Kultura a styl

Birdwatching bude hitem tohoto léta: Vyrazte do přírody s dalekohledem, poznejte ptáky a pomozte vědě

Pozorování ptáků nabírá na oblíbenosti

autor

Kateřina Korňová

03. června 2022

 
Už nevíte, kam vyrazit na zajímavý výlet? Rozhledny v okolí už znáte jako své boty, všechny známé vrcholky a údolí jste prochodili, hrady a zámky zase nebaví děti a toužíte se vydat za dobrodružstvím do přírody, ale zatím neznáte konkrétní cíl? Pak zkuste birdwatching neboli výlet s cílem sledovat různé druhy volně žijícího ptactva. Tento koníček, který celosvětově narůstá na popularitě, vás totiž může zavést na místa, která byste jinak nenavštívili.

Vydat se jen s dalekohledem do přírody může být skvělý nápad nejen proto, že možná spatříte ptáky, které byste jinak ve své zahradě nebo ve městě jen těžko spatřili, ale je to také skvělý relaxační až meditační způsob, jak vypnout svou hlavu v dnešním přehlceném digitálním světě. Zpěv ptáků, všudypřítomné ticho, šumící les či pastvina - i to je to, co na birdwatchingu milují jeho příznivci po celém světě. Svá pozorování můžete později začít i dokumentovat a podělit se o ně s ostatními milovníky tohoto klidného a zároveň dobrodružného hobby.

Proč pozorovat ptáky

A co je vlastně na ptácích tak zvláštní? Proč byste je měli pozorovat právě vy? Vždyť ptáci jsou přece všude a jsou běžnou součástí našich životů. To si myslí většina lidí, kteří se do birdwatchingu nikdy neponořili hlouběji. Jenže to je právě mýlka - pocit, že na ptácích vlastně není nic zvláštního. Ale ono ve skutečnosti je a zapálení birdwatcheři o pozorování ptáků přemýšlí sběratelsky. Někdo sbírá známky, jiný mince, ale birdwatching je o sbírání nejrůznějších záznamů o pozorovaných ptácích. Můžete si vést seznamy, mapy, fotografie i videa a podnikat různé výlety do oblastí, kde je pravděpodobné, že uvidíte i vzácné druhy.

Na území České republiky žije dokonce kolem 300 druhů volně žijících ptáků. Tak schválně, když se zamyslíte a vyjmenujete všechny, které znáte. K jakému číslu se dostanete? Deset? Dvacet? Padesát? A i kdybyste napočítali do sta, což je krajně nepravděpodobné, pořád je to pouze třetina ptáků, kteří u nás volně žijí. Tento koníček je tudíž skvělý i v tom, že je při něm stále co objevovat. A my Češi jsme známí tím, že rádi objevujeme a sbíráme věci, které nic nestojí. No znáte nějakého Čecha, který vyloženě nesnáší houbaření? Nemyslíme konzumaci hub, ale jejich sbírání.

Co budete k birdwatchingu potřebovat

Jak začít

Na birdwatchingu je skvělé to, že se jedná o vskutku nenáročný koníček, který zvládnete praktikovat i s malými dětmi. Velkou výhodou je i to, že k němu téměř nic nepotřebujete. Pro začátek si pořiďte nebo vyrobte krmítko na zahradu či balkon (prodávají se i speciální s přísavkou, která přichytíte na okno). Takto začínal asi každý, kdo se začal zajímat o ptáky, kteří žijí v našich zahradách a městech. Navíc můžete krásně ukázat i dětem, jak ptáci vypadají zblízka.

Druhý krok

V krmítku se nejčastěji objevují sýkorky, vrabci, hrdličky, straky, sojky a když máte štěstí, přiletí i dlask, červinka, zvonek nebo hýl. Pokud vás ale už pohled na stále se opakující ptáky omrzel, pořiďte si pro začátek obyčejný dalekohled a vydejte se na výlet s cílem pozorovat i další druhy ptáků. Za dalekohled nemusíte pro začátek utratit horentní sumy. Stačí vám takový, který dokáže vzdálený objekt zvětšit alespoň desetkrát a průměr čoček má alespoň 42 milimetrů. Pokud se do birdwatchingu nadchnete, můžete si časem pořídit i stativ, na který můžete připevnit i fotoaparát či mobilní telefon.

Zkušení birdwatcheři

A jestliže vás tento koníček nadchne natolik, že se nebudete moci dočkat další příležitosti vyrazit do přírody na "lov" vzácných snímků, můžete se stát členem klubu birdwatcherů a sdílet své snímky a zkušenosti s dalšími nadšenci. Společně s ostatními si můžete vyměňovat tipy na pozorovací místa, své zkušenosti a vydávat se na společné výlety s cílem najít výjimečné druhy, ale také se účastnit zajímavých soutěží. Instalovat si můžete i přehledné aplikace, se kterými budete mít o všech pozorováních přehled. Sdílením informací o volně se pohybujícím ptactvu však pomáháte i profesionálním ornitologům, kteří tyto informace shromažďují a používají je k vědeckým účelům i ochraně životního prostředí.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: worldbirds.com, birdwatcher.cz, wikipedia.org.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu