Tipy a triky

Zdraví prospěšná probiotika nemusíte kupovat. Zkuste několik kvalitních přírodních zdrojů

Probiotika nám pomáhají s udržením správného střevního mikrobiomu

autor

Klára Sanders

03. dubna 2021

 
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které se vyskytují ve střevech. Mají za úkol především udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, zabraňovat přemnožení škodlivých bakterií a pomáhají při trávení potravy. Jejich nedostatek a nerovnováha se projevuje zhoršeným trávením, nadýmáním, průjmy nebo naopak zácpou. Naštěstí jdou doplnit nejen prášky či nápoji, ale díky potravinám.

Náš životní styl, styl stravování, konzumace léků a antibiotik, to vše ovlivňuje složení střevního mikrobiomu. S udržením správného střevního mikrobiomu nám právě probiotika pomáhají. Proto již řadu let slýcháme z reklam, že aby naše zažívání dobře fungovalo, potřebujeme konzumovat probiotika. Jde o "hodné" bakterie, které mají bydlet v našem střevě a spolupodílet se na trávení a na fungování našeho imunitního systému.

Až potud je vše v pořádku. To je všechno pravda. Potíž ale nastává ve chvíli, kdy v rámci nabídky výrobců máme dle reklamy kupovat nejrůznější lahvičky s obsahem relativně malého množství nápoje, který obsahuje zaručeně obrovské množství hodných bakterií.

Pozor na to, co kupujete

Vedle mléčného nápoje kupujeme totiž ještě velký obsah cukru, umělých barviv a příchutí, které mají nápoji dodat šmrnc. Celý produkt je průmyslově upravován, konzervován, skladován, převážen. Představa, že jeho vypitím pomůžeme svému zdraví, je proto naprosto mylná a nesmyslná.

Obsah cukru je přímo živnou půdou pro množení nežádoucích bakterií ve střevech. Barviva, stabilizátory, emulgátory a konzervanty jsou s největší pravděpodobností příčinou rakoviny a dalších potíží. 

Obyčejný jogurt vám udělá větší službu

Přitom jako zdroj probiotik poslouží jakýkoli kysaný mléčný výrobek. Skvěle poslouží bílý jogurt s živými kulturami, kefír či cokoliv podobného. Máte-li přístup k domácímu mléku, můžete si vyrobit skvělý jogurt sami doma. Obsahem probiotik předčí ty kupované a nebude obsahovat žádné přídavné látky. Je tu ale otázka, zda je vůbec zapotřebí konzumovat mléčné výrobky, neboť poměrně značná část lidstva je na ně alergická. Naštěstí existují i jiné zdroje probiotik.

Vsaďte na kvašenou zeleninu

Příslušné hodné bakterie vznikají i při kvašení jiných výrobků, zejména při kvašení zeleniny. Typickým příkladem v našich končinách je kysané zelí. To splňuje řadu kritérií, které ho předurčují k používání. Je dobře skladovatelné, je dostupné a je z místních zdrojů. Hlávky zelí k nám neputují přes půl světa a navíc lze vyrábět kysané zelí i v domácích podmínkách. Abychom ale měli z kysaného zelí příslušný zisk hodných bakterií, je třeba ho konzumovat v syrovém stavu. Vařením ničíme jak bakterie, tak vitaminy.

Vedle kysaného zelí je vhodné používat i jiné druhy zeleniny. Dalším typicky českým zástupcem jsou tzv. "rychlokvašky", tedy okurky, které projdou procesem kvašení v nálevu. Můžete si ale také připravovat zeleninu kimči a další podle chuti a podle různých návodů, kterých je plný internet.

Účinky kysaného zelí 

Kysané zelí a další kysaná zelenina má obrovskou výhodu v tom, že neobsahuje přebytečné množství cukrů a dalších přidaných látek. Svým obsahem hodných bakterií potom přímo stimuluje imunitní systém. Vedle toho snižuje i hladinu cukru v krvi a zvyšuje účinnost inzulinu. Benefity tohoto působení se netýkají jen lidí nemocných cukrovkou, ale obecně všech lidí.

Vedle toho dochází po konzumaci kysaného zelí a podobných výrobků k poklesu hladiny cholesterolu, což se zase pozitivně projeví na lidském zdraví. 

Zavřít reklamu