Kultura a styl

Usínat s mobilním telefonem u hlavy se nevyplácí. Mladá dívka kvůli tomu už zemřela

Mobilní telefon do postele nepatří

autor

Tereza Hromádková

14. srpna 2022

 
Brát si do postele elektroniku se nedoporučuje hned z několika důvodů. Poslední dobou se sice hodně mluví o škodlivosti modrého světla, ale to není jediný důvod, kvůli kterému byste s mobilním telefonem neměli usínat. Hrozí totiž rovněž výbuch baterie, která vás může ohrozit i na životě.

Neustálé vyhledávání, klikání, zveřejňování příspěvků, odpovídání na komentáře, posouvání textu, chatování, ale i hraní her nás nutí být déle vzhůru a pokračovat v prováděné činnosti. Cítíme se při tom dobře, baví nás to, užíváme si to. Jenže bohužel ve chvíli, kdy je naše tělo nastaveno již na odpočinek a navozování spánkového cyklu.

Odložit mobilní telefon je však velice náročné, jelikož nás daná aktivita naplňuje a máme pocit, že máme konečně chvilku času sami na sebe. Snižuje to však dobu strávenou spánkem, snižuje to jeho kvalitu a znesnadňuje usínání, jelikož naše mysl není dostatečně zklidněná.

Modré světlo

Pokud používáte mobilní telefon před usnutím, dochází k narušení přirozeného spánkového cyklu a zvyšuje se poměr bdělého stavu ku délce spánku. Výzkumy na dětech a dospívajících dokazují, že modré světlo navíc snižuje produkci spánkového hormonu melatoninu, čímž narušuje nejen proces usínání, ale snižuje kvalitu následného nočního spánku. Při kvalitním a dostatečném spánku dochází v určité fázi k REM spánku, ve kterém se vaše tělo absolutně uvolní a dochází k paměťovému a emočnímu zpracování prožitých zážitků. Jakmile se ale fáze REM spánku naruší, může to mít vliv i na množství vaší energie v bdělém stavu.

Ztěžuje usínání

Klidný spánek ovšem nenarušuje jen modrá záře vycházející z používané elektroniky. Mobilní telefon rovněž vyžaduje vaši interakci a nabízí vám neomezené množství informací, ale i stimulací, což může vést k neustálé aktivaci vaší mysli a prodlužování bdělého stavu. Následné usínání je pak o to těžší, když se vám hlavou honí nekonečné množství nově zjištěných informací a myšlenek. Studie dokonce potvrzují, že noční používání mobilního telefonu je mnohem horší, než sledování televizní obrazovky.

Výbuch baterie

Mobilní telefony jsou konstruovány tak, aby vydržely teploty kolem 30 °C. Když však mobilní telefon vložíte v nabíječce v noci po přečtení posledního příspěvku na sociálních sítích pod polštář, ocitáte se v ohrožení života. Že je to přehnané? Bohužel ne. Mladá dívka z Kazachstánu v roce 2019 tímto způsobem přišla o život, informoval o tom server Daily Mail. Čtrnáctiletá Alua Asetkyzy Abzalbeová si večer zapojila mobil do nabíječky a poslouchala před spaním hudbu. Baterie telefonu však bohužel z důvodu přehřátí vybuchla a způsobila jí smrtelné poranění hlavy.

Exploze mobilního telefonu se stala osudnou i indické dívce Umě Oram, o čemž informoval server phonearena.com, která připojila vybitý mobil k nabíječce a následně jí vybuchl přímo u hlavy. Zřejmě však používala neoriginální baterii, před čímž výrobci opakovaně varují.

Zdroj: phonearena.com, verywellhealth.com, health.com, dailymail.co.uk.

Zavřít reklamu