Tipy a triky

Způsobů, jak skladovat chleba, je několik. Vyberte si ten nejvhodnější pro vás a už nikdy nevyhodíte jediný plátek

Chleba je základní potravinou, která ale často končí v koši

autor

Kateřina Korňová

23. listopadu 2021

 
Skladovat pečivo tak, abyste už žádný kousek nevyhodili, je velké umění, které většina z nás neovládá. Přitom o nic nejde. Musíte jen přijmout fakt, že i když je chléb levný, nemůžete ho polovinu vyhodit jen tak zbůhdarma. Jakmile zjistíte, jak uchovat pečivo déle čerstvé, spotřebujete chléb už pokaždé do posledního krajíce.

Plýtvání jídlem je v dnešní době velkým tématem a mnoho domácností proti němu již úspěšně bojuje. Vyhazování chleba nebo rohlíků je jasným příkladem, jelikož k němu dochází velmi často. Chléb je levný, a tak nikomu neuškodí, když se ho pokaždé půlka vyhodí. Jenže to je omyl.

Tvrdý, nebo dokonce plesnivý, chléb nikdo jíst nechce, to dá rozum. Ale zamyslel se někdo, proč vlastně chleba tvrdne a plesniví? Protože ho nikdo nesní. A od toho je potřeba se odpíchnout a udělat vše pro to, aby se to příště nestalo. Existuje přitom několik cest. Buď kupovat menší množství, nebo se o chléb postarat tak, aby nepodlehl vlhkému teplému prostředí.

Zabalte ho do sáčku

Nejprve vždy zvažte, jestli množství chleba, které kupujete, není příliš velké. Pokud z jakéhokoliv důvodu chcete zůstat u celého bochníku, nezbývá, než jej rozdělit na několik dílů. Jednu část uskladněte při pokojové teplotě nejlépe ve vzduchotěsném sáčku nebo boxu a do tří dnů snězte. Zbytek zmrazte.

Uskladnění v chlebníku

Nejlepším a nejklasičtějším způsobem uchovávání chleba je chlebník, který díky téměř úplnému zastavení cirkulace vzduchu dokáže prodloužit životnost jakéhokoliv pečiva. Chlebník je sice lehce prodyšný a dochází k velmi jemnému proudění vzduchu, ale pokud chleba spotřebujete do tří dnů, ničemu to neuškodí. Navíc chrání chléb před světlem a teplem, které chléb vysouší.

Utěrka jen někdy

Někteří lidé jsou také zvyklí přepůlit chléb na půl a přehodit utěrkou, aby na něj nešlo světlo. Měkká vnitřní část chleba leží na dřevěném prkénku a se vzduchem má kontakt pouze kůrka, která tak zůstává déle křupavá. Pokud jíte chleba často a během tří dnů na prkénku leží už jen utěrka, je to také způsob. Déle než dva až tři dny však chleba nevydrží a začne se drolit.

Do lednice nikdy

Nejhorším místem pro uložení chleba je vrchní patro v lednici. I přesto, že je tam chladno, je tam velmi vlhko a pokud máte chléb ve špatně uzavřeném sáčku, nasává do sebe veškerou vlhkost a s ní i všechny pachy z lednice. Navíc je vlhký chléb přímo předurčen k brzkému plesnivění.

Dejte ho k ledu

Když chléb rozdělíte na více částí, můžete zamezit plýtvání jednoduše tím, že nesnědené kousky zmrazíte. Je to ostatně nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zabránit tomu, aby chléb plesnivěl a tvrdnul. Když zmrazíte jednotlivé plátky, stačí si pak vždy jeden vyndat, položit ho na pár minut na prkénko nebo talíř a bude jako právě ukrojený. Pokud je navíc chléb vzduchotěsně zakrytý plastovým sáčkem, vydrží v mrazáku až tři měsíce.

Zdroj: insider.com, firstforwomen.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu