Pití

Začněte ráno sklenicí vody s citronem. Nastartuje metabolismus, pomáhá regulovat váhu a prospívá vaší pleti

Dopřejte si pořádnou dávku vitaminu C

autor

Kateřina Korňová

17. dubna 2022

 
Pravidelná konzumace citronové vody po ránu vám může pomoci utužit zdraví, a tím předcházet všem druhům zdravotních problémů, ale v kombinaci se zdravou stravou a pravidelným pohybem vás může zbavit i přebytečných kil. Navíc je osvěžující a doplní potřebné tekutiny.

Ono vlastně zas tolik nezáleží, jestli si dáte sklenici vody s citronem ráno nebo večer, pozitivní účinky na vaše zdraví bude mít tak jako tak. Můžete si ji dát jako první nápoj na lačný žaludek, vypít ji vychlazenou po horkém dni nebo přidat pár plátků citronu do láhve s vodou, abyste ji mohli popíjet na cestách. Ať už si vyberete cokoli, citronová voda vám bezpochyby pomůže zůstat svěží a hydratovaní. To ale není vše, co na první pohled obyčejná voda s citronem nabízí.

1. Zlepšuje trávení

Mnoho lidí uctívá projímavé vlastnosti horké citronové vody. Je známo, že horká voda v kombinaci s citronem pomáhá zlepšit pohyb střev a podporuje tak pravidelné vyměšování. Zdravé zažívání ovšem není jen pravidelná stolice. Také zajišťuje, že se vaše tělo dokáže očistit od toxinů a zároveň je schopno absorbovat základní vitaminy a živiny. Pokud tedy často bojujete se zácpou a máte potíže dojít si na velkou, vypijte hned ráno sklenici horké vody s citronem. Vyhnete se tak i neustálému nadýmání a celkově se zlepší vaše trávení.

2. Posiluje imunitu

Citron je bohatý na vitamin C a má silné antioxidační vlastnosti. Bojuje také proti působení volných radikálů a přítomnost antioxidantů pomáhá vašemu tělu vyvinout silný imunitní systém, který je v podstatě přirozeným obranným mechanismem vašeho těla. Dobrá imunita je proto nesmírně důležitá, pokud jde o předcházení nemocem.

3. Prospívá pleti

Citron je extrémně bohatý na antioxidanty, což také znamená, že pomáhá vaší pleti bojovat se známkami oxidačního stresu. Navíc pomáhá předcházet předčasným známkám stárnutí, jako je výskyt jemných vrásek. V kombinaci s vodou udržuje vaše tělo hydratované a pomáhá vám zbavit se toxinů. Voda s citronem proto může udržet vaši pokožku čistou a zdravou.

4. Reguluje váhu

Obecně platí, že pravidelný a dostatečný pitný režim může v kombinaci se zdravým životním stylem vést ke snižování hmotnosti. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň, a proto budete-li popíjet vodu s citronem přes den, nebudete se cítit tolik hladoví. Díky vysokému obsahu tekutin se budete cítit déle sytí, což vám ve finále může pomoci přijmout i méně kalorií z jídla. Pektinová vláknina také nastartuje metabolismus, což může podporovat hubnutí.

Zdroj: healthshots.com, aazdravi.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu