Tipy a triky

Nejkrásnějších truhlíků docílíte pomocí správně připraveného hnojiva z ovesných vloček

Krásné truhlíky jsou ozdobou každého domu

autor

Anna Janoušková

02. srpna 2022

 
Pokud se i vy nemůžete v létě vynadívat na dechberoucí záplavy květů v truhlíkách vašich sousedů, dobrá zpráva je, že je můžete mít také. Stačí vám k tomu obyčejné hnojivo, které si vyrobíte doma.

Dostatečný příjem živin je pro rostliny důležitý nejen na jaře, ale po celou sezónu. Jedině tak vám totiž budou krásně a dlouho kvést, prospívat a budou odolnější proti různým chorobám a škůdcům. Správné hnojení není úplně snadnou disciplínou, ale když zvolíte tento čistě přírodní postup, nemůžete nic pokazit a vaše květiny se vám odmění lavinou pestrobarevných květů. Stačí vám k tomu obyčejné levné ovesné vločky.

Aby balkonové květiny správně rostly, potřebují dostatečné množství živin a také jejich správný poměr. A právě to jim zajistí jen kvalitní hnojivo, které ovšem nemusí být plné chemikálií, které zatěžují planetu a vaši peněženku. Vystačíte si totiž s pytlíkem ovesných vloček, vodou a skleněnou nádobou. Vašim rostlinám dodá vše, co potřebují, a navíc ho dokáže vyrobit i úplný laik.

Recept našich babiček

Ovesné vločky přidávaly k rostlinám už naše babičky a věřily, že po nich balkonové rostliny rostou jako houby po dešti. A důvod? Pro svůj správný růst potřebují nejen "balkonovky" dostatek živin, a to především železo, draslík, hořčík, fosfor a vápník. A právě to jsou látky, které najdete nejen v kupovaných hnojivech, ale právě i ve vločkách. Díky nim budou vaše rostliny silnější a budou mít rozvinutější kořenový systém. Jen si dejte pozor, abyste nekoupili předvařené či instantní vločky, které nejsou zdaleka tak prospěšné.

Jak si hnojivo připravit

Není na tom opravdu pranic těžkého. Budete potřebovat pouze půl sklenice ovesné kaše a asi litr vody. Ovesné vločky nejprve povařte s adekvátním množstvím vody, aby vám vznikla hustá mazlavá kaše. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Následně kaši nařeďte vodou a nechte ještě alespoň 30 minut stát. Kaši poté přeceďte a výluh si zachovejte. Dále ho nařeďte v poměru 1:4 vodou, kterou jste nechali odstát, ale ještě lépe dešťovou vodou pokojové teploty.

Jak hnojit

Při používání se doporučuje hnojit již zvlhčenou půdu. Nikdy nehnojte jakýmkoliv hnojivem vyschlou půdu, hnojivo by bylo příliš koncentrované. Vločkové hnojivo můžete aplikovat jako standardní zálivku v průběhu celého vegetačního období vašich "balkonovek", a to každých 14 dní. Jestliže však rostliny přesazujete, hnojení na chvíli omezte a opět s ním začněte až po třech týdnech.

Vločky proti slimákům

A k čemu jsou vločky ještě dobré? Kromě snídaně samozřejmě? Můžete díky nim připravit pochoutku pro nevítané slimáky, které v sezóně ničí jednu zahrádku za druhou. Když totiž nasypete trochu vloček kolem vašich rostlin, slimáci se na ně nahrnou a snědí jich tolik, kolik se do nich vejde. Jenže jak víme, vločky mají tu vlastnost, že po smísení s tekutinou nabobtnají. A přesně to se stane v útrobách slimáků, kteří už se díky vaší svačince do zahrady nevrátí.

Zdroj: Autorský článek, gardeningknowhow.com, chalupari-zahradkari.cz, ceske-navody.net.

Zavřít reklamu