Kultura a styl

Vysaďte si květiny, které voní především večer. Nejlepší je gardénie a floxy

Tyto květiny vás potěší po západu slunce

autor

Jitka Wolfová

29. července 2022

 
Většina květin, které vysazujeme na našich zahradách, nás těší svým krásným květem a příjemnou vůní především ve dne. Pak jsou tu ale i rostliny, které kvetou intenzivně především večer a šíří svou libou vůní daleko do okolí. Někdy se vůně po západu slunce ještě zesílí a v kombinaci s letním večerním vánkem vykouzlí nádhernou atmosféru.

Ovšem ne každá rostlina kvete v noci, proto je potřeba důkladně vybrat ze seznamu těch, které jsou tímto specifické. Většina vonných rostlin má ráda teplé oblasti, na kterých jsou chráněny před povětrnostními podmínkami. Nejlépe se jim tudíž daří na nádvoří, v terasách, ale hezky působí rovněž podél zahradních cestiček a u vchodu do domu či na terasu. Na výběr máte také z popínavých vonných rostlin, které svými listy a květy zakryjí pergoly, v nichž vytvoří příjemnou a ničím nerušenou atmosféru, ve které budete mít pocit soukromí.

Noční floxy

Nenáročné letničky seženete v různých barvách, ale ty noční seženete většinou v odstínech bílé, fialové či kaštanové. Přes den jsou kvítky pevně sevřené do drobných korálků, ale s blížícím se večerem se začnou pomalu rozevírat a odhalovat okvětní lístky hvězdicovitého tvaru, ale především vás zahalí tím, na co jste celý den čekali: andělskou vůní. Vysazujte ji do truhlíků a myslete na to, že může dorůstat výšky i šířky v rozmezí od deseti do padesáti centimetrů.

Měsíčnice

Jedná se o noční verzi povijnice nachové, která rovněž kvete v noci. Svou nádhernou noční vůní se řadí mezi rostliny, které nám svou plnou krásu ukážou až po západu slunce s první vycházející hvězdou. Charakteristické jsou pro ni bílé květy, které připomínají trubku a mají listy ve tvaru srdce. Měsíčnice roste velmi rychle a kvete v podstatě celé léto. Květy se otevírají s padajícím soumrakem a zavírají se až k ránu. Jakožto popínavé rostliny upřednostňují růst u plotů či pergol. Mohou dosahovat délky až 4,6 metru a rozpětí téměř 2 metrů.

Svída bílá

Opadavý keř, který se svou barvou vyjímá v každé zahradě. Červené stonky, které jsou ozdobeny zelenými listy se slonovinovým lemováním nejen v zahradě pěkně vypadají, ale rovněž si jejich přítomnost užijete i v noci. Mají totiž jednu specifickou vlastnost, a to: když si s nimi pohrává večerní vánek, odrážejí měsíční světlo. Navíc v době, kdy svída kvete (květen - červen) si můžete všimnout ještě jedné magické vlastnosti tohoto zajímavého keře. Bílé květy totiž ve tmě odráží sluneční svit a i v temné noční zahradě si můžete užívat jejich krásnou bílou barvu. Dorůstá výšky až 2,5 metru a stejného rozpětí.

Okrasný tabák

Opojnou noční vůní zaplaví vaši zahradu i okrasný tabák (Nicotiana alata). Světle zelené květy trubkovitého tvaru se rovněž otevírají až se zapadajícím sluncem a svou nádhernou vůní těší všechny přítomné i tím, že k sobě přitahují můry. Okrasný tabák je velice nenáročnou rostlinou, která se dobře pěstuje i ve velkém množství například ve velkých květináčích. Má ale rád půdu, která je dostatečně odvodněná, přímé slunce a místo, které ho chrání před přírodními vlivy. Dorůstá výšky 60 centimetrů a šířky 25 centimetrů.

Gardénie jasmínovitá

Právem je považována za královnu nočních květin, jelikož produkuje obrovské množství drobných kvítků, které dokážou svou vůní zaplavit celou vaši zahradu. Těšit se z ní můžete od července do září a například odrůda "Crown Jewel" je ještě mnohem odolnější a méně náročná na pěstování. Při mírné zimě ji dokonce můžete ponechat venku a nemusíte ji schovávat do zimní zahrady. Dorůstá výšky 75 centimetrů a rozpětí až 1 metru.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: homesandgardens.com, countryliving.com.

Zavřít reklamu