Jídlo

Lahodný a krémový chia pudink na několik způsobů. Vyzkoušejte příchuť tiramisu, skořice i lesní ovoce

Chia semínka jsou superpotravinou, do které se zamiloval celý svět

autor

Kateřina Korňová

20. února 2022

 
Pokud si ke snídani rádi dopřejete něco sladkého, nemusíte se už trápit pocitem viny, že to není dobré pro vaše zdraví. Sladká snídaně je povolená, což kupodivu nemusí být v rozporu s tím, že bude současně i zdravá. Chia semínka obsahují třikrát víc omega-3 mastných kyselin než sója, jsou skvělým antioxidantem a mají silný antirevmatický a protizánětlivý účinek. Navíc prý zlepšují paměť a jsme díky nim schopni se lépe soustředit. Tak na co ještě čekáte?

My vám dnes přinášíme tři recepty na oblíbené chia pudinky, které si zamilujete. Krémový a lahodný pudink s příchutí tiramisu, kde se můžete těšit na vrstvy čokolády, kávy a vanilkového chia pudinku posypané kakaovým práškem. Zdravý pohled na dezertní klasiku, co říkáte? Nebo co třeba chia pudink s lesním ovocem, který je plný bílkovin, vlákniny a antioxidantů? Nebo snad zvolíte skořicovou klasiku? A proč ne třeba všechny? Rozhodnutí je na vás.

Tiramisu chia pudink

  • 250 ml mandlového mléka
  • 4 lžíce chia semínek
  • 120 ml kokosového jogurtu
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžíce silné kávy

Začněte smícháním chia semínek a mandlového mléka, nechte 1 minutu odstát a znovu dobře promíchejte. Přidejte jogurt a javorový sirup, promíchejte a pudink rozdělte do tří misek.

V první misce smíchejte kakaový prášek zatím pouze se 2 lžícemi chia pudinku a dobře promíchejte, abyste zamezili hrudkám. Poté do misky přidejte takové množství chia pudinku, aby ve všech miskách byla zhruba třetina množství.

Do druhé misky s 1/3 chia pudinku vmíchejte kávu a přidejte také 1 lžíci již hotového kakaového chia pudinku pro barvu. Dobře promíchejte.

Ve třetí misce smíchejte zbylý chia pudink a vanilkovou pastou. Všechny misky zakryjte a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny nebo nejlépe přes noc.

Poté misky vyjměte a připravte si 2 servírovací sklenice nebo pohárky. Na dno dejte kakaový chia pudink, na něj vrstvu kávového a navrch vanilkovou vrstvu. Ozdobte lžící sójového jogurtu, poprašte kakaem a hoblinkami z hořké čokolády.

Chia pudink s lesním ovocem

  • 1 šálek mraženého lesního ovoce
  • 250 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 5 lžic chia semínek
  • sójový jogurt s příchutí vanilky

Lesní ovoce nejprve rozmrazte, teprve pak pokračujte v receptu dále. Rozmrzlé ovoce vložte do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujte, dokud nevznikne tekutá směs.

Přidejte zbývající ingredience a důkladně promíchejte. Už ovšem nemixujte, abyste nerozbili chia semínka. Směs nalijte do dvou sklenic, zakryjte potravinářskou folií a dejte přes noc do lednice.

Těsně před servírováním můžete vršek ještě ozdobit lžící vanilkového jogurtu a čerstvým ovocem.

Skořicový chia pudink

  • 375 ml mandlového mléka
  • 1-2 lžičky javorového sirupu
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • vanilkový jogurt a skořice na polevu

Všechny ingredience dejte do mísy a dobře promíchejte, nechte 5 minut odležet, znovu promíchejte a přikryjte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více javorového sirupu. Chia pudink nechte 4 hodiny nebo přes noc vychladit v lednici, dokud nezhoustne. Lžící nandejte do servírovacích nádob, ozdobte vanilkovým jogurtem a posypte skořicí.

Zdroj: recept č.1, recept č.2, recept č.3.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu