Zdraví

Vyhněte se klíšťatům přírodní cestou. Nachystejte si domácí repelenty, které se aplikují zvenku i zevnitř

Náš nejobávanější savý hmyz přenáší nebezpečné nemoci

autor

Tereza Hromádková

08. července 2022

 
Skvěle fungují u dospělých i u dětí a jsou výborným prostředkem v boji proti borelióze i klíšťové encefalitidě. Proti druhé jmenované nemoci se sice můžete nechat očkovat, ovšem proti borelióze nikoliv. Proto je vhodné se stále bránit, i když vám v krvi kolují protilátky proti nebezpečné "klíšťovce".

Víkend strávený na chalupě vás někdy může stát daleko více než jen peníze za pohonné hmoty. Sekání vysoké trávy, procházka lesem, loukou a celý den v přírodě totiž doslova vybízí klíšťata k tomu, aby se do vás zakousla. Říkáte si, že vám to vlastně ani tolik nevadí, protože jste přece očkovaní? To sice jste, ale pouze proti klíšťové encefalitidě. Zákeřnou boreliózou vás ohavný savý hmyz může nakazit stále. Vyzkoušejte proto některé z přírodních repelentů, které klíšťata odpudí.

Cedrový esenciální olej

Tento přírodní repelent nejenže není toxický, ale můžete ho aplikovat jak na sebe, tak i na vašeho čtyřnohého mazlíčka. Přitom nezáleží, jestli si olej nanesete přímo na kůži, anebo na oděv. Klíšťata a jiný nenechavý hmyz cedrový olej nejen odpuzuje, ale i likviduje.

Domácí repelent

Pokud máte esenciální oleje rádi a máte jich doma doslova přehršel, můžete si vyrobit i silný repelentní přípravek, který jich v sobě obsahuje hned několik. Smíchejte 9 kapek citronelového esenciálního oleje, 6 kapek Tea Tree, 6 kapek esenciálního oleje z máty peprné a 1 lžíci mandlového nebo jojobového oleje.

Eukalyptový olej

Vůni eukalyptu klíšťata ani jiný savý a bodavý hmyz nemají příliš v lásce. Funguje proto jako silný odpuzovač a zabiják dotěrných parazitů. V lahvičce s rozprašovačem smíchejte 120 ml destilované vody a 20 kapek eukalyptového oleje. Přípravkem se vždy postříkejte těsně před tím, než půjdete ven. Nezapomeňte ani na boty, ponožky, rukávy a za krk.

Dejte si česnek

Dalším skvělým repelentem je česnek. Ovšem ne těsně před tím, než vyrazíte do přírody, ale pravidelně. Proti klíšťatům bojuje tak, že vylučuje kůží vůni, která není příjemná ani některým lidem. Natož klíšťatům. Kromě odpuzování klíšťat má česnek řadu dalších zdravotních výhod, takže se nezdráhejte jeho konzumace ani v případě, že se klíšťat nebojíte. 

B-komplex repelent

Dobře také uděláte, když si v lékárně zakoupíte komplex vitaminů B, které ve vzájemné kombinaci působí repelentně a odpuzují jak komáry, tak klíšťata. Za vše může hlavně obsažený vitamin B1 - Thiamin, který je znám pro své repelentní účinky. B-komplex repelent však obsahuje všech 8 vitaminů skupiny B a využijete ho nejen v boji proti otravnému bodavému a savému hmyzu, ale také při hojení ran, přetrvávající únavě, stresu, špatnému stavu pokožky a při snížené imunitě.

Funkce vitaminu B jakožto repelentu sice zatím nebyla vědecky prokázána, ale u nás doma se začíná zobat jedna pilulka denně už začátkem dubna až do konce sezóny a i přes velmi častý pobyt v přírodě i na chalupě jsme zatím neměli ani jedno klíště.

Důvod proč si dát každý den pivo

Rozhodně nechceme nikoho nabádat, aby začal pít alkohol více, než je zdrávo. Ovšem pivu se nedá upřít jeho repelentní funkce, a to kvůli obsahu vitaminu B. Ten je totiž podle odborníků plně zodpovědný za to, že se od vás budou klíšťata i jiný obtěžující hmyz držet dál. Přijímaný vitamin B totiž prostupuje póry na kůži, což způsobuje specifický zápach, který sice vy ani nikdo ve vašem okolí necítíte, ovšem klíšťata ano a rozhodně se jim nelíbí.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: farmersalmanac.com.

Zavřít reklamu