Tipy a triky

Není med jako med. Nenechte se napálit a těmto druhům se vyhněte obloukem

Med je našemu zdraví velmi prospěšný

autor

Erika Tomanová

10. května 2021

 
Medu jsou v obchodech plné regály. Nespočet druhů, nespočet názvů. Kdo se v tom má vyznat? Laická veřejnost mívá tendenci hodnotit kvalitu medu podle jeho barvy. S jednoduchým tvrzením, že čím je med tmavší, tím lépe. Tak jednoduché to ale není.

Nutno však na úvod uvést, že nejlepší a nejkvalitnější med nakoupíte nikoli v obchodě, ale u včelaře. Ovšem ne každý má tu možnost a zásoby včelařů také nejsou neomezené.

Někdy nám tedy nezbyde nic jiného, než se pro med vypravit do obchodu. Poradíme vám, na který med zaměřit svoji pozornost a kterému se naopak raději vyhýbat.

Základní typy medů

Med v zásadě rozdělujeme na dva typy: květový a medovicový.

Med květový

Pochází převážně z nektarů květů, je velmi světlý a lehce stravitelný. Obsahuje hodně jednoduchých cukrů, takže vcelku rychle krystalizuje. Výjimkou je med akátový, který naopak krystalizuje velmi pomalu.

Med medovicový

Pochází z mízy stromů a keřů, je tmavší a obsahuje více složitých cukrů. Potěší i vysokým množstvím minerálních látek a stopových prvků, má výraznou chuť a aroma, pomaleji krystalizuje.

Smíšený med 

Je to vlastně směs nektarového a medovicového medu bez výrazné převahy jednoho druhu. Většinou je z malin a ostružin, z lípy, z později kvetoucích bylin a lesních květin. Je velmi oblíbený, protože má výhody obou druhů. Bývá tmavší a krystalizuje pomaleji.

Jak poznat kvalitní med

Co už o kvalitě medu mnohé napoví, to je jeho konzistence. Med nesmí být příliš řídký. Pokud se ve sklenici přelévá jak voda, není to správně. Měl by se spíše pomalu táhnout.

Pokud už máte med doma, zkuste si ho nabrat na lžíci a ponořit do vody. Pravý med se ve vodě nerozpustí a jako chuchvalec klesne na dno, šizený med se už po cestě začne rozpouštět.

Krystalizace medu není na závadu, právě naopak. Pravý med vždy začne po čase krystalizovat, je to záruka, že není šizený. Jak jsme již výše uvedli, květové medy krystalizují rychleji (po několika týdnech), medovicové pomaleji (po několika měsících). Do roka vám však zkrystalizuje každý med.

Nenechte se napálit

Med se ředí, falšuje, mohou v něm být zbytky antibiotik nebo přidaný škrob. Nad tím, aby se tak nedělo, bdí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ale při prověrkách vždy na nějaké hříšníky narazí. Rovněž se může stát, že ač je na výrobku napsáno, že jde o český produkt, v drobném popisu na druhé straně se dozvíme, že med pochází ze zemí EU nebo dokonce mimo země EU. Rovněž pozor na med z Číny, který často obsahuje škrob kukuřice nebo třtiny. To, co může udělat každý z nás zákazníků, je alespoň podrobná prohlídka etikety a její přečtení ještě před koupí produktu. Nezapomínejte se dívat i na datum minimální trvanlivosti. Falšované medy bývají většinou ty od velkovýrobců. Opět tedy platí, že návštěva drobného českého včelaře je v každém případě tou nejlepší volbou.

Nejběžnější druhy medu

Akátový

Je bezbarvý až lehce nažloutlý. Má výraznou chuť a vůni po akátových květech. Jako jeden z mála zůstává dlouho tekutý a nemá tendenci krystalizovat.

Lipový

Je zlatožlutý až čirý. Má jedinečnou chuť a vůni po lipových květech. Po zkrystalizování má hrubou konzistenci. U nás je hodně oblíbený.

Luční květy

Obsahuje směsici více lučních rostlin. Často obsahuje i část lesního medu, díky kterému má tmavší barvu.

Ovocné stromy

Je lehce nažloutlý. Velice oblíbený pro svoji barvu a chuť. Má tendenci rychle krystalizovat. Hodně oblíbený je například med třešňový.

Řepkový

Je krásně žlutý. Obsahuje brusiny - látky s protirakovinnými účinky. Rychle krystalizuje.

Pohankový

Je nahnědlé barvy. Nemá příjemnou vůni, i přesto je však vyhledávaný – hlavně pro své léčivé účinky. Často se používá při pečení pečiva, které pak zůstává dlouho vláčné.

Věděli jste, že...?

Věděli jste, že med vede žebříček nejčastěji pančovaných potravin? Kvalitní med je něco jako přírodní lék a je našemu zdraví velmi prospěšný. Ovšem pouze v případě, že jde skutečně o čistý med, tedy bez příměsí, kterou bývá často melasa, dextróza či kukuřičný sirup. Stejně by neměl být med ani zahuštěný, třeba škrobem. Pravý med je tedy jen čistým produktem včel. Nepravý med poznáte i podle toho, že ani po delším čase nekrystalizuje. 

Zavřít reklamu