Zdraví

Aby opálení vydrželo déle, stačí si před sluněním udělat peeling, pít a neholit se

Správné opalování je cesta k úspěchu

autor

Lucie Wirthová

18. srpna 2022

 
Pro mnohé z nás je snědá kůže jedním z hlavních důvodů, proč každoročně odjíždíme k moři. O to smutnější je pohled do zrcadla týden po návratu, když zjistíme, že se naše tělo začíná loupat a opálení blednout. Přitom existuje cesta, jak dosáhnout dlouhodobějšího opálení a pozůstatek prázdnin protáhnout až do podzimu.

Rovnoměrné opálení, broskvově snědá lesklá pokožka, vyšisované vlasy a po akné či černých tečkách ani památka. Takto se většinou vracíme od moře plni očekávání, že letos nám opálení vydrží určitě o něco déle. Pak se ale doma naložíme do vany, pořádně se vydrbeme a rovnoměrná snědá kůže je ta tam. Tak to ale nemusí být, když předtím podstoupíte pár preventivních kroků.

Lidská kůže má tu vlastnost, že se zhruba každé 4 týdny zcela obnoví. Jedná se o přirozený, žádoucí a nezastavitelný proces, který u mladých lidí probíhá někdy dokonce ještě rychleji. Když ale víte, co máte dělat, můžete matku přírodu trochu oklamat a své opálení si uchovat o něco déle.

Vědět, jak se opalovat

Opalování není jen tak, ba dokonce by se dalo říct, že je to věda. V touze po dokonalém opálení se pro jistotu moc nemažete a na sluníčko uleháte už v devět ráno a do hotelu se vracíte až po západu slunce? Paradoxně děláte víc pro to, abyste se ještě před odjezdem (nebo těsně po návratu domů) sloupali. Aby vaše opálení vydrželo co nejdéle, je potřeba se dobře zamyslet nad tím, jak k němu přistupovat. Proto těsně před odjezdem na dovolenou dopřejte pokožce dokonalý peeling, který zbaví pokožku odumřelých buněk a připraví tak vaše tělo na rovnoměrné opálení. Zrovna tak není dobré opalovat se příliš rychle a intenzivně. Přehnaným opalováním riskujete jak zdraví své kůže a zdraví, tak i brzké oloupání svrchní vrstvy pokožky. Zde tedy jasně platí tvrzení: méně je někdy více. Nezapomínejte ani na opalovací krém s vysokým faktorem, který vaši kůži ochrání, ale i přesto jí dodá bronzový nádech.

Pravidelná hydratace je nutností

Nedovolte vaší kůži, aby se vysušila. Proto především po opalování a večerní sprše dopřejte vašemu tělu hydratační masáž v podobě aplikace pleťové vody či krému po opalování, ale výborně fungují i přírodní produkty, jako například aloe vera. Naopak zapomeňte na kosmetické přípravky s příměsí alkoholu, které již tak vysušenou pleť zbaví ještě další vody. Řeč však není pouze o čisticích přípravcích, ale například i parfému, který se proto doporučuje aplikovat například do vlasů. Opálení ohrožují i dlouhé horké sprchy a chlorované bazény.

Každodenní holení

Pokud se holíte každý den, riskujete, že společně s chloupky odstraníte i vrchní vrstvu pokožky a opálení nebude mít dlouhého trvání. Proto si chloupky ideálně odstraňte pomocí vosku či jiné epilační metody ještě před odjezdem na dovolenou, ať máte na týden či dva vystaráno. Občasné nové chloupky pak vytrhněte večer pinzetou. Denní doba je skutečně důležitá, jelikož při trhání chloupků přes den by mohlo díky intenzivnímu slunění dojít k bolestivému podráždění kůže.

Vnitřní péče

Starat se však musíte i o to, co není vidět. Tajemstvím krásného zevnějšku hollywoodských hvězd spočívá v dostatečném pitném režimu. Protože pouze tělo, které je dostatečně hydratováno zevnitř, oplívá krásnou a pružnou pokožkou, která má mladistvý vzhled. Hydratovaná pokožka neschne rychle, a proto si i opálení udrží mnohem déle. Nezapomeňte ani na zásobování vašeho těla betakaroteny, které jsou obsaženy například v mrkvi, batátech, rajčatech, červené paprice či mungo klíčcích. Vždy je však užívejte společně s kapkou rostlinného oleje, aby se betakaroten dobře vstřebal.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: blog.falkensteiner.com, tansunsunbeds.co.uk.

Zavřít reklamu