Tipy a triky

Vyhazovat starý chléb je obrovská chyba. Známe trik, díky kterému bude opět čerstvý a křupavý, jako když jste si ho přinesli

Oschlý chleba rozhodně nepatří do koše

autor

Kateřina Korňová

11. října 2021

 
Chleba společně s bílým pečivem patří k potravinám, které nechybí snad v žádné domácnosti a jsou na jídelníčku téměř každý den v týdnu. Cena těchto základních potravin není nikterak vysoká, a tak se často stává, že koupíme více, než jsme schopni sníst. Přebytky pak vyhodíme, nebo odneseme kolegyni do práce pro slepice.

Kdo by to neznal. Nakoupíte pečivo, které nestihnete sníst, tak koupíte nové a to staré oschlé a tvrdé hodíte rovnou do koše. Dříve se staré a přebytečné pečivo zpracovávalo na strouhanku, ale ruku na srdce, kdo to dnes ještě dělá, když strouhanka stojí pár korun. Navíc z chleba to není úplně to pravé ořechové. Pokud dopředu víte, že chléb nesníte, můžete jej zamrazit, ale někdy se to zkrátka nepovede a chléb ztvrdne.

Možná si říkáte, že když týdně vyhodíte dvě půlky oschlého chleba a deset rohlíku, tak se svět nezboří. Jenže když si spočítáte, že dvě půlky chleba stojí zhruba třicet korun, deset rohlíků dvacet korun, tak jste měsíčně na dvou stovkách. To je skoro dva a půl tisíce ročně. Celkem škoda peněz, když existuje trik, pomocí kterého můžete během půl hodiny chléb uvést do původního stavu.

Zastavme plýtvání, poděkuje vám nejen peněženka

Vyhazovat jídlo je velká škoda nejen kvůli ekonomické stránce věci, ale i kvůli pocitu, že potravina, které mají někteří lidé nedostatek, končí u nás v popelnici. Je to hloupý zvyk, kterého bychom se měli zbavit, pokud chceme udělat něco pro svou peněženku, dobrý pocit a chceme jít příkladem svým dětem.

Občas se každému z nás stane, že chleba, který koupíme, nestihneme sníst, nebo na něj nemáme zrovna chuť a za dalších pár dní už je chleba oschlý nebo tvrdý. Pokud je chléb ještě k tomu zapařený a plesnivý, tak jej samozřejmě žádným zázrakem k opětovné čerstvosti nepřivedeme. Jestliže je ale pouze oschlý a tvrdý, zkuste tento trik.

Jak přeměnit starý chléb na čerstvý

Předehřejte troubu na 210°C. Vezměte starý oschlý chléb a opláchnět jej vodou. Opravdu jen pod tekoucí vodou a pár vteřin. Rozhodně jej nemáčejte ve vodě v míse nebo hrnci. Poté ho vložte na rošt do rozpálené trouby a pečte, dokud není kůrka suchá a křupavá. Bude to trvat opravdu jen pár minut a výsledek rozhodně stojí za to. Z chleba, který byste jinak vyhodili, budete mít najednou pocit, že jste si ho právě upekli.

Dalším způsobem je chléb opět namočit a poté zabalit do alobalu. Vložte na střední rošt studené trouby a nastavte teplotu na 150°C. Zhruba po půl hodině odstraňte alobal a vraťte bochník do trouby ještě alespoň na pět minut, aby se udělala křupavá kůrčička.

Nepočítejte však s tím, že vám chléb takto vydrží další tři dny, vy pak postup zopakujete a vlastně tak docílíte nesmrtelného chleba. Znovu upečený chléb se hodí k téměř okamžité spotřebě. Nechte jej vychladnout a ještě ten samý den snězte.

Zdroj: polishyourkitchen.com, cooksillustrated.com.

Zavřít reklamu