Bylinky a koření

Adžvajen je skvělé koření, které u nás používá jen hrstka lidí. Kromě typické chuti má i afrodiziakální účinky a působí dobře na trávení

Adžvajen nebo také koptský kmín se klasickému kmínu velmi podobá

autor

Anna Janoušková

15. dubna 2022

 
Použití soli a pepře při dochucování pokrmů rozhodně nemusí stačit. Skvělým pomocníkem jsou však v tomto směru hlavně různé bylinky a koření. V naší kuchyni se hojně využívá například majoránka, kopr, bobkový list, petrželka, libeček či kmín. Značně se u nás zabydlely i bylinky a koření, které jsou charakteristické pro středomořskou či francouzskou kuchyni, taktéž pro asijské země. Zmínit můžeme hlavně bazalku, kurkumu, tymián, rozmarýn i kardamom.

Existuje však obrovské množství dalších koření, které jsou charakteristické pro různé kuchyně napříč světem. Znáte například takzvaný adžvajen? V článku se podíváme na to, jaké jsou účinky tohoto koření, i jak ho používat.

U nás je toto koření, respektive rostlina, z níž se získává, známé hlavně pod názvem adžvajen, ale má mnoho dalších pojmenování. Říká se mu také adžvain či adžvan, taktéž ale koptský kmín, v zahraničí ajwain nebo ajowan. Odborně jde o rostlinu s latinským názvem Trachyspermum ammi. Řeč je o jednoleté rostlině z čeledi mrkvovité.

Její původ lze hledat zejména ve východních oblastech Středomoří, v Egyptě, na Středním východě i v Indii. Dnes je tato rostlina hojně pěstována například v Íránu. Má ráda slunečné stanoviště a vlhkou půdu. Je citlivá na mrazy. Adžvajen je pěstován pro své listy a plody, které našly uplatnění v gastronomii. Hlavně plody (respektive semena) jsou typické pro indickou či arabskou kuchyni, využívají se jako koření. Drobné plody bývají oválné a zbarvené do světle hněda. Vypadají podobně jako římský kmín. Plody adžvajenu jsou však často zaměňovány i s plody libečku. Mají výrazné aroma i chuť. Charakteristické jsou ostrou až hořkou chutí podobnou anýzu a oreganu. Vůní zase připomínají tymián, i když jejich aroma je ještě pronikavější.

Adžvajen není jen obyčejné koření

Jeho jediným benefitem není jen to, že dokáže dobře dochutit různé pokrmy. Má totiž i příznivé účinky na lidské zdraví. Semena obsahují mnohé účinné látky, včetně vlákniny, vitaminů či antioxidantů. Připisují se jim antibakteriální, protiplísňové i afrodiziakální vlastnosti. Koření adžvajen je však známé hlavně svým blahodárným vlivem na trávicí soustavu a trávicí procesy. Celkově napomáhá zlepšovat a podporovat trávení.

Stimuluje chuť k jídlu a je užitečné při různých zažívacích potížích. Pomáhá řešit zejména problémy s plynatostí a nadýmáním. Má však mnoho dalších účinků. Toto koření také působí diureticky neboli močopudně. Využívá se tak i na podporu pocení či při onemocněních močových cest. Kromě toho rovněž napomáhá uvolňovat hleny a zmírňuje projevy astmatu. Adžvajen také napomáhá uvolnit křeče, proto může být použit i při bolestech v břišní oblasti. Tradičně bylo koření adžvajen využíváno v rámci lidové medicíny jako podpůrný prostředek při kašli, chřipce, nachlazení, také při kolikách a poruchách trávení.

Jak ho používat?

Celá či mletá ​​semena rostliny Trachyspermum ammi lze sehnat na internetu či v prodejnách s orientálními a exotickými potravinami - respektive v obchodech s potravinami z asijských zemí. Adžvajen není vůbec těžké zahrnout do své kuchyně. Stačí ho používat jen v malém množství, protože má výrazné aroma i chuť. Při vaření se přitom do jídla přidává až na závěr.

A v jakých pokrmech nejvíce vynikne?

V první řadě se po něm vyplatí sáhnout v případě, že budete doma připravovat různá indické jídla, polévky či omáčky. Toto koření je možné přidávat například i do domácího chleba a slaného pečiva. Skvěle dochutí i hummus či falafel. Hodí se k bramborám, sýrům, kořenové zelenině i rybám či grilované drůbeži.

Adžvajen je také perfektní ingrediencí do luštěninových jídel. Právě luštěniny jsou často hůře stravitelné a mnohým způsobují hromadění plynů. Přidáním tohoto koření k fazolím, čočce či hrachu podpoříte trávení a vyhnete se potížím. Při plynatosti či škytavce také můžete vyzkoušet rozžvýkat pár syrových semen. Při zažívacích či jiných výše zmíněných potížích je možné připravit i odvar z jedné lžičky semen na sklenici horké vody a popíjet jako čaj.

Zdroj: wikipedia.org, webmd.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu