Tipy a triky

Při krájení cibule neuroníte ani slzu, když ji předtím vložíte na chvíli do mrazáku. Pomůže i zapálená svíčka či rouška

S jednoduchými triky bude krájení cibule o poznání příjemnější

autor

Kateřina Korňová

24. listopadu 2021

 
V české kuchyni začíná každý druhý recept tím, že se zpění cibulka na másle či oleji. Co ale předchází, je brečící maraton, který není příjemný nikomu. Jednu cibuli většinou nějak ustojíte, ale při přípravě guláše nebo cibulové polévky je z vaší kuchyně rázem slzavé údolí. Abyste příště zvládli nakrájet cibuli bez jediné slzy, zkuste některé z osvědčených metod.

Za slzy, které roníme při krájení cibule, může chemická látka zvaná propanthial s-oxid, která funguje jako obranný mechanismus rostliny proti škůdcům. Jakmile dojde k poškození stěn cibule, těkavá látka se uvolní a najde si cestu přímo k našim očím. Výsledkem je, že bychom se na krájení cibule nejraději vykašlali, a o to přesně cibuli jde.

My jsme ale chytřejší než naše večeře, a proto jsme si vymysleli několik způsobů, jak se slzám vyhnout. Každý sice máme jinak vyvinuté smysly, a tudíž ne na každého fungují všechny triky, ale jistě najdete ten pravý právě pro vás, který vám příště při krájení cibule pomůže.

Zchlaďte ji

Cibuli můžete nechat vychladit v lednici, dát ji na 15 minut do mrazáku, nebo ji na chvíli namočit v ledové vodní lázni. Studená cibule pomáhá předcházet podráždění očí tím, že snižuje množství chemikálií uvolňovaných při krájení.

Odvětrejte výpary

Až budete příště krájet cibuli, zapněte si nad sebou digestoř nebo pracujte poblíž ventilátoru. Cirkulující vzduch odežene výpary pryč z dosahu vašich očí a pomůže vám zachovat při práci oči "suché".

Naostřete si nůž

Mít ostrý nůž by mělo být samozřejmostí nejen při krájení cibule. Nejenže vám to velmi usnadní práci, ale co se týče cibule, pomůže i minimalizovat poškození buněčných stěn, což může zpomalit uvolnění sirných výparů. Čím rychleji navíc pracujete, tím méně slz vás to bude stát.

Zapalte svíčku

Tento tip je velmi jednoduchý a skutečně může dobře zafungovat. Před krájením cibule zapalte vedle prkénka svíčku nebo zažehněte oheň na plynovém hořáku. Hořící plamen vtáhne a spálí část výparů, které se pak nemají šanci dostat k vašim očím.

Odřízněte spodek

Kořenový konec cibule je údajně místem, kde se koncentruje nejvíce enzymů a molekul, které při porušení nožem uvolní výpary, které nás dráždí. Odříznutím této části můžete částečně slzení redukovat.

Nasaďte si brýle

Možná si říkáte, že brýle nosíte, ale i přesto stále pláčete. To proto, že nemáte správné brýle. Nejlepší je nasadit si potápěčské či lyžařské brýle a zabránit tak výparům, aby se dostaly do vašich očí. O tom, že se takto vystrojení u krájení cibule dost pobavíte, ani nemluvě.

Zkuste roušku

Výpary způsobují slzení nejen když se dostanou do očí, ale obecně při kontaktu se sliznicí. Dobré je proto při krájení cibule ani nedýchat nosem či ústy volně. Pomoci může šála, kapesníček nebo rouška či respirátor, které máme dnes doma téměř všichni.

Zdroj: yummly.com, greatist.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu