Tipy a triky

Svačinové boxy jsou hitem stravování školních dětí. Naučte se je naplnit tak, aby vaše dítě svačinu už nikdy nevyhodilo

Hlavní je, aby vaše dítě ve škole nehladovělo

autor

Kateřina Korňová

06. května 2022

 
Pokud připravujete každý den dítěti svačinu, která není dostatečně zajímavá, počítejte s tím, že skončí ve školním koši. A jestliže má dítě kapesné, svou svačinu si stejně koupí ve školním bufetu nebo automatu, protože bude mít zkrátka hlad. Nebylo by proto lepší připravit mu něco, co s chutí sní, nebude muset utrácet své našetřené peníze zbytečně a vy budete mít dobrý pocit, že se nevyhazují potraviny?

Některé děti si stěžují, že mají ve škole hlad, a to i přesto, že jim rodiče každý den namažou rohlík s máslem a šunkou a přiloží i jablko nebo mandarinku. Někdy ale děti pouze vidí lákavější svačinu u spolužáků nebo ve školním automatu a obyčejný rohlík už jim není dost dobrý, a navíc ho snědí při první přestávce a pak už jim nic nezbyde. Řešením může být krabička nebo svačinový box, do kterého svému dítěti každý den připravíte přesně to, co má rádo, ale také to, co je zdravé. Jen tomu musíte dát trochu formu, aby to pro něj bylo lákavé.

Základem je správný box, jídlo, které má dítě rádo, ale které ho zároveň zasytí a při otevření svačinového boxu i pobaví. Když přikoupíte i vtipná napichovátka na jednohubky ve tvaru očí, lístků nebo superhrdinů a zapíchnete je dětem do sendviče, rajčat, jahod a jiných lahůdek, které do boxu nachystáte, budou mít nejlepší svačinku z celé třídy. Co ale konkrétně do boxu přibalit?

Hlavní svačina

Svačinu pro své dítě sestavujte podle toho, kolik hodin ve škole tráví. Jestliže má pouze dopolední vyučování zakončené obědem, bude svačina jiná, než když budete muset počítat i s odpoledním vyučováním. Tak jako tak se nejprve zaměřte na to, co dítě opravdu zasytí. Připravit můžete sendvič namazaný burákovým máslem, marmeládou a doplněný krájenými banány, nebo šunkový se sýrem a ledovým salátem. Můžete být ale kreativní a místo sendvičů (nebo plátku chleba) nabídnout dítěti slanou či sladkou variantu plněné palačinky, dva plátky chleba a vařené vajíčko nebo domácí muffiny. Jestliže bude dítě ve škole dlouho, můžete přidat do chladicího prostoru i jogurt nebo ovesnou kaši.

Ovoce a zelenina

Nezapomeňte ani na každodenní dávku vitaminů v podobě oblíbeného ovoce a zeleniny. Většině maminek se ověřilo nabízet dětem bobulové ovoce, jako jsou borůvky, maliny či ostružiny, ale i krájené jablko, hroznové víno nebo celý banán. Rozhodně je lepší ovoce připravit tak, aby ho stačilo vzít do ruky a strčit do pusy. Neoloupanou mandarinku některé děti přehlédnou, ale oloupanou slupnou jako malinu.

Něco dobrého, ale zdravého

Můžete přihodit i hrst oříšků, sušeného ovoce, krekrů nebo slunečnicových či dýňových semínek. Také můžete zkusit upéct celozrnné sušenky, které dětem dodají potřebnou energii a ve svém boxu je určitě velice rády objeví. Pokud už v boxu nemáte sladkou variantu hlavní svačinky, jsou ideální volbou.

Sladká tečka

Děti rády mlsají, s tím nic nenaděláte. A pokud jim ke svačince nepřihodíte něco dobrého a nezdravého, můžete si být jisti, že si to stejně seženou za kapesné nebo vymění za jinou část svačinky se spolužáky. Přihoďte proto pár oblíbených žele bonbonů, pár kostiček čokolády nebo několik málo marshmallows.

Jak vybrat správný svačinový box

Připravte se na to, že pokud chcete opravdu dobrý svačinový box, bude vás to stát kolem tří až pěti set korun. Možná i více. Mezi jednotlivými druhy je ale skutečně velký rozdíl. Obyčejná krabička, která neudrží tekutiny a může se sama v batohu otevřít, je rozhodně pasé. Pak jsou krabičky, které se sice dají zacvaknout, ale tekutinu neutěsní. Další krabičky jsou sice zavírací, vzduchotěsné, nepustí tekutinu, ale nemají žádné přihrádky, které se vám při umisťování různých pochoutek hodí.

Proto volte takovou krabičku, která je vodotěsná, zacvakávací a má několik různě velkých přihrádek, které ovšem těsní až k víčku - jinak se vám totiž potraviny stejně rozsypou a smíchají mezi sebe. Existují také krabičky, které mají pod jednou přihrádkou pytlík s gelem, který lze dát přes noc do mrazáku. Když ho pak vrátíte, udrží v chladu například jogurt. Zrovna tak mohou svačinové boxy obsahovat speciální termo nádobu, kterou nahřejete vroucí vodou a ona pak udrží v teple například polévku nebo jiný teplý oběd či svačinu.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články
Zavřít reklamu