Jídlo

Úžasný mechový dort je hitem sociálních sítí. Doma ho připraví i úplný začátečník, a navíc je zdravý

Výborný mechový dort má mnoho podob

autor

Tereza Hromádková

29. května 2022

 
Že jste o něm ještě neslyšeli? Přitom se jedná o recept starý jako kulinářské umění samo. Nevynalezl ho totiž nikdo jiný než Magdalena Dobromila Rettigová. V posledních letech však tento zapomenutý dort znovu nabývá na populárnosti, a to nejen díky svému originálnímu vzhledu, který se nepodobá žádnému jinému dortu. Snad možná lehce připomíná krtkův dort, a to kvůli drobení na povrchu. To je ale vše.

Zelený dort bez chemie? Žádný problém. V poslední době jako by se s potravinářskými barvami roztrhl pytel - příkladem budiž Red Velvet Cake, Rainbow Cake nebo dětmi tolik milovaný Funfetti Cake, který doslova září barevnými hvězdami. Ve všech případech se však jedná o potravinářská barviva, která jsou sice ze zdravotního hlediska nezávadná, ale nic dobrého nám ani nepřináší. A nejen v tom je mechový dort jiný. Zelenou barvu má totiž kvůli obsahu čerstvého špenátu, který mu dodá nejen výjimečnou barvu, ale rovněž ho doslova naplní zdravím (na rozdíl od ostatních dortů). A když si ho připravíte v bezlepkové verzi, uděláte pro své zdraví ještě kousek víc.

Tento recept od autorky webu jentaksiupect.cz jsem zkoušela minulý týden a nemám mu co vytknout. Jakožto celiak jsem zvolila bezlepkovou variantu, která mě nadchla jak chutí, tak vláčností a texturou těsta.

Nadýchaný vláčný mechový dort

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 250 g baby špenátu
  • 250 g bezlepkové samokypřicí mouky
  • 60 g rýžové mouky
  • 3 velká vejce
  • 180 g cukru (raději třtinového)
  • 180 ml oleje
  • kypřicí prášek do pečiva
  • kůra z půlky citronu
  • citronová šťáva

Na krém:

  • 400 g 31% smetany
  • 1/2 kg mascarpone
  • 170 g cukru moučky
  • vnitřek vanilkového lusku

Postup

Než začnete cokoliv dělat, vyndejte si potřebné ingredience na kuchyňskou linku a nechte je tam půl hodiny, aby získaly pokojovou teplotu. Zároveň si připravte pečicí formu, kterou vymažte máslem, na které "přilepte" pečicí papír. Když ho vystřihnete do stejně velkého kruhu, jako je dno formy a zároveň vystřihnete i dlouhý pás, který "přilepíte" na boky, bude mít upečený korpus dokonale kulatý tvar a těsto se nikde nepřichytí. Také si předehřejte troubu na 170 °C.

Špenát přeberte a následně omyjte a nechte oschnout. Lepší je mixovat špenát na několikrát (třeba klidně na čtyřikrát) a v kombinaci s částí oleje (nikoliv "nasucho"). Postupně přidávejte další a další špenát, který ve finále rozmixujte na hladký krém.

Dále si připravte mísu, do které důkladně odvažte všechny ostatní ingredience, které potřebujete na upečení zeleného korpusu. Začněte rozklepnutím vajíček, která ušleháte s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání přidejte i olej a vše důkladně prošlehejte. A teď je ta pravá chvíle, abyste přidali i zelenou rozmixovanou hmotu ze špenátu a trochy oleje, citronovou kůru, šťávu a vše znovu prošlehali.

Mouku s práškem do pečiva smíchejte ve vedlejší míse a postupně přidejte do zeleného základu na korpus. Důkladně promíchejte a následně nalijte do pečicí formy. Při 170 °C pečte asi 3/4 hodiny, ale těsto neustále kontrolujte. Po upečení nechte lehce vychladnout a poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladit.

Mezitím si můžete připravit krém z mascarpone, cukru, vanilky a nakonec přidejte i šlehačku. Krém šlehejte nejprve pomalu a poté můžete zvýšit rychlost otáček a šlehat dotuha.

Po vychladnutí korpus rozřízněte na tři pláty, přičemž jeden z nich může být trochu užší - bude potřeba na vytvoření posypu. Na spodní díl namažte zhruba polovinu vyšlehaného krému. Na krém položte druhý korpus, na který namažte zhruba stejné množství krému. Mělo by vám ale ještě něco zbýt na boky.

Poslední (nejužší) plát korpusu rozdrobte na jemný prášek, kterým korpus následně obalte. Snažte se ale vybírat drobečky spíš z vnitřku korpusu - vršek a boky jsou totiž lehce opečené dohněda, což nepůsobí u mechového dortu pěkně.

Nakonec dort ozdobte podle fantazie či události, pro kterou je dort připraven. Pokud ho máte jako narozeninový dort pro děti, můžete na vrch rozmístit lesní zvířátka, stromky, houbičky, ale dort vypadá hezky i s lesním ovocem, jako jsou maliny, borůvky či ostružiny.

Pokud se dort rozhodnete upéct, dejte nám vědět, jak se vám povedl a jak vám chutnal!

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: jentaksiupect.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu