Tipy a triky

Přezrálé banány nevyhazujte. Prospějí vaší pleti, vlasům a ještě si na nich pochutnáte

Poklad, který často končí v koši nebo na kompostu

autor

Kateřina Korňová

03. listopadu 2021

 
Kdo by to neznal, nakoupíte hodně ovoce, protože je přece tak zdravé, jenže během pár dní máte doma horu hnědých banánů. Každým dnem jsou hnědší a hnědší, až nakonec skončí jako potrava množícím se octomilkám, nebo najdou útočiště v odpadkovém koši. Škoda peněz, ale i jídla, které ještě mohlo být využito jinak.

Banány jsou velmi zdravé, chutné, zasytí a jsou plné energie. Jako svačinka jsou ideální pro děti i dospělé. Mají ovšem také tu vlastnost, že při pokojové teplotě velmi rychle dozrávají a v lednici zase rychle tmavnou. Tak jako tak už je nechcete jen tak jíst ani vy ani vaše děti.

Pleťová maska

Jestliže vám zbylo více banánů, na které už nemá nikdo z rodiny chuť, nezoufejte. Mohou vám totiž prospět jinak, než jste možná čekali. Jsou totiž výborné k přípravě pleťové masky. Vaši pleť nejen zvláční, ale dodají jí i jas a bude jemná a hebká na omak. Maska má navíc tu výhodu, že je dobrá pro všechny typy pleti. Pro jednoho člověka stačí polovina rozmačkaného zralého banánu, lžíce citronové šťávy a lžíce medu. Vše smíchejte, naneste na obličej a nechte čtvrt hodiny působit. Opláchněte vodou a osušte.

Vlasová maska

Banán je plný vitaminů a minerálů, což prospívá nejen vašem zažívání, ale i vašim vlasům. Dokáže totiž hravě nahradit kondicionér a vašim vlasům dodat patřičný lesk. Vlasy také od kořínků ke konečkům hydratuje a zásobuje nemalou dávkou živin. Jeden banán rozmačkejte nebo rozmixujte, smíchejte se lžičkou medu a lžičkou olivového oleje. Masku naneste na suché vlasy a nechte působit. Poté smyjte vlažnou vodou. Použijete-li teplou, budete mít co dělat, abyste banán z vlasů dostali.

Sušená pochoutka

Mlsají vaše děti rády? Chtějí po vás na procházce pořád něco sladkého? Tak přesně na to se hodí vaše mísa přezrálých banánů. Oloupejte je, nakrájejte je na třímilimetrové plátky a vložte je do sušičky potravin. Sušte na necelých 60°C po dobu pěti až deseti hodin a neustále kontrolujte. Usušené banány jsou tvrdé a po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsných nádobách.

Přezrálé banány jsou sice nevzhledné, ale ukrývají sladký poklad, který se hodí snad do všech sladkých dezertů. Skvěle se z nich připravují i chutnají smoothies, sendviče, zmrzliny, bábovky, chlebíčky, palačinky, ale můžete je přidat i do ovesné kaše nebo je upéct a ozdobit šlehačkou.

Zdroj: urbancompany.com, healthline.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu