Jídlo

Bramborové langoše sypané sýrem. S česnekem a kečupem chutnají jako ze stánku

Jejich příprava je tak snadná, že ji hravě zvládnete doma

autor

Kateřina Korňová

01. března 2022

 
Langoš je původní maďarské jídlo, jehož název lángos nebo langosz je odvozen od slova plamen. To proto, že maďarští pastevci připravovali langoše v plamenech ohně. Vy je dnes v ohni připravovat nemusíte, stačí vám k tomu pár surovin a pánev s olejem a budou tak dobré, jak jen si dovedete představit. A jestli je nakonec potřete česnekem nebo marmeládou, to už je jen na vás.

Na langoších rozhodně není nic zdravého, tedy pokud se nerozhodnete upéct je v troubě a absolutně tím změnit způsob přípravy, kvůli které však chutnají langoše tak, jak je milujeme. Jejich vůně je poznat už zdálky a pokud jí nedokážete odolat stejně tak jako my, je na čase naučit se připravit si je i v domácích podmínkách.

Recept na langoše pochází z Maďarska a postupem času se rozšířil přes Rumunsko, Ukrajinu, Srbsko a Slovensko až k nám. U nás je nejčastěji potíráme česnekem, kečupem a posypeme strouhaným sýrem, ale v Maďarsku je seženete v nepřeberném množství variant od šunkových langošů přes langoše s lečem až po langoše potřené zakysanou smetanou nebo posypané zelím.

Budete potřebovat

  • 240 ml vlažného mléka
  • 1 PL instantního droždí
  • 3 PL krystalového cukru
  • 1 brambor uvařený a vychladlý
  • 390 g hladké mouky
  • 3 a 1/2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • olej na smažení
  • mouka na posypání pracovní desky
  • 3 stroužky česneku
  • 60 ml vody

Postup

Uvařte brambor a nechte ho dokonale vychladnout. Ideální je, když si vzpomenete a připravíte si brambor den dopředu. 

Polovinu mléka ohřejte. Mělo by být vlažné, ne příliš horké. Do mléka přidejte 1 lžičku cukru a přisypte instantní droždí. Promíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Během 10 až 15 minut by měl začít pracovat.

Uvařené, vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. 

Do velké mísy dejte mouku smíchanou se solí, přidejte kvásek, rostlinný olej a zbytek mléka. Pomocí vařečky nebo ručního šlehače vypracujte polotuhé těsto, které následně nechte v teple vykynout.

TIP: Skvělého a rychlého kynutí dosáhnete jednoduchou metodou. Na dno vypnuté trouby umístěte hrnec s horkou vodou, na rošt položte misku s těstem a zavřete dvířka. Ve vlhkém a teplém prostředí kyne těsto velmi rychle a zvládne zdvojnásobit svůj objem za méně než hodinu.

Pracovní desku posypte moukou, vyklopte na ni vykynuté těsto a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Vytvarujte z nich kuličky a nechte je ještě 15 minut kynout.

Na pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Langoš by měl při smažení plavat v oleji, potřebujete proto alespoň 5 centimetrů oleje. Každý kousek těsta roztáhněte prsty na placku o rozměru zhruba 25 centimetrů. Na rozehřáté pánvi smažte z jedné strany dozlatova, poté otočte a opečte i z druhé strany. Langoše se dělají opravdu rychle - počítejte zhruba 1 minutu na každou stranu.

Vedle si připravte česnekovou směs na potírání: Stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Prolisovaný česnek přidejte do malé misky a smíchejte ho s vodou, přidejte sůl a ještě jednou promíchejte. Vršek langošů poté potírejte česnekovou směsí a ještě horké podávejte. Můžete i potřít kečupem a posypat strouhaným sýrem. Ale pokud máte chuť na sladké, zrovna tak skvěle chutnají s domácí marmeládou. Nejlépe chutná rybízová, ostružinová nebo džem z černého rybízu.

Zdroj: cooklikeczechs.com, tasteatlas.com, wikipedia.org.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu