Tipy a triky

Domov jako z katalogu během jednoho dne. Máme pro vás úklidový plán pro každou místnost zvlášť

Krásný domov nemusí být jen zbožným snem

autor

Kateřina Korňová

07. června 2022

 
Práce máte nad hlavu, do toho děti, pes, vaření a další každodenní povinnosti. A domácnost? Ta vypadá hůř a hůř. Máme pro vás ale jeden tip, jak uklidit celý byt nebo dům během několika hodin.

Také už jste si uvědomili, jak vás nekonečné množství věcí, které jste nashromáždili za ta léta, co ve svém domově bydlíte, neuvěřitelně rozčiluje a znervózňuje? I když jsou věci na svém místě, máte pocit, že je u vás doma šílený nepořádek? Jenže kde začít? Kam všechny věci uklidit, abyste je neměli neustále na očích a mohli doma konečně volně dýchat a soustředit se na jednu věc? Odpověď je jednodušší, než jste čekali: vytřídit a naučit se nehromadit. Krásného volného prostoru tak můžete docílit během několika hodin, anebo při nejhorším za jeden víkend. Když vám s tím pomůže váš partner, půjde vše rychleji.

Udělejte si úklidový plán

Než se do toho pustíte, nejprve se důkladně zamyslete nad tím, zda můžete své věci někam přestěhovat. Jedinou cestou, která učiní vaši domácnost organizovanější, je totiž zbavit se nepotřebných věcí a nekompromisně je vyhodit nebo ještě lépe: darovat. Pokud můžete všechny věci z polic a skříní vynosit například na půdu, udělejte to. Pak si stoupněte do každé místnosti zvlášť, dejte si chvíli na přemýšlení a představte si každou místnost tak, jak by podle vás měla vypadat. Prázdný nábytek můžete i přesunovat dle vašich představ.

Posupně pak můžete přenést všechny věci, které si chcete nechat, zbytek nechte na půdě (ve sklepě, u známých nebo ve skladu). Když ani po týdnu nebo měsíci nepřinesete nic zpátky, věcí se  zbavte. A jestliže nemáte věci kam vynosit, připravte si několik krabic, do kterých věci, které nepotřebujete, odkládejte. Krabice i s obsahem vyhoďte nebo je darujte.

Kuchyně

Nejprve vykliďte všechny skříňky a zásuvky a poničené nádobí a náčiní vyhoďte, nepotřebné darujte nebo prodejte. Pokud se nemůžete rozhodnout, co si ponechat a čeho se zbavit, zkuste se zamyslet, zda jste onu konkrétní věc v posledních šesti měsících použili či nepoužili. Tato metoda samozřejmě neplatí na sezónní věci jako vykrajovátka na cukroví a podobně. Poté přeberte krabičky, lahvičky a jiné dózy. Protřiďte i zásoby jídla, prošlé či napadené vyhoďte. Stoupněte si do vyklizené kuchyně a uvědomte si, zda vám takto vyhovuje a zda v ní něco nechybí. Nemáte kam dávat utěrky? Instalujte postranní háčky na skříňky. Naučte se používat organizéry na prkénka, organizéry do zásuvek a další užitečné vychytávky, které šetří místo a vedou k organizovanější domácnosti. Otřete skříňky, poličky a postupně začněte vracet vše na své místo. Udržujte pořádek na kuchyňské lince a vše, co na ní nemusí být, ukliďte do skříněk. Zbyde vám pak prostor pro dekoraci či květinu.

Obývák

Všechno, co jde, přeneste do vedlejšího pokoje nebo na půdu. Pokud to nejde, vezměte si k ruce krabici, kterou plňte knihami, které nikdy nikdo nečetl, suvenýry, které vám přivezli přátelé z cest, ale pro vás nic neznamenají a ani nemají žádnou hodnotu, hrami, které nikdy nikdo nehrál a ani se nechystáte to změnit a dalšími drobnostmi. Zbavte se i starých dálkových ovladačů a další nepotřebné elektroniky či zastaralé technologie. Neposedné kabely stáhněte stahovacími páskami a ukliďte za skříň. Vyperte polštáře, deky, závěsy, vytepujte koberec. Udělejte si pořádek v knihách, časopisech a uložte je do přehledného proutěného koše, držáku na časopisy nebo do knihovny. A tečka na závěr? Čerstvé květiny na stůl nebo difuzér.

Šatní skříně

Samostatnou kapitolou jsou šatní skříně. Máme tendence schovávat oblečení, které nám už není, které nám nikdy nebylo (že prý do něj zhubneme) nebo ve kterém jsme zažili hezké životní okamžiky. To vše musí pryč. Pokud to nenosíte, zbavte se toho. Pokud máte stále pocit, že nemáte co na sebe, ale váš šatník přitom překypuje oblečením, je to jasná známka toho, že není organizovaný a schováváte věci, které nepoužíváte. Před vyhozením, darováním nebo prodejem však vždy zkontrolujte kapsy! Pro lepší uspořádání pak instalujte další police, košíky na šperky, ponožky či spodní prádlo, kravaty a šátky. Na vnitřní stranu dveří můžete připevnit háčky či závěsné tyče, abyste lépe využili veškerý prostor.

Koupelna

Že v koupelně není potřeba nic moc uklízet? Stačí hygienicky vyčistit všechny části? Samozřejmě záleží, co v koupelně máte, ale ve většině případů jsou to šuplíky plné nepoužívaného a prošlého make-upu, zbytků pasty na zuby, krémů, šamponů a mýdel. Těchto věcí se zkrátka musíte zbavit. K ničemu dobrému vám už nejsou. Všechny špinavé štětce a houbičky na aplikaci make-upu vyčistěte. Pokud máte i po vytřídění zbytečností v koupelně málo místa, zvažte instalaci úzké poličky, která se vejde téměř všude, nebo malého patrového vozíku či stojanu.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu