Tipy a triky

Došla vám řasenka? Doplňte ji směsí z černého uhlí a kokosového oleje

Řasenku šetrnou k přírodě můžete vyrobit i doma

autor

Tereza Hromádková

18. června 2022

 
Staňte se mistrem v oblasti kosmetiky a vyrobte si svou vlastní řasenku, která vás nebude stát ani korunu navíc. Můžete mít také dobrý pocit z toho, že nebudete vytvářet zbytečný odpad a zatěžovat prostředky pro svou krásu životní prostředí. Proto jakmile zjistíte, že v tubě s řasenkou už je sucho, sáhněte do šuplíku a lékárničky a tubu znovu naplňte.

Možná se také snažíte žít více ekologicky, třídíte odpad, jezdíte raději na kole než autem a myslíte si, že se k životnímu prostředí chováte ohleduplně. Jenže pak se podíváte na poličku v koupelně, kde je jedna kosmetická lahvička vedle druhé, všechny samozřejmě z plastu. Zkuste proto zatáhnout ekologii i do vaší koupelny a naučte se žít více udržitelně i co se týče oblasti produktů osobní péče a kosmetiky.

Vyrobit si vlastní řasenku není nic těžkého, řasenka řasy obarví, voní po levanduli, a navíc je zero waste neboli s nulovým odpadem. Vaše řasy navíc hydratuje, zvýrazní, posílí, a to bez trvalého poškození planety. A co víc, budete vědět, že nebyla testována na zvířatech a neobsahuje žádné nebezpečné chemikálie. Bonus na závěr? Její příprava je snadná a nezabere vám víc než čtvrt hodiny.

Co budete potřebovat

K výrobě řasenky:

  • 3 lžičky gelu z aloe vera
  • 1 a 1/2 lžičky nastrouhaného včelího vosku
  • 1 lžičku bambuckého másla (kokosového oleje)
  • 1 až 2 tablety aktivního uhlí
  • 2 kapky levandulového nebo rozmarýnového esenciálního oleje

K práci:

  • malý hrnec
  • špachtle
  • trychtýř
  • prázdná tuba od řasenky

Jak postupovat

Předtím, než se pustíte do samostatné výroby řasenky, důkladně vyčistěte starou tubu i se štětečkem. Nejlépe vám k tomu poslouží 60% líh, který do tubičky nalijte, uzavřete a důkladně protřepejte. Poté namočte hadřík do lihu a vyčistěte i štěteček. 

Připravte si hrnec

V malém hrnci smíchejte aloe vera, bambucké máslo či kokosový olej a včelí vosk. Nechte rozpustit.

Pár kapek esenciálního oleje

Do směsi kápněte pár kapek vybraného esenciálního oleje. Pozor si však dejte na eukalyptový olej, který rozhodně nepoužívejte. Oči by vám nepřestaly slzet. Esenciální olej dodá svěží vůni a pomůže řasence s delší trvanlivostí.

Obarvěte to

Tablety s černým uhlím rozdrťte na prach a přidejte do směsi. Důkladně promíchejte a nechte úplně rozpustit. Než vypnete sporák, směs by měla být černá jako noční obloha.

Nalijte do tuby

Vychladlou směs poté pomocí trychtýře přelijte do čisté tuby od původní řasenky. Pokud nemáte trychtýř, může pomoci větší injekční stříkačka, kterou možná máte ve své domácí lékárničce. V nejhorším si vystačíte i s plastovým sáčkem, kterému ustřihněte růžek a nalijte řasenku do tuby.

Uskladnění

Domácí řasenka nevydrží déle než čtyři měsíce, proto s tím počítejte a nedělejte jí zbytečně moc. A čím dříve ji vypotřebujete, tím lépe. Po čtyřech měsících nádobu opět sterilizujte a naplňte "čerstvou" řasenkou.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: intelligentliving.co.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu