Jídlo

Nastal podzim a s ním přichází i období dýní. Jak je správně skladovat, aby vydržely až do jara

Dýně k podzimu patří

autor

Anna Janoušková

23. září 2022

 
Kdo byl letos v pěstování dýní úspěšný, jistě nyní řeší otázku, kam veškerou úrodu dát a jak ji uskladnit tak, aby vydržela celou zimu. Nabízí se hned několik možností, které vám přinesou mnohem delší potěšení z vypěstované zeleniny. Existuje však několik zásad, které by se měly dodržovat.

Obecně lze říci, že dýně začínáme sklízet koncem srpna a sklízíme je až do prvních mrazíků, tedy zhruba do konce října. Máme na to prakticky celý podzim, ale i tak je potřeba držet se určitých zásady, abychom nic nepokazili a o úrodu zbytečně nepřišli. Nikam proto nespěchejte a nechte plody dozrát co možná nejdéle, aby získaly tu nejlepší chuť. Těsně před sklizní také odřízněte listy kolem plodů, čímž podpoříte rychlejší dozrávání.

Když utrhnete plody příliš brzy, nemusí mít tak výraznou chuť, na kterou se tak těšíte. Navíc nedozrálé plody mohou snadno podlehnout plísním. Čekat se sklizní příliš dlouho se ale rovněž nevyplácí, protože může dojít k poškození prvními mrazíky. Pomrzlé dýně skladovat nelze a musí se co nejdříve spotřebovat. My se teď ale pojďme podívat na to, jak dýně skladovat, když je utrhnete v ten správný čas.

Jak správně sklízet

Pokud se vám zdá, že vaše dýně ještě pár dní potřebují, umístěte pod ně dřevěnou desku nebo dlaždici, abyste své plody ochránili před slimáky, ale i nechtěnou změnou barvy v místě doteku se zeminou. Jakmile mají plody tuhou slupku a při lehkém poklepání zní dutě, můžete je sklízet. Indicií pro sklizeň je rovněž sytá oranžová barva. Jakmile dýni sklidíte, ustřihněte co nejvíce stopky, která by mohla způsobit plesnivění dýně. Když necháte utržené plody ještě týden dozrát na slunci, získáte tak perfektní dýně ke skladování. Pozor ale, aby se vzájemně nedotýkaly.

Vyřaďte špatné kusy

Jakmile přinesete všechny dýně domů, přeberte jednu po druhé a vyřaďte všechny, na kterých najdete měkké skvrny, porušenou slupku či známky plísně či hniloby. Takové kusy mohou později vést k vyhození celé sklizně. K dlouhodobému skladování je proto nepoužívejte a okamžitě je jinak zpracujte, případně zkompostujte. Ostatní kusy otřete suchým hadříkem a odstraňte případné nečistoty.

Skladování v suchu

Dýně byste měli skladovat nejlépe v suchém a dobře větraném místě. Pokud máte k dispozici vlhký chladný sklep, raději volte skladování v bytě v komoře či spižírně. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 10 až 15 °C, ale není problém dýně skladovat ani v chodbě například panelákového či činžovního domu, kde se teplota pohybuje kolem 20 °C. Z dýně se nepřetržitě odpařuje voda, a proto její slupka neustále tvrdne. V případě dýně hokkaidó to však není na škodu a po dvaceti minutách varu ji krásně rozmixujete. Navíc čím tvrdší slupka, tím vyšší podíl vitaminů uvnitř dýně a lepší chuť.

Plody se nesmí dotýkat

Ať už zvolíte jakékoliv vhodné místo, vždy dbejte na to, aby se plody vzájemně nedotýkaly. V závislosti na tom, kolik jich máte, je buď rozmístěte po kuchyňské lince, ve špajzu, za dveře na chodbě, ale nikdy je nevrstvěte na sebe. Vkládejte je v jedné vrstvě do dřevěných přepravek vystlaných senem nebo je uskladněte v papírových krabicích. Dbejte také na to, aby kolem zeleniny mohl proudit čerstvý vzduch a pravidelně dýně kontrolujte. Když zajistíte dýním suché prostředí, snesou i vyšší teploty.

Co s nevhodnými kusy

Jestliže vám je líto potlučené či napadené dýně vyhodit na kompost, můžete je uchovat na pozdější konzumaci, ale trochu jiným způsobem. Vadné kusy otřete a okrájejte poničená místa. Zbytek vydlabejte a uskladněte v lednici po dobu maximálně pěti dní. Po delší době je pravděpodobné, že začnou dýně plesnivět. Snažte se je proto spotřebovat co nejdřív, a to přidáním do pomazánek, polévek, omáček, dipů nebo si upečte výborný dýňový koláč či luxusní pečenou zeleninu. Pokud máte ale sklizeň takovou, že byste ji mohli rozdávat sousedům z celé ulice, nezbyde vám, než dýně zavařit.

Zdroj: rhs.org.uk, epicgardening.com.

Zavřít reklamu