Jídlo

Cheeseburgerová polévka s mletým masem je tím pravým pro všechny milovníky sýra

Lahodná krémová polévka, které se nebudete moci nabažit

autor

Kateřina Korňová

22. února 2022

 
Když se řekne vydatná polévka, každý z nás si asi představí gulášovou, bramborovou, nebo třeba hrstkovou. Každá z nich je však oproti cheesburgerové polévce, která je plná krémového sýra, mletého masa a zeleniny, slabý odvar. Navíc si troufáme říci, že něco takového jste ještě nejedli.

Jistě, sýr v polévce není nic nového, vzpomeňme na skvělou francouzskou cibulovou polévku, která by bez sýra ztratila celé své kouzlo. A to je přesně ten důvod, proč byste měli vyzkoušet i cheeseburgerovoou polévku, která má v sobě sýra ještě mnohem více.

Budete potřebovat

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 4 lžíce másla
  • 90 g nakrájené cibule
  • 90 g nakrájené mrkve
  • 90 g celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušené petrželky
  • 700 g nakrájených oloupaných brambor
  • 400 g kuřecího vývaru
  • 40 g hladké mouky
  • 240 - 500 g nastrouhaného sýra Velveeta
  • 360 ml plnotučného mléka
  • 60 g zakysané smetany
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

Ve velkém hrnci na středním plameni orestujte a dokonale rozdrobte mleté hovězí maso, dokud nebude opečené. Trvá to zhruba 8 minut. Maso sejměte z pánve a dejte stranou. Ve stejném hrnci rozpusťte na středním plameni 1 lžíci másla. Osmažte na ní cibuli, mrkev, celer, bazalku a petržel, dokud vše krásně nezměkne. Přidejte brambory, orestované mleté ​​hovězí maso a vývar. Přiveďte k varu. Poté stáhněte na mírný plamen a přikryté duste zhruba 10 až 12 minut, nebo dokud brambory nezměknou.

Mezitím na malé pánvi rozpusťte zbývající máslo, ke kterému po chvíli přidejte i mouku. Směs másla a mouky míchejte, dokud nevznikne voňavá hustá  jíška. Jakmile budete cítit příjemnou oříškovou vůni, přidejte jíšku do polévky a vařte ještě asi 2 minuty. Jako poslední vmíchejte i sýr, mléko, sůl a pepř a vařte, dokud se sýr nerozpustí. Nakonec odstavte z plotny a vmíchejte zakysanou smetanu.

Podávejte samotné nebo s čerstvou bagetkou.

Čím nahradit sýr Velveeta

Nemůžete-li sehnat sýr Velveeta, můžete ho nahradit jakýmkoliv sýrem s nízkým bodem tání, jako je gouda nebo čedar. Skvěle tento sýr zastoupí i Pepper Jack. A pokud chcete z této polévky ubrat trochu tuku, nahraďte mleté ​​hovězí maso vlastnoručně namletým hovězím libovým masem nebo kuřecím či krůtím.

Co se zbytky?

Polévku můžete skladovat tak, že ji necháte úplně vychladnout a dáte ji v uzavřené nádobě do lednice až na 4 dny. Polévky se škroby a mléčnými výrobky (jako právě cheeseburgerová polévka) nejsou ideální pro zmrazování.

Zdroj: tasteofhome.com, therecipecritic.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu