Pití

Domácí pampeliškové víno vás nadchne. Připravit si můžete i další alkoholické drinky z této jarní byliny

Objevte nové chutě v oblasti alkoholických nápojů

autor

Tereza Hromádková

30. května 2022

 
Pampeliškový med, čaj nebo odvar? To už jsme slyšeli nespočetněkrát. Ale věděli jste, že z pampelišky můžete vyrobit i chutné a zdravé domácí víno? Nebo si z něj vytvořit drink podobný Ginu s tonikem? Smetánka lékařská má totiž co nabídnout i v oblasti míchaných nápojů.

Pampelišky a alkohol tvoří nebezpečně dobré duo. Namíchejte si jarní koktejl nebo si vytvořte skvělé pampeliškové víno. Byla by přece škoda nevyužít toho, co nám matka příroda cpe přímo před nos. Pampelišky teď rostou úplně všude, takže pokud znáte místo, kde se to žlutými květy jen hemží, vezměte si rukavice (abyste se nevrátili s hnědými prsty), košík a vyrazte sklízet surovinu pro bezkonkurenční pampeliškové víno.

Pampeliškové víno

K výrobě pampeliškového vína budete potřebovat: 2 litry čerstvě natrhaných květů pampelišky, 1 kilogram medu, 3,5 až 4 litry vody, šťávu ze dvou citronů.

Při sbírání pampeliškových květů dávejte pozor, abyste sbírali opravdu čerstvé a nepoškozené žluté květy. Čím čerstvější a zdravěji vypadající květy, tím lepší bude víno. Aby víno nebylo hořké, odstraňte co nejvíce zelené části kolem květu (kalichu). Záleží ale na vás, někdo mírnou hořkost v chuti doslova vyžaduje.

Vodu umístěte do velkého hrnce a přiveďte ji k varu. Poté do ní přidejte med a očištěné pampeliškové květy. Dobře promíchejte. Vypněte plotnu a nechte směs uležet, dokud zcela nevychladne. Poté přidejte vymačkanou citronovou šťávu. Vodu i se všemi ingrediencemi uvnitř nalijte do dobře vyčištěné nádoby, jejíž hrdlo zakryjte utěrkou nebo i víčkem, které ovšem neutahujte, aby mohl unikat vzduch.

Zhruba po týdnu proceďte veškerý obsah přes plátýnko a přelijte tekutinu do nádoby určené pro fermentaci. Pokud nemáte, nevadí, stačí jakákoliv skleněná nádoba, kterou zakryjte opět utěrkou. Víno nechte kvasit zhruba měsíc až měsíc a půl, dokud budou známky kvašení dobře patrné. Jakmile se začne fermentační proces zpomalovat, bude to znamenat, že téměř všechen cukr se již přeměnil na alkohol a vaše práce bude pomalu u konce.

Víno následně slijte do láhví a nechte ho dva týdny uležet na chladném a tmavém místě. Víno může v této fázi začít jemně či silněji perlit, proto ho pravidelně kontrolujte, aby nedošlo k nechtěnému výbuchu. V lednici vám následně vydrží i rok.

Spring Tonic

Dalším skvělým alkoholickým nápojem, jemuž dodá osobitou chuť právě pampeliška, je Spring Tonic. Budete na něj potřebovat: 45 ml ginu s kořenem a květem pampelišky (recept viz níže), 30 ml pampeliškového vína, 30 ml Chartreuse Verte, 30 g citronu, tonik a květy pampelišky na ozdobu.

Všechny přísady smíchejte v shakeru (nebo přímo ve sklenici) a dolijte tonikem. Ozdobte květem pampelišky nebo i lístkem. Takto připravíte jeden drink.

Gin s kořenem a květy pampelišek

Na litr pampeliškového Ginu si připravte: 1 litr Ginu, čajovou lžičku praženého mletého kořene pampelišky, 20 gramů pampeliškových květů.

Očištěné pampeliškové květy natrhejte a postupně vměstnejte do láhve s Ginem. Nechte přes noc louhovat a poté sceďte přes plátýnko. Uchovávejte v lednici.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: modernfarmer.com.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu