Tipy a triky

Zateplete svůj domov úchvatnými podzimními dekoracemi. V hlavní roli dýně

Dýně není dobrá jen na polévku

autor

Anna Janoušková

25. října 2022

 
Dýně dnes seženete na každém rohu, v každém supermarketu, na místních trzích, ale i u stánků na okresních silnicích. Většinou je po vás budou chtít vaše děti na vyřezávání strašidelných obličejů, ale kromě skvělého dýňového koláče, dýňové polévky či pečené dýně je můžete použít i k dekoraci domova.

Podzim přišel rychleji než jsme čekali a než jsme se nadáli, opět musíme nosit teplé svetry a ráno někdy už dokonce i bundy. Rozloučit se musíme i s pozdními večery a naopak přivítat brzké stmívání. Kratší den je pro mnohé důvodem k zoufání a brzkému nástupu únavy. Ale podzimní večery lze brát i jako důvod k zahalení domova do teplých barev a vyzdobit si je k obrazu svému.

A čím jiným než všudypřítomnými dýněmi? Dýně všech velikostí, barev i tvarů jsou odvěkým symbolem končícího léta, nastupujícího podzimu a pomohou přenastavit naši mysl z letních radovánek zpět do tepla a pohodlí domova. Pokud jste navíc dýně na zahradě pěstovali s tím, že si je na podzim sklidíte a použijete je jako dekoraci, teď přichází váš čas.

Vyřezávaná dýně se svíčkou

Ač není Halloween vůbec českým svátkem, zamilovaly si ho především naše děti, na které číhá tento původem keltský svátek ze všech rohů. Setkat se s ním mohou v řadě pohádek, seriálů i písní. Ovšem i dětské kluby či skupiny pořádají halloweenské tvoření, párty či oslavy v podobném duchu. Udělejte jim proto radost, kupte dýni vybraného tvaru, druhu a velikosti a pusťte se do vydlabávání. Ideální je mexická dýně, a to především kvůli své velikosti a pravidelnému tvaru. Použít ale můžete i jakoukoliv jinou dýni.

Nejlépe uděláte, když si zakoupíte set řezbářských nástrojů pro vydlabávání, ale i následné vyřezávání otvorů. Pokud nechcete investovat nebo nevíte, kde nástroje zakoupit, použijte co nejmenší ostrý nůž. Dětem jej však do ruky nedávejte. Slupka dýně je velice tvrdá a dítě by se mohlo použitím nepřiměřené síly velice nepříjemně poranit. Dýni nejprve odřízněte vrchní část se stopkou zhruba ve dvou třetinách výšky dýně. Vzniklou čepičku odložte a očistěte od zbytků dužiny. Vnitřek dýně vydlabejte a až poté se pusťte do vyřezávání obličeje. Následně vložte dovnitř svíčku, přiklopte čepičkou a máte hotovo.

Dýně všech barev

Dýně ale můžete použít k dekoraci domova i samotné. Nejlepší je použít dýně s názvy: Trnová koruna, Andělská křídla, Mini turban, Kačenka nebo Pear Bicolor. Použít lze i dekorativní Sweet Dumpling. Dýně různých barev a tvarů se pak skvěle kombinují s dalšími podzimními předměty, jako jsou kaštany či sušené listy. Můžete je ale jen tak rozložit na stole a vytvořit dokonalé podzimní aranžmá. A pokud chcete něco skutečně extra, kupte si zlatou (či jinou) barvu ve spreji a dýně s ní nastříkejte. Můžete je pak použít i jako květináče a zasadit do nich například sukulenty či jiné vybrané květiny.

Textilní a jiné dýně

Krásné dýně můžete ale vytvořit například i ze starých látek, nebo dokonce toaletního papíru. Látku vystřihněte do čtverce o délce 45 centimetrů a položte ji na stůl. Vezměte si k ruce toaletní papír a zhruba dva metry odmotejte, ale neodtrhávejte. Poté postupně namotávejte toaletní papír zpět a různě ho kruťte, abyste dodali ruličce na objemu. Konec zastrčte. Na látku následně položte toaletní papír a postupně do jeho středu vložte všechny čtyři cípy látky i ostatní vyčnívající kusy. Poté vezměte pruh látky dlouhý zhruba 20 centimetrů a omotejte ho kolem 15 centimetrů dlouhého klacíku. Vytvoříte tak lístky i stopku. Klacík nakonec zastrčte do středu vzniklé dýně.

Vydlabaná dýně jako váza

Vkusně působí také vydlabaná dýně, kterou lze použít i jako vázu. Dýni vhodné velikosti a tvaru vydlabejte tak, jak jste zvyklí. Následně do ní vložte buď skleněnou vázu a ujistěte se, že nemá šanci se zvrhnout. Poté už dokončete aranžmá jakoukoliv podzimní kyticí. Můžete však místo vázy do vydlabané dýně umístit i aranžovací hmotu, kterou zalijte a zapíchejte do ní vybrané květiny či větvičky.

Zdroj: Autorský článek

Zavřít reklamu