Jídlo

Sklidili jste hořké okurky? Třete je o sebe. Hořkost z nich zmizí v podobě pěny

Nepříjemná chuť, ze které až brní jazyk

autor

Anna Janoušková

21. července 2022

 
Na sklizeň okurek se těšíte celý rok a když je to konečně tady, je vám do breku. Okurky jsou hořké. Řekneme vám, jak se hořkosti zbavit, i jak příští rok jejímu nástupu zabránit. Přitom nezáleží na tom, jestli pěstujete salátovky nebo nakládačky.

Dnes si stěžujete na to, že jste posbírali plný košík vytoužených okurek a jejich chuť je hořká natolik, že se nedají pozřít. Věděli jste ale, že původně měly všechny okurky hořkou příchuť? Jelikož však byla všem na obtíž, postupně se vyšlechtily odrůdy, které hořké nejsou, což je většina druhů, které seženeme v obchodech. Ovšem může se stát, že zhořknou i okurky, které jste vypěstovali z nehořké odrůdy.

Proč tomu tak je? Protože okurky podléhají při růstu velkému stresu, tedy podmínkám, které pro ně nejsou ideální. Největší vliv má střídání teplot. A pokud si myslíte, že se mu vyhnete pěstováním okurek ve skleníku, tak se opět pletete. Přes den v něm totiž může být i přes tropických 40 stupňů, zatímco v noci může teplota klesnout i pod 20. Což je dvaceti stupňový rozdíl. Skleníky by se proto měly při extrémních vedrech vždy přes den větrat.

Proč okurky hořknou?

Na okurky ale působí i další vlivy než jen změny počasí. Na vině je rovněž látka, která se jmenuje cucurbitacin, která vyloženě hořknutí způsobuje. V okurkách se vytváří především v suchých obdobích, tudíž ani sucho a nedostatečná zálivka nejsou pro okurky dobré. Ideální je okurky zalévat klidně jen jednou za týden, ale to pak nesmíte přicmrndávat, ale rostliny pořádně zalít. Okurky mají rovněž rády hnojení dusíkem, takže jim na začátku růstu příště pořádně dopřejte. Má totiž vliv na správnou tvorbu listů, které v slunečných dnech chrání rostlinu před spálením.

Jak zachránit úrodu

Jestliže máte po náladě, protože jste sklidili plný košík hořkých okurek, vrátíme vám úsměv na rty. Pokud jste chtěli jíst okurky čerstvé, zkuste vsadit na rady našich babiček. Nejlepší je okurky naložit do vodní lázně, osolit a nechat půl dne máčet. Poté je rozřízněte na půl (podélně) a opět osolte. Půlky okurek třete o sebe a v závěru opláchněte pod tekoucí vodou. Navíc okurky bývají většinou hořké nebo nahořklé pouze nahoře u stopky, proto nejprve ověřte, zda nepomůže obyčejné odříznutí. Někdy prý také pomáhá odříznout vršek okurky a přetřít s ním okurku celou. Objeví se pěna, která je extrémně hořká, takže okurky budete muset ještě důkladně opláchnout.

Pokud jste však chtěli okurky nakládat, není co řešit. Okurky totiž zhruba do měsíce po naložení veškerou hořkost ztratí. Zkuste třeba tento recept na sladkokyselé okurky:

Budete potřebovat: okurky, 1 a 1/4 litru octa, 3 a 3/4 litru vody, 16,5 dkg soli, 25 dkg cukru, 40 tablet cukerinu, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 10 bobkových listů, 5 hřebíčků, 15 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 10 koleček křenu, 3 mrkve, 2 větvičky kopru. Okurky omyjte, cibuli nakrájejte na kolečka, mrkev také. Všechno povařte a poté nalijte na okurky a sterilujte.

Hořknutí se dá předejít

A příští rok udělejte vše proto, aby vaše okurky nezhořkly. Zajistěte, aby okurky nerostly v místě, kde je moc zima, nebo naopak moc horko. Nesázejte okurky v těsné blízkosti u sebe ani poblíž okrasných tykví. Postarejte se o to, aby měla okurka dostatečné množství světla a aby nebyla v příliš suché ani přemokřené půdě. Plody sklízejte časně, nečekejte, až přezrají.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: jimejinak.cz, dumazahrada.cz, toprecepty.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu