Bylinky a koření

Vyrobte si obličejové tonikum z okvětních lístků růží. Hydratuje pokožku a vyhladí jemné vrásky

Růžová voda pomáhá léčit pleť a vynikne i v alkoholických nápojích

autor

Kateřina Korňová

01. června 2022

 
Máte na zahradě růže? Skvělé! Právě totiž začínají kvést a my pro vás máme úžasný tip. Kromě dekorace vašeho stolu totiž mohou okvětní lístky růží posloužit i vaší pleti. Vyrobte si toto snadné tonikum, které omladí vaši pleť především proto, že ji hloubkově hydratuje, zklidní podráždění a vyrovná pH pokožky.

O tom, že růže krásně voní, není třeba dlouze diskutovat. Jistě, některé růže voní lépe, jiné nejsou téměř cítit, ale skvělé účinky na vaši pleť mají všechny. A kdo by to čekal, obyčejná šípková růže s nijak zajímavým květem (v porovnání například s anglickými austinkami), vám při výrobě pleťové růžové vody poslouží výborně. Navíc nemusíte mít ani zahradu, abyste si mohli natrhat nějaký ten kvítek, protože roste skutečně téměř všude. Její omamná vůně dodá vaší růžové vodě skutečně krásnou vůni, která provoní vaši pleť.

A co je ještě skvělé? Růžovou vodu můžete aplikovat nejen zvenku, ale i zevnitř. Můžete ji použít jako přírodní barvivo, nebo také například k výrobě růžového želé, pusinek, makronek, ale třeba i jako oživení alkoholických či nealkoholických letních drinků nebo k výrobě lahodného růžového čaje. Okvětní lístky růží se ale využívají i při aromaterapii, protože navozují pohodu a skvěle působí na psychiku.

Zdravotní přínosy růží

Růžová voda je skvělým tonikem, které pomáhá vyrovnávat pH pokožky, ale pravidelná aplikace může redukovat jemné linky a předcházet hlubokým vráskám. Okvětní lístky růží obsahují éterické oleje a třísloviny, díky kterým vám mohou pomoci i s problémy, které vyžadují lokální antibiotika. Najdete v nich ale i hořčiny, které pomáhají správné funkci trávicí soustavy, a navíc podporují cévy. Růžová voda také pomáhá při horečkách, léčí záněty v ústech a zklidňuje podrážděná střeva při průjmových onemocněních. A když si růžovou vodu nalijete na utěrku nebo hadřík, můžete zklidnit podrážděnou pokožku, zmírnit vyrážku a léčit opar.

Jak vyrobit růžovou vodu

Vyrobit si doma růžovou vodu vskutku není nic náročného. Najděte si nejbližší růžový keř a otrhejte pro začátek dvě až tři hrstky okvětních voňavých lístků. Víc není potřeba, nechystáte se přece vyrobit plný sud. Čím čerstvější kvítky otrháte, tím lépe. V menším hrnci přiveďte vodu k varu a poté ji sundejte z plotny. Do horké vody vsypte okvětní lístky růží - přesné množství vody a květů není úplně potřeba řešit. Nechte vychladnout. Tato metoda je lepší, než růže ve vodě vařit, jelikož si tak zachovají více prospěšných látek. Jak můžete vidět například i v tomto videu.

Postupem času můžete pozorovat, jak se kvítky postupně začnou odbarvovat, a naopak vaše voda začne zabarvovat. Po vychladnutí vodu sceďte a přelijte do nádoby s rozprašovačem nebo do jakékoliv skleněné uzavíratelné nádoby. Používejte pak jako pleťové tonikum, vonný sprej na obličej nebo i v kuchyni k přípravě nejrůznějších lahůdek s vůní a barvou skutečných růží.

Růžový gin tonic

A jestli vás zaujala myšlenka přidat růžovou vodu do nějakého alkoholického drinku, rozhodně by vám neměl uniknout růžový gin tonic, který se se věrně podobá populárnímu "IbalGINu", což je právě růžově zabarvený gin.

Na drink si připravte: panáka ginu, lžičku třtinového cukru, led, tonic, růžovou vodu a okvětní lístky růží na ozdobu.

Cukr rozpusťte v panáku ginu, zasypte ledem a dolijte půl na půl tonicem a růžovou vodou. Množství upravte dle chuti. Chcete-li, aby byl nápoj více hořký, dejte více ginu. Jestliže však chcete naplno procítit vůni růží, nešetřete na růžové vodě a ginem nápoj jen dolijte pro perlivost. Ozdobte kvítky růží a podávejte.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: YouTube.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu