Bylinky a koření

Odřezky ze zeleniny: Skvělý základ pro domácí pěstování

Znovu vypěstovat můžete různé druhy zeleniny

autor

Anna Janoušková

31. července 2022

 
Čerstvá zeleninová nať dá polévce, pomazánkám či salátu příjemnou a svěží chuť. Je však zcela zbytečné, abyste za něco takového utratili hromadu peněz, když si zdravou pochoutku můžete sami jednoduše vypěstovat z pohodlí domova.

Všimli jste si někdy, kolik zbytků zeleniny vyhazujete do koše jenom při přípravě polévky? Je to škoda. Právě z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete vypěstovat zeleninu novou. Navíc můžete i trochu zaexperimentovat a přizvat i děti, aby si vyzkoušely, co všechno dokážou vypěstovat.

„Já si polévku bez čerstvé natě neumím snad už ani představit,“ přiznává Jana Stoklásková. Sama si už několik let pěstuje vlastní petrželovou nať. „Dělala to už má maminka, která si vzala odřezek petržele, dala jej do misky s vodou a za pár dnů měla nať. A já to dělám taky tak a zkouším i jiné druhy,“ pousmála se Jana. Stejným způsobem si totiž můžete vypěstovat čerstvou nať z mrkve, která je výborná do pomazánek či salátů, anebo s celerem či červenou řepou.

Výborným dochucovadlem je také mladá cibulková nať. I tu si můžete snadno vypěstovat doma. Bílé konce dejte do vody tak, aby byly z poloviny ponořené. Vodu každý den obměňujte. Po třech dnech byste měli vidět nové kořínky a už za deset dní vám vyrostou první zelené výhonky.

Naklíčil vám omylem česnek? Nevyhazujte jej. Naopak toho využijte a vypěstujte si novou česnekovou nať, která je plná minerálů a vitaminů A, B a C, navíc je skvělá do polévek a pomazánek. Naklíčený kousek dejte do misky, dopřejte mu trochu vody a máte o úrodu postaráno.

Doslova recyklovatelnou zeleninou je římský salát. Stačí jeho odkrojenou spodní část dát do misky s vodou nebo rovnou do květináče a po několika dnech uvidíte, že už začnou růst nové salátové listy.

Kromě zeleniny si můžete dopřát také nekonečnou úrodu bazalky. U této bylinky se totiž někdy stává, že může překvapit i rychlým květenstvím a úhynem. Zkuste na ni vyzrát. Než vám bazalka uhyne, uštípněte si malou větvičku či listy s dlouhou stopkou a umístěte je do sklenice s vodou. Bazalka brzy pustí kořeny a vy si ji můžete znovu zasadit.

Nebojíte se trochu experimentovat? Pak zkuste vypěstovat třeba zázvor. Ponechejte si kus zázvoru, na němž jsou výhonky. Tento kousek namočte na noc do vody a poté jej zasaďte do květináče. Dopřejete-li mu světlé a teplé místo s pravidelnou zálivkou, již brzy vám vyžene nové výhonky. Na úrodu vlastního zázvoru budete muset počkat minimálně půl roku. Teď je tedy ideální doba, jak si zajistit zásoby na zimu.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články
Zavřít reklamu