Bylinky a koření

Jetel je nejen jedlý, ale navíc i léčivý: Doplňuje estrogen při menopauze a působí jako jemné projímadlo

Jetel luční je vyhledávanou léčivou bylinou

autor

Anna Janoušková

16. června 2022

 
Jetel luční je všude rostoucí plevelnou zelení, ale také krmnou medonosnou rostlinou, kterou si domů často nosíme v případě, že chováme drobné hlodavce, morčata či králíky. Jetel je krásný ale i do vázy, a navíc je uctívanou léčivou bylinou, což ovšem ví jen hrstka lidí.

Nachové až karmínově fialové bambulky sladké vůně se sbírají od května do září včetně několika málo lístků, které rostou okolo květu. Z jetelu (čerstvého i sušeného) si můžete vyrobit základní čaj, který má léčivé i lehce projímavé účinky, ale použít lze i pro výrobu masti a ženám pomůže i v období hormonální krize.

Zdravotní přínosy jetele lučního

  • Díky obsahu fytoestrogenu doplňuje chybějící estroen v období menopauzy a při jiných hormonálních změnách,
  • stabilizuje krevní tlak, čistí krev a ledviny,
  • obsahuje vysoké množství antioxidantů,
  • působí dezinfekčně a protizánětlivě,
  • pomáhá při nachlazení,
  • působí pozitivně na kardiovaskulární systém,
  • působí močopudně i projímavě,
  • pomáhá při revmatických onemocněních,
  • zlepšuje stav kůže při poranění.

Mast na kožní neduhy

Při kožních problémech využijete léčivou mast, na jejíž přípravu budete potřebovat právě jetel luční. Na její výrobu budete potřebovat hrstku zvadlých květů jetele, 250 g kokosového oleje, 20 g včelího vosku a čistou uzavíratelnou nádobu. Natrhané květy omyjte a nechte povadnout na utěrce. Kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni a poté přidejte květy. Na mírném ohni nechte 4 hodiny probublávat. Poté vypněte plotnu a nechte jetel v oleji macerovat přes noc. Následující den směs znovu zahřejte, přeceďte, přidejte včelý vosk vše ještě jednou společně prohřejte do úplného rozpuštění všech ingrediencí. Horkou mast nalijte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici.

Ženské problémy

Jetel luční ocení především ženy, jelikož je široce využíván při nepříjemných stavech při nadcházející menopauze, ale rovněž snižuje bolest prsou, která u některých žen nastupuje s příchodem menstruace. Sílu jetele ale využijí i muži, kterým může pomoci s počínajícím zbytněním prostaty.

Odvar pro ženskost

Extrakt z červeného jetele je zase vhodný pro prodloužení ženské svěžesti a mladistvého vzhledu. Obsahuje fytoestrogeny, což jsou estrogeny rostlinného původu, které se věrně podobají těm lidským. Využívat jejich síly může žena každého věku, jelikož pomáhají předcházet vráskám, dbají o lesklé vlasy, podporují pravidelný menstruační cyklus a zkrátka dělají ženu ženou. Po menopauze pak nahrazují produkci estrogenu, který s rostoucím věkem mizí.

Kašel a nachlazení

Jetel v podobě čaje, extraktu či tinktury pomáhá i při dýchacích problémech. Je totiž schopný uvolnit křečovité stažení a podobně jako například jitrocel pomáhá s vykašláváním hlenů. Rovněž má však antivirotické a antibiotické účinky, kterými disponuje především jetelový med, který vyrábějí včely, které mají úly v blízkosti jetelových polí. Pomáhá pak při angínách, chřipkách a jiných infekcích.

Projímavé účinky

Z jetele lučního si můžete připravit i univerzální bylinný čaj. Nasbírané květy zalijete vroucí vodou, přikryjete pokličkou a necháte asi pět minut luhovat. Následně scedíte a horké popíjíte. Na hrníček jetelového čaje vám bude stačit zhruba deset čerstvých květů. Jetelový čaj můžete popíjet pravidelně, jelikož je nejen léčivý, ale i velmi chutný. Pokud si připravíte silný čaj, může vám pomoci při akutních průjmech. V tomto případě si silný jetelový čaj dopřejte třikrát denně a pomalu ho usrkávejte. Může vám ale pomoci i jako prevence nespavosti, nepravidelné menstruace, ale i při krevní nedostatečnosti či nachlazení. Navíc detoxikuje tělo a je vhodný při onemocnění kloubů.

Jedlé květy

A pokud nemůžete volně rostoucí jetel jen tak přejít, protože vám připadá neuvěřitelně dekorativní, natrhejte si ho alespoň k ozdobení dezertů či nápojů. Patří totiž mezi takzvané jedlé květy, se kterými můžete dozdobit dorty, cupcaky, zmrzliny, smoothies nebo vyrobit květinové ledy pro ochlazení letních limonád.

Zdroj: prima-receptar.cz, living.iprima.cz, home-made.cz, jaktak.cz

Další zajímavé články
Zavřít reklamu