Tipy a triky

Jak se při cestě na dovolenou vyhnout mikrospánku a dalším nebezpečím, která reálně hrozí

Noční jízda skýtá jistá rizika

autor

Jitka Wolfová

06. července 2022

 
Jezdíte rádi na noc? Chcete se vyhnout kolonám a zvýšenému provozu? Noční jízda je pohodovější, klidnější a plynulejší, ovšem není pro každého. Pokud se rozhodnete strávit celou noc za volantem, měli byste na to připravit nejen sebe, ale i své vozidlo.

Už víte, že pojedete na noc. To znamená, že svou cestu absolvujete za zhoršené viditelnosti, ať chcete nebo ne. Proto není potřeba si výhled ještě zhoršovat špatně umytým čelním sklem a riskovat cestu s prázdnou nádržkou na kapalinu do ostřikovačů. Rovněž byste měli očistit světlomety a SPZ. Chcete totiž nejen vidět, ale také být viděni ostatními řidiči. Obecně ale platí pravidlo, že za volant byste měli sednout vždy jen odpočatí. Cítíte-li silnou únavu ještě předtím, než se vaše auto vůbec rozjede, cesta na noc pro vás nejspíš nebude tou nejlepší volbou.

Přizpůsobte rychlost zhoršeným podmínkám

Můžete tvrdit, že vám noční jízda nedělá problém, ale přírodu a svůj biorytmus neoklamete. Nehrajte si proto na hrdinu a nikam nespěchejte. Základní pravidlo zní: nikdy nejezděte tak rychle, abyste nebyli schopni včas zabrzdit. Brzdná dráha v případě nutnosti zastavení musí být kratší než část silnice, kterou před sebou vidíte. Berte v potaz také to, že jízda na dálnici je jiná, než jízda po okresních silnicích. Zhoršená viditelnost za tmy s sebou navíc nese horší odhad vzdálenosti, proto si raději i na dálnici držte větší odstup.

Myslete na ostatní

Společně s vámi se jistě i letos vydá na noční cestu mnoho dalších řidičů. Proto je důležité myslet nejen na sebe, ale i na všechny ostatní, kteří se rozhodli usednout za volant v nočních hodinách. Oslňování ostatních řidičů patří mezi nejhorší prohřešky, které v touze po lepším nočním vidění můžete (i omylem) spáchat, čímž ohrozíte jak sebe tak i protijedoucí posádku. Dálková světla proto vždy vypínejte ihned, jakmile uvidíte světla protijedoucího vozu v zatáčce, za horizontem či dojedete auto před vámi. A pokud se vám stane, že potkáte protijedoucí auto se zapnutými dálkovými světly, soustřeďte se na krajnici a nikoliv na silná světla.

Pozor na mikrospánek

Mikrospánek je jedním z největších strašáků nočních jezdců, jelikož přichází nečekaně a neohlášeně. Jízda tmavou nocí je mnohem více zatěžující pro vaše oči, které se velmi rychle unaví a vaše reakce se mohou zpomalit. Proto nepodceňujte své síly, dělejte si časté přestávky, protáhněte se a klidně si dejte krátkého šlofíka. Lepší přijet později než vůbec. Chladnější prostředí vás také udrží více při vědomí, proto auto nepřetápějte, větrejte a pusťte si hudbu, která vám rozproudí krev v žilách. Ovšem pozor! Mikrospánek může přijít i v případě, že jedete ve dne.

Dopravní nehody ve tmě jsou fatální

I přesto, že řidiči v noci ujedou jen asi pětinu všech najetých kilometrů, mají na svědomí zhruba polovinu všech dopravních nehod, ovšem s mnohem fatálnějšími následky. Podle Evropské spánkové společnosti je únava za volantem zhruba stejným problémem jako požití alkoholu před jízdou. Nejvíce nebezpečnou dobou se jeví doba od půlnoci do čtyř hodin ráno.

Čím bojovat proti únavě

  • dejte si kávu/ energy drink nebo rychlé cukry
  • vyvětrejte si v autě
  • dejte si studený (mokrý) ručník za krk
  • dejte si pár facek (na chvíli vás to osvěží)
  • pusťte si hudbu, která vás rozproudí
  • udělejte si pauzu a protáhněte se
  • pokud to jinak nejde, krátce se vyspěte
  • a když nic nepomůže, vzdejte to

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: chatar-chalupar.cz, sleepfoundation.org.

Zavřít reklamu