Tipy a triky

Vyzkoušejte jogurt trochu jinak. Zbavte ho přebytečné vody a budete se divit jakou lahůdku připravíte

Na výrobě vykapaného jogurtu není vůbec nic těžkého

autor

Klára Sanders

12. května 2021

 
Jogurt, ze kterého necháte vykapat vodu, je mnohem lahodnější. Jeho chuť a konzistence se pak dá přirovnat k hodně měkkému tvarohu nebo lučině. Klidně si ho můžete namazat na chleba a posypat bylinkami.

Je to tak snadné

Na výrobě vykapaného jogurtu není vůbec nic těžkého. Kupte si velké balení bílého jogurtu a připravte si cedník, mísu a látkový kapesník, utěrku, nebo jinou textilii. Kapesníkem vyložte cedník a lžící do něj přendejte všechen jogurt. Konce kapesníku zamotejte do sebe a zatížené talířkem nechte v míse přes noc v lednici.

Nejspíš budete udiveni, kolik vody i z velmi kvalitního jogurtu vyteče už po několika minutách. Zůstane vám zhruba třetina jogurtu a zbytek objevíte v míse v podobě vody. Tu můžete vylít.

Vykapaný jogurt chutná skvěle i samotný

Nejjednodušší cestou je přendat jogurt do misky a zasypat ho čerstvým ovocem, ořechy, případně marmeládou. Nebo si ho užijte jen tak, chuť je opravdu velmi lahodná. A jelikož ani na přípravě není nic složitého, můžete si ho dělat kdykoliv se vám zlíbí. 

Zkuste slanou variantu

Když už se vám omrzí mlsat ho jen tak, lehce ho osolte, nebo do něj přidejte bylinky a namažte si ho na chleba. Konzistence jogurtu je ta tam, takže si to můžete dovolit. Stačit vám budou klidně jen tři ingredience a vykouzlíte tak lahodnou a hlavně zdravou pomazánku, ne-li čerstvý sýr. Pokud milujete žervé, oblíbíte si i vykapaný jogurt. Chuťově je to podobné, ovšem vy si ho doma můžete udělat mnohem zdravější bez přídavků dalších látek a soli si dáte tolik, kolik chcete vy.

Výborný k přípravě zdravějších dezertů

Můžete s ním ale odlehčit i řadu dezertů. Hodí se místo krému do dortů pro nejmenší, ale odlehčit jím lze například i Tiramisu. Ne, že by mascarpone nebylo chuťově dobré, ale občas se hodí si jídlo trochu odlehčit.

Obzvlášť děti milují jednoduchý nepečený dezert z piškotů (nebo máslových sušenek), ovoce a šlehačky se zakysanou smetanou. Když vyměníte šlehačku a smetanu za vykapaný jogurt, chuť bude stále výborná a snížíte dětem příjem tuků.

Mražený pro děti

A když už je řeč u dětí, co takhle jim vyrobit domácí zmrzlinu? Stačí do vykapaného jogurtu rozmixovat trochu ovoce, vložit do formiček a nechat přes noc v mrazáku.

Zavřít reklamu