Jídlo

Polévka na štědrovečerní stůl patří. Kdo nemá rád rybí, může zkusit další populární varianty

Houbová, hrachová, nebo třeba zelňačka? Stačí si vybrat

autor

Kristýna Maxová

20. prosince 2021

 
Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra a pro některé z nás je něčím, bez čeho si nedovedeme představit vánoční tabuli. Není však jedinou možností, kterou můžeme zvolit. Ať už se v seznamu hostů objeví někdo, kdo jí úplně neholduje nebo si chcete letos trošku zaexperimentovat a vyzkoušet polévku novou, přinášíme 3 recepty, kterými můžete letošní menu ozvláštnit.

V některých domácnostech k štědrovečerní večeři rybí polévka neodmyslitelně patří. Děti ji většinou nemají v oblibě, protože má svou specifickou vůni, kterou ale naopak my dospělí milujeme. Její chuť je vyvážená, lehká a k Vánocům zkrátka patří. Pokud si vás ovšem ani v průběhu let nezískala, zkuste jiné polévky, které se na sváteční stůl také hodí a nadchnou vás svou jedinečnou chutí.

Než se ale pustíte do přípravy, promyslete si ingredience, ze kterých chcete polévku připravit. Doporučujeme volit kvalitní sezónní potraviny, které už v dnešní době seženete v každém supermarketu, ale můžete je objednat i prostřednictvím e-shopů či bedýnek z farmy. Ať už vyberete bio suroviny, nebo ne, jistě bude vaše polévka výtečná.

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

  • asi 200 g hrachu
  • asi 100 g slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 1 l vývaru
  • hrst majoránky
  • sůl
  • pepř
  • pečivo na krutony

Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu a po chvilce přidejte cibuli. Později vložte česnek. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou.

Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. A pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

Sváteční houbová polévka

  • 200 g brambor
  • dvě hrsti sušených hub
  • 1 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • čtvrtka celeru
  • máslo
  • hladká mouka
  • smetana
  • asi 1,5 l vody
  • kmín
  • sůl

Doporučujeme začít s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo a postupně přidávejte mouku. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily. Na závěr dochuťte.

Zelňačka i na štědrovečerní stůl

  • asi 350-400 g kysaného zelí
  • 250 g brambor
  • 100 g másla
  • 120 g hladké mouky
  • 1 ks větší cibule
  • 400 g klobásy dle preferencí
  • asi 250 ml mléka
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl, kmín a pepř na dochucení

Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a pokrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.

Ať už vyberete jakýkoliv recept, nebo zůstanete u tradiční rybí polévky, přejeme vám dobrou chuť a hlavně klidné prožití celých vánočních svátků. A hlavně pozor na kůstky!

Zdroj: TZ lovimebio.cz, apetitonline.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu