Kultura a styl

Dovolená na poslední chvíli s omezenými úsporami aneb Jak najít ten nejlepší kemp

Léto v přírodě je dobrou variantou

autor

Jitka Wolfová

21. června 2022

 
Dovolená je za dveřmi a vy stále nevíte, kam vlastně pojedete? S rostoucími cenami potravin a energií jste nenaspořili dostatek, abyste si mohli užívat zahraniční dovolenou v hotelu s all inclusive? Zkuste letos kemp. Bude vás to stát jen zlomek ceny, a navíc v přírodě zrelaxujete tak jako nikde jinde. Musíte ale vybrat ten správný.

Že vás kempování nebaví? Máte s ním špatné zkušenosti? A kdy jste naposledy byli v kempu? Leccos se totiž za posledních deset či dvacet let změnilo. Vybírat si můžete z nejrůznějších forem ubytování od stanů přes maringotky, karavany, chatky, ale i alternativní přenocování v mongolských jurtách, indiánských teepee či domech na stromě. I okolní kuchyně již nabízejí často  mnohem více než párek v rohlíku a omastkem přetékající hranolky s kyselým kečupem.

Zkuste dát proto kempování ještě šanci. I podle ředitele divize Dokempu.cz Adama Grose má kempování jisté výhody. "Pandemie covidu a téměř dva roky omezeného cestování zažehly v Češích jiskru pro objevování tuzemských krás. Toho využili také provozovatelé rekreačních areálů, kteří kromě dobré vybavenosti sází také na ochotný personál, gastronomické speciality i sportovní aktivity v podobě windsurfingu, zorbingu nebo paddleboardů. Do takových ubytování se pak hosté opakovaně vracejí," tvrdí. Jak ale vybrat mezi stovkami kempů ten, o kterém Adam Gros mluvil?

V České republice je skutečně z čeho vybírat. Najdete tu přes tisíc kempů, z nichž některé jsou skutečně vyhlášené a místo touto dobou spíš neseženete. Jsou ale i takové, které nenabízejí o moc méně a míst mají stále dostatek. Chcete-li tedy strávit léto v přírodě, nebo dohnala-li vás k tomu vaše finanční situace, ujasněte si, co od kempu čekáte a vyberte si dle následujících parametrů.

1. Finanční stránka

První, na co padne řeč, je jistě cena. V porovnání s tuzemskými (nebo zahraničními) hotely se pohybujeme úplně na jiných částkách, které jsou často pro ztížené finanční podmínky mnohem přijatelnější. Cena ve stanu pro čtyřčlennou rodinu se pohybuje od 350 do 600 korun v závislosti na lokalitě a úrovni kempu. Chatku seženete kolem 800 korun za noc, což není ani 6000 za týden. A to jde, nemyslíte?

2. Místo

Záleží, co chcete na dovolené dělat. Chcete-li trávit léto u vody, neřešte ani tak okolí kempu, ale důkladně se podívejte, kam všude se můžete jet v oblasti vykoupat. Jste-li spíš městský typ, porozhlédněte se, jaké historické či kulturní památky se v okolí nachází. A pokud chcete chodit po lesech a horách, vyhledejte si nejbližší přírodní památky a vyhlídky. Skvělá je také aplikace na vyhledávání hradů a zámků, která vám může pomoci s vymýšlením výletů za poznáním.

3. Chatka nebo stan?

Pokud máte se stanem vyloženě problémy, porozhlédněte se po kempu, který nabízí i jiné typy ubytování. Často si můžete vybrat z dřevěných chatek, karavanů, maringotek, domů na stromě, teepee či dalších možností. A jestliže máte vlastní obytný vůz, není problém najít kemp, kde si pro něj pronajmete stání. „V případě, že chcete jet do kempu karavanem, musíte zjistit, zda zrovna vámi vybraný areál nabízí parkovací stání pro obytná auta s přípojkou na vodu i elektřinu, případně speciální výlevkou na chemické wc a odpadní vodu. Pro dvě osoby počítejte v letní sezóně s průměrnou cenou 800 korun za noc. Někde je potřeba zaplatit ještě místní poplatky, což je další stokoruna na den,” vysvětluje Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO společnosti Campiri.

4. Vybavení kempu

Bazén, ohniště i dětské hřiště se skákacím hradem. Myslete na dostatečnou vybavenost kempu. Zatímco dvojice ocení spíše soukromí uprostřed šumících lesů, rodiče s dětmi potěší zase dostatek aktivit pro jejich ratolesti. I když každý areál nabízí veškeré potřebné vybavení včetně sociálního zázemí, najdou se i kempy, které mají navíc ještě lanovou dráhu, aquapark se skluzavkami nebo dětskou ZOO.

5. Způsob trávení dovolené

Než se do vybraného zařízení vydáte, dobře si prostudujte, co na svých stránkách nabízí. V dnešní době se některé kempy specializují na specifické potřeby návštěvníků a disponují tak vysokým množstvím dětských animačních programů, sportovního vyžití nebo kulturních večerů včetně koncertů či diskoték. Díky tomu se vám nestane, že se ocitnete na místě, kde už od brzkých odpoledních hodin duní hudba z baru, a vy jste si přitom naordinovali týdenní relax za zvuku kuňkajících žab.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: TZ dokempu.cz.

Zavřít reklamu