Bylinky a koření

Každodenní popíjení kopřivového čaje chrání naše buňky před stárnutím, pomáhá při cukrovce, artritidě a řeší problémy s močením

Čerstvé listy kopřivy jsou elixírem zdraví

autor

Anna Janoušková

04. května 2022

 
Čerstvě natrhané listy kopřivy obsahují mnoho zdraví prospěšných antioxidantů, vitaminů a minerálů, které se spojí doslova v elixír zdraví, když si z nich připravíte bylinný čaj s typickým aroma.

Kopřiva dvoudomá je vytrvalá kvetoucí rostlina, která roste v Severní Americe, Evropě a Asii. Patří mezi jedlé a běžně rostoucí rostliny, které se po staletí využívají i v bylinném a tradičním lidovém léčitelství. Namáčení listů kopřivy a luhování v čaji je dle healthline.com jedním z nespočetného množství způsobů konzumace této úžasné byliny. Mladé listy kopřivy ale můžete konzumovat rovněž ve smoothies, nádivkách, nebo z nich připravit skvělý špenát.

Listy, stonek nebo kořen z rostliny kopřivy lze však také usušit, rozdrtit a vyrobit z nich koření, tinktury, krémy a další. Kopřiva je používána jako všestranný bylinný lék už po staletí, ovšem i moderní výzkumy ukazují, že má skutečně co nabídnout, včetně potenciálních zdravotních přínosů kopřivového čaje.

1. Zdraví močových cest

Kopřivový čaj může pomoci vyplavit škodlivé bakterie z močových cest. To může být přínosem pro ty z vás, kteří trpí opakovanými infekcemi močových cest či benigní hyperplazií prostaty, která může způsobovat další bolesti a jiné problémy s močením.

Kopřiva může také pomoci podpořit jakékoli léky, které užíváte na infekce nebo stavy související s močovým traktem. Promluvte si nejprve se svým lékařem o všech možných interakcích mezi bylinnými přípravky a léky, které užíváte.

2. Tlumí bolest při artritidě

Kopřiva se historicky používala k léčbě bolesti a namožených svalů, zejména v souvislosti s artritidou. Arthritis Foundation naznačuje, že kopřivový čaj může dokonce snížit zánět a bolest spojený s osteoartritidou.

3. Řídí hodnoty krevního cukru

Popíjení kopřivového čaje má také prokazatelně slibné účinky na hladinu glukózy v krvi. Může pomoci slinivce vytvářet nebo uvolňovat více inzulínu, hormonu, který snižuje hladinu cukru v krvi.

4. Síla polyfenolů

Kopřiva má vysoký obsah rostlinných chemikálií nazývaných polyfenoly. Výzkum polyfenolů naznačuje, že tyto silné sloučeniny mohou hrát roli i v prevenci a léčbě chronických onemocnění souvisejících se zánětem, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby. Zejména polyfenoly z kopřivového extraktu prokázaly úžasný potenciál pro léčbu rakoviny prsu a prostaty. Obsahuje však také silné antioxidanty, což jsou látky, které chrání tělo před stárnutím a poškozením buněk.

Jak připravit kopřivový čaj

Kopřivový čaj můžete koupit sypaný nebo v sáčcích, ale nejlépe uděláte, když si zajdete natrhat čerstvé kopřivy za barák. Množství kopřiv ve vodě si můžete určit sami dle vlastní chuti a preferencí, ale obecně platí pravidlo, které stanovuje poměr na jeden hrnek kopřiv a dva hrnky vody. Následně dodržte tento postup:

  • vložte listy do hrnce a zalijte je vodou,
  • vodu přiveďte k varu a ihned vypněte hořák,
  • nechte směs 10 minut vyluhovat,
  • směs sceďte přes jemný cedník,
  • přidejte trochu medu a ještě horké popíjejte.

Varování: Než vyzkoušíte jakoukoli novou bylinku nebo doplněk, poraďte se se svým lékařem. Dokonce i zcela přírodní potraviny a nápoje, jako je čaj, mohou způsobit alergické reakce nebo interagovat s určitými léky. Některé bylinky a doplňky stravy mohou být škodlivé pro lidi s určitými zdravotními problémy.

Zdroj: arthritis.org, healthline.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu