Kultura a styl

Není dovolená jako dovolená. Pokud neumíte vypnout, baterky nedobijete

Dopřejte si na dovolené skutečný relax

autor

Tereza Hromádková

24. srpna 2022

 
Jaká by měla být správná dovolená? Taková, která vám doslova dobije baterky. To znamená, že se následujících několik měsíců nebudete v práci cítit vyčerpaní, unavení a přílišně stresovaní. Vůbec přitom nezáleží, jestli jedete do hotelu na Maledivy, do chýše na Bali nebo do stanu k Máchovu jezeru, ale na něčem zcela odlišném.

Ještě jste ani neodjeli na dovolenou a už se stresujete, že vám brzy skončí? Nebo jste se naopak z dovolené právě vrátili a všechna nahromaděná energie se vytratila po pár hodinách od vašeho příjezdu a máte pocit, že jste na dovolené vůbec nebyli? To je běžný jev, ke kterému dochází, pokud neumíte relaxovat a na dovolené skutečně vypnout. Pojďte se s námi podívat, jak to příště udělat lépe.

Existuje vůbec způsob, jak na dovolené vypnout, odstřihnout se od okolního světa, dobít energii a následně ji využít a aplikovat v každodenním životě? Odpověď zní: jednoznačně ano. Když totiž dodržíte několik jednoduchých triků a naučíte se skutečně relaxovat, načerpáte dostatek energie, která vás bude pohánět i nějakou dobu po návratu.

Vstávejte časně

Možná jste čekali, že vám budeme radit, abyste se hlavně dlouze prospali. To je ovšem omyl a opak je pravdou. Do postele choďte časně, ale i ráno vstávejte ještě před rozbřeskem. Brzké ranní vstávání vám totiž nejen přinese dlouhý den plný zážitků, ale pomůže vám rovněž nastavit či restartovat denní biorytmus, a navíc začnete den něčím překrásným - východem slunce. Když vstanete brzy a ještě před východem slunce se projdete po pláži, na které jste jen vy sami, racci, krabi a šumění moře a větru, zažijete neocenitelnou přírodní podívanou, kterou jen tak každý den nevidíte. Spojíte se s přírodou a pokud jste toho schopni, můžete si sednout, zavřít oči, nasávat čerstvý vzduch a meditovat, nebo jen přemýšlet nad příjemnými věcmi, na které normálně nemáte čas. Uděláte si tak pořádek v hlavě, což je často to, co nám v dnešní době všem při nedostatku času chybí.

Dopřejte si masáž

Pokud jste si pro svou dovolenou vybrali hotelový resort, úžasným startem nového dne je povzbuzující energická masáž. Naopak se příliš nedoporučuje relaxační masáž, kterou si naordinujte spíš ve večerních hodinách. Lépe se vám po ní usne. To však není něco, co chcete cítit ráno. Ráno vás povzbudí masáž, která rozpustí nahromaděné svalové napětí a zaplní vás čerstvou energií.

Začněte den studenou sprchou

Možná to nezní jako první věc, kterou si vybavíte, když jste ještě zachumlaní v teploučké peřině na hotelovém pokoji, ale studená sprcha vás dokáže nakopnout jako nic jiného. A kdo by to řekl, ale dokonce i prohřát. Dejte si proto krátkou studenou sprchu ještě před tím, než vyrazíte na snídani nebo si ještě před ní dejte pár temp v bazénu.

Zamkněte telefon do trezoru

Mobilní telefon z nás vyčerpává obrovské množství energie, a to často skutečně zbytečně. Řekněte sami, kolik hodin denně pročítáte statusy svých přátel, komunikujete přes mobilní aplikace, hrajete hry nebo pročítáte zpravodajské weby či vybíráte nové kousky do šatníku v nekonečných výprodejích. Někdy je zjištění, kolik času na svém mobilním telefonu trávíte, velmi šokující. Odložte ho proto hluboko do trezoru, vypněte ho a na celou dovolenou ho tam zamkněte. Odpojte se od internetu a znovu se propojte s přírodou a začněte žít život, ve kterém nemá internet své místo.

Zdroj: Autorský článek

Zavřít reklamu