Kultura a styl

Havrani se vrátili dříve než je obvyklé. I podle pranostik nás čeká mrazivá zima

Poslové zimy přiletěli letos dříve

autor

Jitka Wolfová

23. října 2022

 
Havrani jsou po léta považováni za posly zimy a podle toho, kdy se vrátí, se odhaduje, jaká bude zima. Letos přitáhla hejna havranů o týden dříve, což by dle pranostik znamenalo, že si letošní zimu budeme muset navléknout o vrstvu oblečení navíc.

Hejna havranů každý rok přilétají mezi 20. a 21. říjnem. Letos se však k návratu uchýlili již o týden dříve, tedy 13. října. Podle ornitologů to může být způsobeno dvěma důvody. Buď se můžeme řídit pranostikami a věřit, že přijde skutečně tuhá a mrazivá zima, nebo si lze předčasný přílet stěhovavých ptáků vysvětlit tím, že se jim zkrátka nelíbí v jejich letním hnízdišti kvůli panujícímu válečnému stavu.

Když havrani přiletí včas, poukazuje to na průměrnou zimu, která nijak nevybočuje z řady a nechystá nám žádné extrémní teplotní výkyvy. Pokud však ptáci přiletí mnohem dříve, může to značit, že bude zima extrémně mrazivá. Naopak pozdější přílet je v pranostikách spojován s mírnou až teplou zimou, kdy se v některých oblastech sněhová nadílka neudrží, nebo dokonce vůbec nepřijde.

Například v roce 2017 přilétli havrani až 6. listopadu, což předesílalo pozdnímu nástupu zimy, která byla ve znamení vyšších teplot, tudíž o ni hovoříme jako o zimě na blátě. Pokud však přilétnou havrani o dva nebo tři dny dříve či později, většinou ani následná zima nijak nevybočuje z řady. Za zmínku stojí i rok 2010, kdy havrani přitáhli o celých 10 dní dříve. Tento rok byla totiž i podle údajů na webu ekolist.cz zima teplotně velice podprůměrná. Podle tažných ptáků lze tudíž do jisté míry skutečně usuzovat, jaká zima nás letos čeká. Existují ale i další ukazatele, které nám příroda nabízí a podle kterých se můžeme orientovat, jaké teploty a srážky budou nadcházející zimu panovat.

Když odletí vlaštovky

O tom, jaká nás čeká zima, informují i ptáci, kteří od nás naopak odlétají na svá zimní stanoviště. Často totiž platí, že jakmile odlétnou vlaštovky, můžeme se připravit na chladná rána, ale celkově i na mnohem studenější dny. O ptácích se říká, že to mají moc dobře spočítané a jsou právem považovány za dokonalé barometry počasí.

Mravenci napoví

Jak se bude vyvíjet stav teploty v následujících měsících můžete usuzovat i podle stavu mravenišť. Lesní mravenci totiž také moc dobře vědí, co nám příroda chystá. Pokud tedy pozorujete, že mravenci hbitě staví mraveniště do výšky a snaží se postavit si co největší obydlí, očekávejte tuhou zimu. Nedělají totiž nic jiného než my lidé - zateplují si fasádu. Protože jak říká pranostika: Pokud mravenci svá hnízda v psí dny nad obyčej vyšší a širší dělají, předznamenávají studenou a časnou zimu.

Houbové žně = tuhá zima

O tom, že by mohla být letos tuhá zima, hovoří i skutečnost, že letošní podzim skutečně není nouze o houby. Protože dle pranostiky: Má-li na podzim zajíc hodně sádla, je-li hodně vos a hodně hub, bude tuhá zima. Pokud jste byli na konci září nebo i v těchto dnech v lese, moc dobře víte, že jste měli co dělat, abyste veškerou úrodu nepošlapali. "Před týdnem jsme byli na houbách na Vysočině a tolik hub jsem v životě neviděla. Obrovský košík jsme nasbírali za deset minut jen na kraji lesa. Běželi jsme pak k autu, vysypali houby do kufru a šli znovu. Houby jsme pak zpracovávali pět hodin," uvedla pro pikant.cz Magda Vojtová, která chodí s manželem na houby pravidelně.

Úroda na stromech a keřích

Příroda si umí vše dobře zařídit. Pokud tedy pozorujete, že na stromech a keřích zůstávají plody, příroda se připravuje na tuhou zimu. Své plody pak nabídne v mrazivých dnech zvířatům shánějícím potravu. Porozhlédněte se proto okolo sebe, zda nevidíte na keřích šípky, maliny, ostružiny, ptačí zob, hloh, žaludy, bukvice, kaštany, ale i na stromech jablka či hrušky.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: ekolist.cz, prima-receptar.cz.

Zavřít reklamu