. Jak na to? Nic těžkého. Nechte v připáleném hrnci přejít varem ocet s vodou. Připálené zbytky se začnou oddělovat a vy tomu už jen napomůžete dřevěnou vařečkou. 

Druhý způsob je, že nejprve připálenou nádobu vyvaříte octovou vodou. Poté přidáte za 2-3 lžičky sody. Nechte působit pár minut a potom obyčejnou houbičkou na nádobí připáleninu lehce vydrhnete. Na případné skvrny, které se ještě objevují nasypte přímo sodu a přetřete. 

Citron a voda

Pokud nechcete použít klasický čistič, nebo rádi zkoušíte nové věci, na připálené hrnce vyzkoušejte citron. Namočte houbičku do čerstvě vymačkané šťávy a naneste na připálený povrch. Půjde to dolů o něco rychleji. Případně vyzkoušejte tento jednoduchý recept: Podle velikosti hrnce a intenzity připálení vložte 1-2 rozkrojené citróny do hrnce, zalijete vodou a přivedete do varu. Směs povařte několik minut, odstavte a nechte vychladnout. Připálené zbytky lze pak poměrně snadno odstranit dřevěnou vařečkou nebo špachtlí.

Zkuste sodu a peroxid

Z peroxidu a sody se vytvořte hustou pastu, kterou potřete připálené místo a nechte alespoň 10 minut působit. Poté odstraňte připáleninu dřevěnou špachtlí.

Jeden tip na konec

Domácnost poskytuje dostatek možností, jak si pomoci při různých problémech. Zkuste na připáleninu klasický prací prášek. Podle babských rad stačí vsypat 2 čajové lžičky prášku do vařící vody a povařit. Připálené zbytky by měly jít snadno odstranit. Poté ovšem nezapomeňte hrnec dobře vymýt klasickým čistícím prostředkem.

Zdroj: kitchn.com.

Zavřít reklamu