Jídlo

Milujeme jarní závitky: Naučte se připravovat smaženou i studenou variantu. Nezapomeňte na dip!

Asijská kuchyně má mnoho co nabídnout

autor

Kateřina Korňová

21. února 2022

 
Také se nemůžete rozhodnout, které jarní závitky jsou lepší? Jestli smažené nebo ty studené a balené v rýžové placce? Tak jako tak jsou skvělou specialitou asijské kuchyně, kterou ale není problém připravit doma. Není to ani tak náročné, jako připravit doma sushi. Respektive ani ne tak náročné, jako zdlouhavé. Jarní závitky máte hotové během chviličky a navíc se jedná o zdravou a hodnotnou stravu.

Nesmažené jarní závitky

Postup

Naplňte velkou misku teplou vodou. Ponořte jeden obal do horké vody na 1 vteřinu, aby změkl. Vyndejte ho a položte ho naplocho. V řadě přes střed položte 2 půlky krevet, hrst nudlí, bazalku, mátu, koriandr a pokrájený hlávkový salát. Na každé straně nechte dostatečné množství volného místa, aby šel závitek zarolovat. Přehněte nezakryté strany dovnitř a poté obal pevně srolujte.

V malé misce smíchejte rybí omáčku, vodu, limetkovou šťávu, česnek, cukr a chilli omáčku. V další malé misce smíchejte hoisin omáčku a arašídové máslo.

Srolované jarní závitky podávejte s rybí omáčkou a směsí omáčky hoisin.

Smažené jarní závitky

Na masovou směs:

  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku , jemně nasekané
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 6 sušených hub shiitake namočených ve vroucí vodě
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • 1 hrníček klíčků
  • 1 hrníček krájeného zelí či salátu
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky

Na závitky:

  • 15 – 20 velkých obalů na jarní závitky (nebo cca 40 malých)
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1 lžíce vody
  • olej na smažení

Na omáčku:

  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 2 lžíce vody
  • 120 ml jablečného octa
  • 70 g hnědého cukru
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžičky sójové omáčky

Na pánvi nebo woku rozpalte olej na vysokou teplotu. Přidejte česnek, rychle promíchejte a poté přidejte vepřové maso. Restujte, dokud není maso hotové.

Přidejte mrkev, klíčky, zelí a houby. Vařte 3 minuty nebo dokud zelenina nezměkne. Přidejte kukuřičnou mouku, sójovou omáčku a ústřicovou omáčku. Vařte ještě zhruba minutu, dokud se tekutina nevypaří. Náplň by neměla být vodová, aby nezpůsobovala rozmočené závitky. Náplň pak dobře vychlaďte, v opačném případě při výrobě závitky roztrháte.

V misce smíchejte kukuřičnou mouku a vodu, kterou budete potřebovat později. Připravte si obal na jarní závitky, umístěte ho hladkou stranou dolů a navrstvěte do něj masovou směs, přehněte na polovinu, přehněte strany doprostřed a dokončete rolování. K přilepení konců použijte směs z kukuřičné mouky a vody.

V malém kastrůlku si připravte také sladkokyselou omáčku. Smíchejte všechny ingredience a na mírném ohni za pravidelného míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí asi 3 až 5 minut.

Do woku nebo velkého kastrolu nalijte dostatečné množství oleje, kterého by mělo dvojnásobné množství co výška jarních závitků. Olej zahřejte na středně vysokou teplotu a poté do něj vkládejte maximálně 4 až 5 závitků najednou - dle velikosti hrnce. Za občasného obracení opékejte závitky dozlatova - asi 1 až 2 minuty. Vyndejte a nechte na papírovém ubrousku nasáknout přebytečnou mastnotu. Totéž proveďte i s ostatními závitky. Podávejte horké se sladkokyselou omáčkou.

Zdroj: allrecipes.com, recipetineats.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu