Tipy a triky

Letní vedra psi těžce snáší. Ulevíte jim chladícími šátky a mraženými kostmi

Horko představuje pro psy velké nebezpečí

autor

Tereza Hromádková

22. června 2022

 
Na letní parna trpíme nejen my lidé, ale i naši čtyřnozí mazlíčci. Tropická vedra pro ně mohou mít až fatální následky, pokud jim nezajistíme dostatečnou možnost ochlazování a doplňování tekutin. Díky moderním technologiím to dnes jde lépe než kdy jindy.

Když udeří vedra, psi automaticky začnou vyhledávat nejchladnější místa v bytě nebo si zalezou venku do stínu. V největších parnech však můžete pozorovat, že to pro psa není dostačující a že má, jak se říká, "jazyk až na vestě" a snaží se ochlazovat, co to jen jde. A proč ho jen pozorovat, když mu můžete celkem snadno pomoci?

Chladící pomůcky pro psy se začaly objevovat až v posledních letech a majitelé čtyřnohých kamarádů si je nemohou vynachválit. V nabídce jsou chladící šátky, nákrčníky, vesty, podložky i speciální chladící pelíšky. Pes se brzy naučí tyto pomůcky vyhledávat a sám je aktivně používat. Pojďme se ale podívat na každý zvlášť a nakonec si i řekneme, jak si poradit, pokud do chladících pomůcek nechcete (nebo nemůžete) investovat.

Chladící šátek

Šátek s chladícím efektem je to nejmenší, čím můžete pejskovi od horka pomoci. Jednoduše ho namočíte do vody, důkladně vyždímáte a párkrát ho pořádně vytřepete. Spustí se chladící efekt a pejsek bude mít chvíli od horka pokoj. Můžete ho vyprat v pračce na 30 °C.

Chladící nákrčník

Rovněž chladící nákrčníky jsou skvělou pomůckou při chlazení psa v letních parnech a přispívají k termoregulaci i při zvýšené aktivitě. Výhoda nákrčníku oproti šátku spočívá v tom, že jej není potřeba chladit ani namáčet. Chladící efekt se nastartuje sám při kontaktu se zvířetem. Dojde pak k endotermické reakci, při které se přemění krystalický obsah na kapalinu. Nákrčník čistěte vlhkým hadříkem. V pračce se prát nesmí.

Chladící vesta

K ochlazení psa může pomoci i chladící vesta, která se vyrábí v několika různých variantách. Vesta je navržena tak, aby se váš mazlíček cítil pohodlně i v těch největších vedrech. Chladí jeho záda, hrudník a pomáhá mu tak vypořádat se s nepříjemným vedrem. Vestu lze používat opakovaně a můžete ji vyprat na nízkou teplotu v pračce. A jak to funguje? Namočte vestu do studené vody a dobře ji vyždímejte. Vesta si v sobě uzamkne tolik vody, kolik potřebuje a následně bude vašeho psa ochlazovat díky principu vypařování. Vesta je zároveň navržena tak, aby chladila, ale zároveň odváděla vlhkost z těla psa, aby mu nehrozilo zapaření a případný vznik hotspotů.

Chladící podložka

Chladící podložky obecně jsou velice vhodnou pomůckou do horkých letních dnů, které psi obecně velmi špatně snášejí. O to hůř jim je v uzavřených prostorách, jako jsou například panelákové či jiné byty, cesty autem a zvláštní nebezpečí představují parna pro nemocné či staré psy, ale i psy s krátkým čumákem, kteří jsou na přehřívání náchylnější. Patří sem především francouzský buldoček, mops, bostonský teriér či grifonek. Ale i ostatním psům jistě přijdou vhod chladící podložky, které využívají speciální technologii, která je pohodlná při používání, jednoduše se udržuje a v ochlazování je velice efektivní. Podložku lze použít jak uvnitř, tak venku a zajistí příjemné ochlazení po dobu 4 až 10 hodin v závislosti na okolních podmínkách.

Chladící pelíšek

Díky chladícímu pelíšku dochází i v těch největších parnech ke snadné regulaci tělesné teploty u psů, ale i ostatních domácích mazlíčků. Skvělé je i to, že pelíšek chladí i bez nutnosti přidávání vody nebo předchozího chlazení. Navíc se nemůže ani "vychladit" dříve, než ho bude pes potřebovat, jelikož k chladícímu efektu dochází až ve chvíli, kdy pes na pelíšek ulehne. Při kontaktu zvířete s pelíškem vzniká endotermická reakce, v rámci které se krystalický obsah přeměňuje na kapalinu. Reakce trvá několik hodin a jakmile zvíře pelech opustí, sám se uvede do původního stavu. 

Chladící hračky

Na trhu jsou dostupné i speciální chladící hračky, které se před použitím umístí do mrazáku a poté se nabídnou psovi na hraní a ožužlávání. Nejsou však vhodné pro psy, kteří rádi své hračky trhají. V případě poškození hračku psu odeberte.

Bazének

A jestliže nechcete do chladících pomůcek investovat, můžete to zkusit i "podomácku". Dětský bazének nebo větší lavor napuštěný vodou funguje stejně dobře. Pes si v případě potřeby vodu vyhledá a ochladí se v ní. Můžete do bazénku nasypat i pár kostek ledu, aby byl chladivý efekt ještě silnější.

Kostky ledu

I místo chladících hraček můžete psovi vyrobit své vlastní. Stačí v mrazáku vytvořit pár kostek ledu. Pokud si nejste jisti, že váš pes bude mít o obyčejné kostky ledu zájem, vložte mu do nich něco navíc. Připravte si formy na led, nalijte do nich vodu a dovnitř umístěte například kousek šunky, škvarek, nebo granuli. Cokoliv voňavého, co vás napadne. Můžete také místo vody použít vývar a místo malých formiček na led igelitový pytlík. Kus ledu pak bude větší a bude déle trvat, než ho pes zpracuje. Anebo rovnou zamrazte celé kuřecí stehno. Psa pak ochladí i zabaví na dlouho.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články
Zavřít reklamu