Adžvajen je skvělé koření, které u nás používá jen hrstka lidí. Kromě typické chuti má i afrodiziakální účinky a působí dobře na trávení
Adžvajen nebo také koptský kmín se klasickému kmínu velmi podobá
autor
15. dubna 2022
Existuje však obrovské množství dalších koření, které jsou charakteristické pro různé kuchyně napříč světem. Znáte například takzvaný adžvajen? V článku se podíváme na to, jaké jsou účinky tohoto koření, i jak ho používat.
U nás je toto koření, respektive rostlina, z níž se získává, známé hlavně pod názvem adžvajen, ale má mnoho dalších pojmenování. Říká se mu také adžvain či adžvan, taktéž ale koptský kmín, v zahraničí ajwain nebo ajowan. Odborně jde o rostlinu s latinským názvem Trachyspermum ammi. Řeč je o jednoleté rostlině z čeledi mrkvovité.
Její původ lze hledat zejména ve východních oblastech Středomoří, v Egyptě, na Středním východě i v Indii. Dnes je tato rostlina hojně pěstována například v Íránu. Má ráda slunečné stanoviště a vlhkou půdu. Je citlivá na mrazy. Adžvajen je pěstován pro své listy a plody, které našly uplatnění v gastronomii. Hlavně plody (respektive semena) jsou typické pro indickou či arabskou kuchyni, využívají se jako koření. Drobné plody bývají oválné a zbarvené do světle hněda. Vypadají podobně jako římský kmín. Plody adžvajenu jsou však často zaměňovány i s plody libečku. Mají výrazné aroma i chuť. Charakteristické jsou ostrou až hořkou chutí podobnou anýzu a oreganu. Vůní zase připomínají tymián, i když jejich aroma je ještě pronikavější.
Adžvajen není jen obyčejné koření
Jeho jediným benefitem není jen to, že dokáže dobře dochutit různé pokrmy. Má totiž i příznivé účinky na lidské zdraví. Semena obsahují mnohé účinné látky, včetně vlákniny, vitaminů či antioxidantů. Připisují se jim antibakteriální, protiplísňové i afrodiziakální vlastnosti. Koření adžvajen je však známé hlavně svým blahodárným vlivem na trávicí soustavu a trávicí procesy. Celkově napomáhá zlepšovat a podporovat trávení.
Stimuluje chuť k jídlu a je užitečné při různých zažívacích potížích. Pomáhá řešit zejména problémy s plynatostí a nadýmáním. Má však mnoho dalších účinků. Toto koření také působí diureticky neboli močopudně. Využívá se tak i na podporu pocení či při onemocněních močových cest. Kromě toho rovněž napomáhá uvolňovat hleny a zmírňuje projevy astmatu. Adžvajen také napomáhá uvolnit křeče, proto může být použit i při bolestech v břišní oblasti. Tradičně bylo koření adžvajen využíváno v rámci lidové medicíny jako podpůrný prostředek při kašli, chřipce, nachlazení, také při kolikách a poruchách trávení.
Jak ho používat?
Celá či mletá semena rostliny Trachyspermum ammi lze sehnat na internetu či v prodejnách s orientálními a exotickými potravinami - respektive v obchodech s potravinami z asijských zemí. Adžvajen není vůbec těžké zahrnout do své kuchyně. Stačí ho používat jen v malém množství, protože má výrazné aroma i chuť. Při vaření se přitom do jídla přidává až na závěr.
A v jakých pokrmech nejvíce vynikne?
V první řadě se po něm vyplatí sáhnout v případě, že budete doma připravovat různá indické jídla, polévky či omáčky. Toto koření je možné přidávat například i do domácího chleba a slaného pečiva. Skvěle dochutí i hummus či falafel. Hodí se k bramborám, sýrům, kořenové zelenině i rybám či grilované drůbeži.
Adžvajen je také perfektní ingrediencí do luštěninových jídel. Právě luštěniny jsou často hůře stravitelné a mnohým způsobují hromadění plynů. Přidáním tohoto koření k fazolím, čočce či hrachu podpoříte trávení a vyhnete se potížím. Při plynatosti či škytavce také můžete vyzkoušet rozžvýkat pár syrových semen. Při zažívacích či jiných výše zmíněných potížích je možné připravit i odvar z jedné lžičky semen na sklenici horké vody a popíjet jako čaj.
Zdroj: wikipedia.org, webmd.com.