Jídlo

Domácí focaccia bude ještě vláčnější, když ji necháte kynout v lednici. Na chleba si ani nevzpomenete

Vláčný a žvýkavý italský chléb vás dostane

autor

Jitka Wolfová

04. června 2022

 
Italové dobře vědí, jak upéct chutné pečivo. Na rozdíl od nás totiž používají mnohem více surovin, než jen mouku, droždí a vodu. A ať už se jedná o pečivo z bílé nebo celozrnné mouky, najdete v něm vždy něco extra. Ať už jsou to ořechy, sušená rajčata, parmazán nebo olivy, pokaždé si skvěle pochutnáte. A nadýchaná vláčná focaccia samozřejmě není výjimkou.

Jakožto Čech mám klasickou kmínovou Šumavu samozřejmě ráda, ale nebráním se ani novým receptům. A tato italská focaccia je jedním z nich. Naprosto vás nadchne svou příjemně žvýkavou texturou, vláčností a jedinečnou chutí, kterou jí dávají bylinky, koření nebo vybraná nakrájená zelenina. A když ji těsně před podáváním potřete několika kapkami extra panenského olivového oleje, nebudete chtít nějakou dobu jíst nic jiného.

Jídlo nebo mistrovské dílo

Na výrobě tohoto úchvatného italského chleba je úžasné i to, že se na něm můžete kreativně vyřádit. Máte plnou hlavu práce, dětí, domu či vztahových záležitostí? Vypněte mozek a zapněte ruce. Focaccia totiž nemusí být jen obyčejná chlebová placka. Můžete ji vzít jako čistý papír a pomocí bylinek, koření, zeleniny či jedlých květů z ní vytvořit krásný jedlý nadýchaný obrázek. Inspiraci naleznete ve fotogalerii.

Základní recept

Na výrobu skvěle vláčného pečiva budete potřebovat: 320 ml teplé vody, 2 lžičky cukru, 1 balení čerstvého droždí, 380 g hladké mouky, 60 ml olivového oleje plus další na pokapání, 2 lžičky soli, 2 snítky rozmarýnu.

Z teplé vody, droždí, lžičky mouky a cukru si připravte kvásek a nechte ho vzejít. Vedle si smíchejte zbytek mouky, sůl a přidejte i olej. Nakonec přidejte i vykynutý kvásek a hněťte alespoň 5 minut. Těsto samozřejmě můžete hníst i ručně, ale dá to víc práce. Z těsta následně vytvarujte kouli, kterou vložte do vymazané misky, přikryjte navlhčenou utěrkou a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto vytvarujte na pekáči vystlaném pečicím papírem do kruhu nebo obdélníku tak, aby bylo vysoké zhruba 3 cm. Opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout. Předehřejte si troubu na 200 °C a připravte těsto. Použijte prsty k vytvoření hlubokých důlků, pokapejte celé těsto olivovým olejem a nasypte na vrch rozmarýn. Osolte. Pečte zhruba 20 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Podávat můžete buď teplé, nebo i vychladlé. Před podáváním pokapejte ještě olivovým olejem. Celý postup najdete například i v tomto videu.

Kynutí v lednici

Některé recepty garantují, že když necháte těsto kynout pomalu v lednici po dobou jednoho až dvou dnů, nemálo tak přispějete k mnohem nadýchanější focaccie. Těsto připravte jako v základním receptu, ale už na první kynutí ho vložte do lednice. Nejlepšího výsledku docílíte, když ho tam necháte dva dny. Následně těsto vyndejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Takto jsem nechala těsto ještě další půl hodinu v pokojové teplotě znovu nakynout a nestačila jsem se divit, jak nadýchané po upečení bylo. Pokud tedy máte čas a na focacciu nespěcháte, vyzkoušejte určitě i tuto metodu.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: YouTube.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu