Jídlo

Instantní nudle nemusí být vždy jen v polévce z pytlíku. Zkuste tuto skvělou asijskou polévku plnou chutí

Chuť, která je známá, ovšem mnohem hodnotnější

autor

Kateřina Korňová

20. února 2022

 
Mnoho z nás má nudle ramen spojené především s "čínskými polévkami" z pytlíku, jehož obsah se nasype do talíře nebo hlubokého hrníčku a zalije se vroucí vodou. Jejich chuť je typická, pikantní a když si přidáte všechny malé sáčky, které v pytlíku naleznete, často se ani kvůli vysoké pálivosti nedá polévka pomalu pozřít.

Nutričně navíc nejsou čínské polévky příliš vhodné, protože obsahují velké množství soli, glutamátu a naopak jim chybí kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Když ale použijete nudle ramen k přípravě domácí polévky na asijský způsob, typická chuť zůstane, ale díky přidaným ingrediencím si připravíte kvalitní a vyvážené jídlo.

Budete potřebovat

  • 2 PL rostlinného oleje
  • 2 velké mrkve
  • 6 jarních cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL mletého zázvoru
  • 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
  • sůl a čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 2 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
  • 2 PL rýžového octa
  • 1 PL chilli omáčky
  • 1 PL sezamového oleje
  • 1 PL krystalového cukru
  • 250 g pekingského zelí
  • 170 g hnědých žampionů
  • 1 balení čínských nudlí ramen
  • 1/2 šálku nasekaného koriandru

Postup

Zahřejte lžíci rostlinného oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte mrkev nakrájenou na kostičky (nebo na plátky) a restujte 3 minuty, poté přidejte zelenou cibulku nakrájenou na plátky, česnek a zázvor a opékejte ještě 2 minuty. Poté odstavte z plamene.

Kuře přikryjte plastovou fólií, aby maso nestříkalo všude kolem, a plochou stranou paličky na maso rozklepejte plátky na stejnoměrnou tloušťku. Zahřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Obě strany kuřete lehce osolte a opepřete a přidejte je do pánve. Opékejte do zhnědnutí 2 až 3 minuty na každé straně.

Zalijte kuřecím vývarem, sójovou omáčkou, mirinem, rýžovým octem, chilli omáčkou (skvělá je Sriracha) a sezamovým olejem. Poté přidejte i zeleninovou směs a přiveďte k varu. Jakmile se začne polévka vařit, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte, dokud se kuře neprovaří asi 5 až 7 minut.

Kuřecí prsa vyjměte z polévky, přendejte na prkénko a nechte 5 minut odpočinout. Poté nakrájejte na nudličky.

Mezitím vmíchejte cukr, zelí a pokrájené houby a přiveďte polévku k varu. Přidejte nudle a vařte ještě 3-5 minut, nebo dokud nudle nezměknou. Vmíchejte kuře. Podávejte teplé posypané koriandrem.

Zdroj: cookingclassy.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu