Zdraví

Chladné počasí vás od pěstování zeleniny nemusí odrazovat. Některé plodiny lze sklízet i na podzim

Obzvlášť kořenová zelenina je pro pozdní sklizeň jak dělaná

autor

Anna Janoušková

21. září 2022

 
Pro mnohé zahradnická sezóna pomalu ale jistě se začátkem podzimu končí. To však nemusí být váš případ. Mnoho plodin totiž může být stále pěstováno, i když teploty klesly mnohem níž a slunce vyleze jen sporadicky. Některé lze pěstovat do konce podzimu, jiné můžete sklízet i na začátku zimy.

Posbírali jste zbytek okurek, paprik, kedluben, cuket, otrhali zbylé maliny a ostružiny a pomalu sklízíte i poslední rajčata a dýně. Zahrádkářská sezóna pomalu končí a vás trápí, že teď už musíte pro ovoce a zeleninu chodit opět pouze do krámu. Některé druhy zeleniny však mohou být sklízeny až do pozdního podzimu či počátku zimy. Pojďte se s námi podívat na to, které to jsou.

Chladné podzimní dny jsou pro některé druhy zeleniny dokonce přímo ideální. Například kořenová zelenina je pro pěstování v tomto období roku přímo stvořená. Nabídneme vám dnes však také tipy, jak si prodloužit sklizeň i u ostatních druhů zeleniny a prodloužit si tak období sklizně.

Tuřín

Chcete-li vysadit tuřín jako letní plodinu, kterou budete sklízet ještě před nástupem podzimu, zasaďte jej brzy na jaře. Pokud se však chystáte vytvořit si zásoby na zimu, vysaďte ještě jednu várku pozdě v létě. S tímto postupem můžete sklízet poslední tuříny těsně před prvními mrazíky. Tuřín je ke skladování velice vhodným druhem zeleniny, který vám zajistí přístup k čerstvé zelenině po celé zimní období.

Pastinák

Také pastinák je ideální zeleninou pro pěstování v chladnějších dnech. Ve skutečnosti je to právě chladné počasí, které má přímý vliv na kvalitu zeleniny. Jedná se o zimní zeleninu, která je vyloženě studenomilná a trvá jí 180 dní, než dozraje. Před sklizní je záměrně vystavována teplotám, které se velice blíží k bodu mrazu, jelikož chladné teploty zlepšují chuť kořene a mají vliv na jeho sladší chuť.

Řepa

Ani řepa nemá ráda příliš teplé počasí. Může se jí dokonce dařit po celý rok, pokud přijde mírná zima. Pro pěstování řepy je nejvhodnější písčitá půda, ale pokud ji sázíte na podzim, vsaďte ji do o trochu těžší půdy, která ji pomůže ochránit před prvními mrazy. Řepa má chladné počasí vyloženě ráda, proto lze některé druhy zasadit i nyní a sklízet před prvními mrazy.

Mrkev

Mrkev patří k základní zelenině, kterou zvládne vypěstovat zahradník každé věkové kategorie i úrovně zkušeností. A když víte, jak na to, můžete si chuť čerstvé zeleniny užívat až do pozdního podzimu. Mrkev roste nejlépe v chladných dnech, kdy se noční teploty začnou pohybovat pod 13 °C a denní nevzrostou nad 24 °C. Při pěstování však také myslete na kvalitu půdy. Příliš tvrdá nebo naopak kamenitá půda vede k drsným a neatraktivním kořenům. Naopak dobře odvodněná písčitá půda umožňuje mrkvím krásně růst.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: gardeningknowhow.com, gardenerspath.com.

Zavřít reklamu