Nejchutnější způsoby konzervace hub. Ochutnejte hříbky ve vlastní šťávě, v sádle či houbové pesto
Velké množství hub je potřeba nějak zpracovat
autor
25. září 2022
Naložené houby ve vlastní šťávě
Velice jednoduchým, ale zároveň skvělým způsobem, jak uskladnit čerstvě nasbírané hříbky, ale i jiné houby, je naložit je do vlastní šťávy. Houby pak budou připraveny k jakémukoliv dalšímu použití v omáčkách, polévkách i dalších receptech. Hříbky očistěte, pokrájejte nadrobno a opékejte na pánvi, dokud nepustí šťávu. V tu chvíli zakryjte pánev pokličkou a duste houby za občasného míchání na mírném ohni alespoň doporučovaných 20 minut. Poté je napěchujte do malých skleniček, zalijte šťávou a sterilujte 50 minut. Když vyberete menší sklenice, zvládnete je většinou spotřebovat najednou a nebude potřeba pak uskladňovat zbytky dalším způsobem. Při vhodném uskladnění vydrží i rok. Pro všestranné použití se nedoporučuje houby nijak kořenit.
Opracované houby z mrazáku
Stejným způsobem připravené houby však můžete zrovna tak uskladnit v mrazáku. Stačí obdělané podušené houby nechat vychladnout, vložit do uzavíratelných pytlíků či krabiček a vložit do mrazáku. Naopak se houby nedoporučuje uskladňovat v mrazáku neobdělané, protože bez tepelného opracování mohu přirozeně se vyskytující enzymy začít houby rozkládat a uvolňovat tak mykotoxiny, které jsou pro lidský organismus škodlivé a zatěžují náš trávicí systém. Někdy se doporučuje obdělat houby na cibulce, ale není to nutné.
Houby v sádle
Velice chutný způsob, jak si připravit dokonalou houbovou "pomazánku" na chléb, ale i základ pod pečené maso. Houby očistěte, pokrájejte nadrobno a odložte stranou. Připravte si uzavíratelné sklenice, které dobře vyčistěte, vysušte a nechte je ohřát v troubě. V hrnci nebo hluboké pánvi si rozpusťte sádlo (nejlépe domácí) a přidejte zhruba dvojnásobné množství připravených hub. Čím čerstvější houby, tím lepší výsledek. Houby duste na mírném plameni, dokud z hub nejsou doslova škvarky. Vše pak přemístěte do teplých skleniček a otočte dnem vzhůru. Houby v sádle vydrží v chladu tři měsíce, ale věříme, že tak dlouho se u vás "neohřejí". Na chlebu jsou výborné jako houbové škvarky, ale mějte na paměti, že se jedná skutečně o velice tučnou a těžkou pomazánku.
Houbové pesto
I v tomto receptu se budou houby nejprve dusit, tentokrát však přidejte i trochu vody. Lehce podušené houby přendejte do nádoby, která je vhodná pro mixování pokrmů. Houby rozmixujte na hladkou pastu a přendejte je zpět na pánev. Zalijte je vodou a zprudka ještě chvíli povařte do požadované konzistence. K houbám se nejvíce hodí kmín a pepř, proto klidně houbové pesto osolte a okořeňte dle chuti. Vroucí pastu pak nalijte do malých skleniček, přiklopte víčkem, utáhněte a otočte dnem vzhůru. Pro přípravu houbového pesta můžete použít i horší houby, které nemají prvotřídní kvalitu, ale vyhodit je nechcete.
Houby v soli
Jestliže vám nedělá problém sušit houby volně na vzduchu a jste na tento způsob přípravy zvyklí, ale počasí vám v těchto dnech příliš nepřeje, můžete je konzervovat v soli. Houby nakrájejte na plátky (můžete i na čtvrtky) a nechte je klidně přes noc rozložené oschnout. Následně je vkládejte do vysušených čistých sklenic - střídejte přitom vrstvu hub a vrstvu soli. Budete potřebovat zhruba třetinu množství soli co hub. Na úplně poslední vrstvu hub nasypte sůl a uzavřete. Nejlepší je uchovávat takto připravené houby na chladném místě, kam nemůže slunce. Při následném použití však myslete na to, že pokrm již není potřeba solit.
Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wikihow.com, food.onehowto.com.