Instantní nudle nemusí být vždy jen v polévce z pytlíku. Zkuste tuto skvělou asijskou polévku plnou chutí
Chuť, která je známá, ovšem mnohem hodnotnější
autor
20. února 2022
Nutričně navíc nejsou čínské polévky příliš vhodné, protože obsahují velké množství soli, glutamátu a naopak jim chybí kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Když ale použijete nudle ramen k přípravě domácí polévky na asijský způsob, typická chuť zůstane, ale díky přidaným ingrediencím si připravíte kvalitní a vyvážené jídlo.
Budete potřebovat
- 2 PL rostlinného oleje
- 2 velké mrkve
- 6 jarních cibulek
- 4 stroužky česneku
- 2 PL mletého zázvoru
- 500 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
- sůl a čerstvě mletý bílý nebo černý pepř
- 1,5 l kuřecího vývaru
- 2 1/2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce mirinu (sladké rýžové víno)
- 2 PL rýžového octa
- 1 PL chilli omáčky
- 1 PL sezamového oleje
- 1 PL krystalového cukru
- 250 g pekingského zelí
- 170 g hnědých žampionů
- 1 balení čínských nudlí ramen
- 1/2 šálku nasekaného koriandru
Postup
Zahřejte lžíci rostlinného oleje ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte mrkev nakrájenou na kostičky (nebo na plátky) a restujte 3 minuty, poté přidejte zelenou cibulku nakrájenou na plátky, česnek a zázvor a opékejte ještě 2 minuty. Poté odstavte z plamene.
Kuře přikryjte plastovou fólií, aby maso nestříkalo všude kolem, a plochou stranou paličky na maso rozklepejte plátky na stejnoměrnou tloušťku. Zahřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středně vysokou teplotu. Obě strany kuřete lehce osolte a opepřete a přidejte je do pánve. Opékejte do zhnědnutí 2 až 3 minuty na každé straně.
Zalijte kuřecím vývarem, sójovou omáčkou, mirinem, rýžovým octem, chilli omáčkou (skvělá je Sriracha) a sezamovým olejem. Poté přidejte i zeleninovou směs a přiveďte k varu. Jakmile se začne polévka vařit, snižte teplotu na středně nízkou, zakryjte a vařte, dokud se kuře neprovaří asi 5 až 7 minut.
Kuřecí prsa vyjměte z polévky, přendejte na prkénko a nechte 5 minut odpočinout. Poté nakrájejte na nudličky.
Mezitím vmíchejte cukr, zelí a pokrájené houby a přiveďte polévku k varu. Přidejte nudle a vařte ještě 3-5 minut, nebo dokud nudle nezměknou. Vmíchejte kuře. Podávejte teplé posypané koriandrem.
Zdroj: cookingclassy.com, bbcgoodfood.com.