Tipy a triky

Smrtící sprcha zkušené zahrádkářky: Otravných mšic se zbavíte postřikem z oleje, octa, jaru a prášku do pečiva

Lety ověřený recept nadšené zahrádkářky paní Věry Holé

autor

Jitka Wolfová

01. června 2022

 
Miluju svou zahrádku, a proto tak trpím, když vidím tu obrovskou invazi mšic, která doslova zaplavila moje rostliny. Na růžích, břízách, borůvkách i bylinkách. Pokud jste na tom stejně, semkněme se a bojujme proti nim osvědčeným prostředkem, který mi na ně zabírá každý rok. Jednoduchý recept na domácí postřik, který je skoro zadarmo, ale za mě není účinnější zbraně, mám od paní Věry Holé, která ho používá už padesát let.

Nasadili jste do své zahrady plnou krabičku poctivě nasbíraných slunéček sedmitečných, které jste sháněli snad všude po okolí, ale i přesto se všechny vaše rostliny jen hemží odpornými mšicemi? Já vám řeknu, proč to tak je. Mohou za to mravenci! Tvoří totiž doslova jejich osobní stráž, která je hlídá před jakýmikoliv predátory, a to z jednoho prostého důvodu. Chovají si je totiž pro sladkou medovici, kterou mšice vylučují ze svých zadečků. Některé druhy mravenců jsou na této potravě doslova závislí a nedokážou si bez ní už život představit.

Mšice se živí sladkými šťávami, které vehementně sají z rostlin. Sají je téměř bez přestání, a proto je ani nedokážou všechny strávit. A právě toho využívají mravenci, kteří se ujali jejich opatrovnictví, za což jim mšice poskytují sladkou odměnu. Ani například slunéčko sedmitečné pak nemá šanci vaši zahradu mšic zbavit. Proti čemu však neumí bojovat ani mšice ani mravenci, je postřik z vody, oleje, jaru, octa a kypřicího prášku do pečiva. Navíc často stačí jediná aplikace a máte pokoj. Na více zasažená místa je potřeba postřik několikrát opakovat, ale garantujeme vám, že to ve finále nepřežije ani jedna mšice.

Domácí postřik paní Věry

Namíchejte si smrtící koktejl

Aby všechny mšice zmizely a neničily dál vaši zahradu, přichystejte jim sprchu, proti které se nebudou moci bránit. Do odměrky nalijte zhruba 700 ml vody, přidejte lžičku jaru, lžíci octa, lžíci oleje a lžičku prášku do pečiva. Pomocí trychtýře přelijte směs do nádoby s rozprašovačem a důkladně promíchejte. Když přidáte ještě pár snítek máty, kterou mšice doslova nesnáší, nic tím nezkazíte.

Postříkejte napadené rostliny

Každou rostlinu, na které si hoví odporní škůdci, pak důkladně postříkejte. Pokud je máte po celé zahradě, nebojte se vypotřebovat celý postřik. Tento domácí postřik mšice na rostlinách zadusí, ale je potřeba ho ještě alespoň jednou (nejlépe za týden) zopakovat, aby zahubil i mšice, které ještě nebyly v době postřiku vylíhnuté. Při aplikaci postřiku si dejte pozor, abyste rostliny neošetřovali v době přímého slunce. Mšice by sice rychle vyschly, ale voda na přímém slunci by mohla spálit i listy vašich rostlin.

Smeťte štětečkem

Jestliže vám vadí nejen to, že mšice ničí vaše rostliny, ale nesnesete ani jejich fyzickou přítomnost ve chvíli, když už žádnou škodu nenadělají, můžete je opatrně omést jemným štětečkem, nebo odstranit pomocí hadice s proudem vody. Dejte ale pozor, abyste současně neponičili i rostlinu přílišným tlakem.

Příště vsaďte na prevenci

A abyste se příště vůbec do podobné situace nedostali, udělejte všechno proto, aby se u vás mšice vůbec neusadily. Že se to snadno říká? Ono se to ale skutečně i snadno dělá. Jen je potřeba nenechat ležet zahradu ladem a každý den z blízka kontrolovat stav rostlin a zamezit případné invazi mšic už v jejím počátku. Vysadit přátelské berušky, když ještě není rostlina napadená, je také žádoucí, naopak dávat berušky na silně napadenou rostlinu již postrádá smysl.

Zdroj: Autorský článek.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu