Zdraví

Za smradlavé nohy nemůže jen špatná obuv. Je to nemoc. Naštěstí však léčitelná

Zápachu nohou se lze snadno zbavit

autor

Anna Janoušková

19. října 2022

 
Bromodóza neboli nemoc zapáchajících nohou trápí velkou část populace a je tudíž velice častým zdravotním stavem. Jedná se o bakteriální onemocnění, které má na svědomí přílišné hromadění potu, což růst bakterií na kůži nejen iniciuje, ale i podporuje. Naštěstí však víme, jak se zápachu vyhnout i jak se jej zbavit.

Znáte ten nepříjemný pocit, kdy vejdete ke kamarádovi, do práce, do ordinace nebo do posilovny a ve chvíli, kdy si sundáte boty, byste je nejraději opět rychle obuli a utekli co nejdál to jde? Jenže ono to často nejde a musíte pokračovat ve své cestě i přesto, že byste odpřísáhli, že se za vámi line zelený páchnoucí oblak. Trpíte-li bromodózou neboli nemocí zapáchajících nohou, nejspíš si vás v místnosti skutečně každý všimne. A bohužel se za vámi neotočí s úžasem, ale s odporem.

Bromodóza je nemocí, která nás přepadne ve chvíli, kdy dochází k nadměrnému pocení nohou, což má za následek vznik bakterií. Můžeme si toho všimnout především v horkých letních dnech, kdy naše chodidla produkují až půl litru potu denně, ale problémy může mít na svědomí i nekvalitní obuv ze špatného materiálu, nedostatečná hygienická péče o obuv i vlastní nohy či přehlížení a podhodnocování problému.

Hygiena na prvním místě

Chodidla a plosky dlaní jsou místa s nejčetnějším výskytem potních žláz, které prostřednictvím potu odvádí z těla nejen vodu, ale rovněž řadu odpadních látek. Hygiena chodidel by proto měla být na prvním místě, a to především v případě, že zaznamenáváte nadměrné pocení. Každý den při sprše či koupeli proto chodidla neopomíjejte a nečekejte, že se omyjí sama tím, že po nich stéká voda shora. Věnujte jim stejnou péči jako ostatním částem těla.

Skvělou volbou je i pravidelná speciální péče v podobě vodních lázní s octem či epsomskou solí. Přidat můžete i šalvěj a rozmarýn. Vše jmenované bakterie eliminuje a vytvoří pro ně nehostinné prostředí. Uvedené bylinky navíc stahují póry a působí antisepticky. Obzvlášť po koupeli je pak vhodné věnovat chvíli i péči o nehty a zbrousit zatvrdlou kůži.

Obuv větrejte a ošetřujte

Nosit každý den celý den jedny a ty samé boty je často cestou do pekla. Pokud navíc máte boty, ze kterých nelze vyjmout stélku, zaděláváte si na problému. Vždy je lepší mít alespoň dva páry bot, které budete obden střídat, což vám umožní nosit vyvětrané a dostatečně proschlé boty. V mokrých botách dochází k růstu bakterií mnohem rychleji, proto se jejich nošení vyvarujte.

V práci obuv sundejte a na nohy si vezměte ideálně otevřené pantofle, ve kterých mohou vaše nohy dýchat a nebudou se potit. Po příchodu domů z bot vyjměte stélky a nechte je dostatečně proschnout. Vhodné je také ošetřit obuv i vložky dezinfekčními a protiplísňovými prostředky, které růstu bakterií, které mají zápach nohou na svědomí, zabrání.

Volte kvalitní materiály

Neméně důležitou cestou, jak zápachu nohou předejít, je volit vhodnou obuv i ponožky. Uzavřená bota z neprodyšných materiálů pro naši nohu není vhodná, ať je sebehezčí a zrovna v akci. Chodidla potřebují větrat, proto si vždy pořizujte kvalitní a dobře prodyšnou obuv. Je to sice finančně náročnější, ale zdraví není něco, na čem bychom měli šetřit.

Stejně důležité jsou ale i ponožky, které do prodyšných bot obujeme. I při větší investici do bot nečekejte zázraky, pokud používáte nevhodné ponožky či punčocháče. Vybírejte proto kvalitní ponožky ideálně s antibakteriálním ošetřením či obsahem iontů stříbra, které zabraňují nejen zápachu, ale i tvorbě plísní. Navíc skvěle odvádí vlhkost.

Babské rady

Naše babičky však nedaly dopustit na přírodní pomocníky, možná i proto, že dříve nic jiného neměly k dispozici. Můžete proto podle nich zkusit i koupel chodidel v černém či mátovém čaji každé tři dny. Jeden sáček zalijte půl litrem vody, nechte trochu vychladnout a nohy naložte do lázně na půl hodiny. Proti plísním, mykózám i bakteriím však skvěle fungují i další bylinky, jako například šalvěj, rozmarýn, tymián, ale i dubová kůra či olej z čajovníku. Péči ale věnujte nejen nohám, ale i vaší obuvi. Babičky radí denně vytřít vnitřek bot roztokem octa a pak obuv nechat důkladně vyvětrat. K odstranění zápachu bot můžete použít i jedlou sodu. Nasypte ji do bot, nechte čtvrt hodiny působit a poté vše vysajte vysavačem.

Zdroj: Autorský text, další zdroje: ireceptar.cz, healthline.com, health.clevelandclinic.org, styl.instory.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu