Bylinky a koření

V hlavní roli formičky na led. Vyrobte si ledové květy, bujon nebo bylinkovou kostku do polévky

Formičky do mrazáku nejsou jen na led

autor

Tereza Hromádková

29. června 2022

 
Že jsou formičky na led jen vhodnou pomůckou k výrobě ledových kostek k ochlazení nápojů? To zdaleka není pravda. Jejich využití je mnohem širší. Chcete-li si připravit skvělou masku na vlasy, domácí bujon nebo základ pro každou omáčku, vysypte kostky ledu a připravte formičky na další projekt.

Lidé často dělají tu chybu, že do formičky na led nalijí vodu, nechají ji zmrznout a pak z ní vyndávají led, když je potřeba. Jenže když ledové kostky druhý den vysypete do uzavíratelného pytlíku, máte formičky volné a můžete je použít k další tvorbě. Zkuste třeba tyto čtyři možnosti, které vám dnes přinášíme.

Domácí bujon

Už se vás někdy někdo zeptal, jak děláte vývar? A vy jste jen s velkým studem přiznali, že na závěr přidáte do polévky "kostku"? Kvůli používání kupovaného bujonu (který je plný "éček" a soli) se poslední dobou staví na zadní všichni kuchaři, a to jak ti profesionální, tak amatérští. A skutečně je škoda, pokud se s vývarem vaříte celé odpoledne, abyste jeho chuť i kvalitu pokazili kostkou. Proto není nic snazšího, než si vyrobit bujon vlastní. Až příště budete vařit například kuřecí maso do rizota, vyvařte vývar z masa na takové množství, které se vám vejde do formiček na led. Nechte ho vychladnout a pak ho nalijte do formiček. Zmrazte a jakmile budete potřebovat ochutit omáčku nebo cokoliv jiného, jednu nebo více kostek použijte.

Ledové květy

Svěží letní drink se neobejde bez pár kostek ledu nebo ledové tříště. Mít v mrazáku připravené kostky ledu je proto základ každé letní párty nebo zahradní slavnosti. Chcete-li, aby vaše nápoje vypadaly ještě vábivěji, zkuste příště vytvořit ledové kostky trochu jinak. Na dno každé formičky na led vložte vybranou jedlou květinu (levanduli, pampelišku, jetel, fialku nebo sedmikrásku) a zalijte vodou. Nechte zmrazit a použijte při výrobě nápojů.

Čerstvé bylinky

Letní sezóna je časem sběru a sušení bylinek, které nám budou v zimních měsících chybět. Nasbírejte proto na zahrádce bylinky, které máte rádi, opláchněte je a nechte je oschnout. Bylinky následně nasekejte a vložte do formiček na led. Zalijte olivovým olejem a dejte je do mrazáku. Bylinky můžete zmrazovat buď jednotlivě, nebo si vytvářet oblíbené kombinace. Po zmrazení vysypte ledové kostky do sáčku se zipem, označte ho datem a přidejte informaci, jaké bylinky jsou uvnitř. Pak už je jen použijte do polévek či omáček.

Avokádová maska na vlasy

Pokud máte suché vlasy bez života, roztřepené konečky a vaše vlasy vypadají rozlítaně a elektrizují, pomůže vám avokádová maska, která vlasům dodá opětovný lesk a sílu. Navíc antioxidanty obsažené v avokádu pozitivně působí i na pokožku hlavy, která je často opomíjena. Zralé měkké avokádo proto rozmačkejte vidličkou na jemnou kaši, přendejte ji do formiček na led a nechte zmrznout. Jakmile budete chtít avokádo na vlasy použít, vyndejte jednu kostičku a pramen po prameni s ní přetřete. Jakmile kostička dojde, vezměte si další. Masku nechte působit půl hodiny až hodinu a poté smyjte tak, jak jste zvyklí. Já jsem pro lepší výsledek přidala ještě můj oblíbený kokosový olej a zmrazila až poté. Výsledek se dostavil už po prvním ošetření.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články
Zavřít reklamu