Pití

Letní limonády, které skvěle uhasí žízeň: Okurkáda, citronáda a malinovka

Tyto limonády nesmí na vašem stole chybět

autor

Kateřina Korňová

27. června 2022

 
Čím v těchto dnech uhasit tu neutuchající žízeň? Voda už vám nestačí? Čaj je nuda? Zkuste si připravit tři limonády, které patří mezi nejoblíbenější letní nápoje. Jejich příprava je snadná, cena není vysoká a žízeň zaženou zaručeně.

Někdo nemá problém vypít dva a více litrů vody denně, jiní mají pocit, že je nápoj bez chuti, bublinek či ledu nemůže osvěžit. Pokud patříte do druhé skupiny, máme pro vás tip, jak doplnit tekutiny v horkých letních dnech a ještě si pochutnat a potěšit své smysly.

Okurková limonáda

Chcete-li zaručeně domácí limonádu, která vás osvěží v horkém letním pařáku, vsaďte na oblíbenou "okurkádu". Je snadná, osvěžující a její chuť si zamilujete na první doušek.

Potřebovat budete polovinu salátové okurky, vymačkanou šťávu ze čtyř citronů, pět lžic třtinového cukru (nebo dle chuti), deci vody a dva litry perlivé limonády. Před přípravou limonády se rozhodněte, jestli chcete světlou nebo tmavou limonádu a podle toho ji buď oloupejte, nebo ne. Já jsem okurku nechala se slupkou, protože je v ní mnoho vitaminů, a navíc má pak limonáda zajímavější barvu. Okurku pak nakrájejte na kostky a tyčovým mixérem ji rozmixujte společně citronovou šťávou, cukrem a vodou. Směs pak přeceďte přes plátýnko a dobře vyždímejte. Zelený základ limonády přelijte do skleněné nádoby na nápoje, přisypte led a dolijte minerálkou.

Malinová limonáda

Sami to jistě znáte. Přijdete do restaurace, posadíte se na zahrádku nebo přijdete k vyzdobené maringotce a poručíte si domácí malinovku. Někdy vás však bohužel nemile překvapí, že to, co má být domácí a plné ovoce, je vlastně jen perlivá voda se sirupem a třemi povadlými malinami. Tohle se vám nestane, když si ji připravíte doma.

Budete potřebovat 250 gramů čerstvých nebo klidně mražených malin, 7 lžic cukru, šťávu z 1 malého citronu, pár snítek máty, deci vody a litr perlivé vody. Lístky máty rozdrťte v hmoždíři a společně s cukrem a vodou zahřejte v hrnci. Jakmile se rozpustí na hladký sirup, odstavte a zchlaďte. Maliny omyjte a následně rozmixujte na hladké pyré. Pokud vám nevadí zrníčka, použijte směs celou, pokud zrníčka nechcete, směs propasírujte či přeceďte přes plátýnko. Já osobně zrníčka v malinovce miluji, protože mám pak pocit, že je opravdu poctivá, a navíc je mi jejich přítomnost v nápoji zkrátka příjemná. Následně smíchejte maliny, perlivou vodu, šťávu z citronu a vychladlý sirup s mátou. Směs přeceďte a dejte do lednice vychladit. Do sklenice vložte led, hrstku malin a podávejte.

Citronová limonáda

Že je citronáda jen kyselá voda s příchutí citronu? Tak to jste asi ještě nikdy nepili dobrou citronádu. Dejte jí ještě šanci a přichystejte si 1 a 3/4 hrníčku cukru, 1 hrníček vody, 9 průměrných citronů, 7 hrníčků studené vody a led. Cukr a hrníček vody smíchejte v kastrůlku a na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout. Vymačkejte šťávu ze všech citronů a přeceďte ji. Získat byste měli zhruba 1 a půl hrníčku citronové šťávy. Vylisovanou citronovou šťávu smíchejte s cukrovým sirupem a sedmi hrníčky studené vody. Přidejte led či ledovou tříšť a podávejte s plátky citronu.

Ovšem pozor: Ve velkých vedrech se nedoporučuje používat příliš mnoho ledu, ale naopak popíjet spíš vlažné až teplé nápoje. Velmi studené nápoje totiž mohou vést k tomu, že se tělo, namísto toho, aby se ochladilo, začne naopak ještě ohřívat. Jistě, prvních pár loků ochladí jícen a vy máte pocit, že je nápoj osvěžující. Jenže čím dříve a rychleji se zchladíte, tím dříve se váš organismus začne opět zahřívat. A pokud se rychle ochladíte, dojde ve vašich dýchacích cestách k prudké změně teploty prostředí, což může způsobit i aktivaci přirozeně se vyskytujících virů a bakterií a může se rozvinout i angína. Když ale vypijete vlažný či teplý nápoj (například čaj), tělo se sice prvotně zahřeje, ale vyprodukuje pot, který vás následně spíš ochladí. 

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články
Zavřít reklamu