Pití

Pusťte chuť Vánoc i do své kávy. Co říkáte na perníkové latte nebo oříškovo-karamelové pokušení?

Obvyklé chutě v neobvyklém nápoji, to je vánoční káva

autor

Kateřina Korňová

13. prosince 2021

 
Také rádi zkoušíte něco nového, ale zároveň si nedovedete představit den bez kvalitní kávy? Láká vás vůně perníčků, ale nechcete ujídat ty, které jste tak pracně napekli a nazdobili? Nevadí. Tyto chutě totiž můžete zkombinovat v šálku lahodné kávy, ukojíte svoje chutě a navíc nepřiberete tak, jako kdybyste si každý den dali ke kávě zákusek v podobě dvou perníčků a jiného vánočního cukroví.

Vánoce jsou jen jednou v roce, a proto na nic nečekejte a využijte všechny chutě, které nám nabízejí. Mlsání cukroví k Vánocům patří, ale pokud můžete chuť cukroví vměstnat do kávy, pochutnáte si a navíc si budete počínat mnohem dietněji, než uzobáváním sladkého cukroví.

Navíc kdo nic nezkusil, nic nezažil, a to platí i v přípravě kávy. Ano, latte je je lahodná jemná káva s našlehaným mlékem, které nic nechybí, espresso vás postaví na nohy, a není nic lepšího, než cappuccino s kamarádkou. Zkuste si ale představit, že do už tak skvělých nápojů přidáte ještě další přísady, které je učiní zkrátka výjimečnými.

Perníkové latte

Chuť a vůně perníčků patří k Vánocům od nepaměti. A přitom jim tolik chuti dodá jen pár lžiček perníkového koření. Do perníkového latte ho budete potřebovat také, ale mnohem méně. Chuť a vůně však nebudou o nic méně intenzivní. Potřebovat na něj budete:

  • 7 g kávy na přípravu espressa
  • 300 ml mléka
  • kousíček perníčku/ perníkové koření
  • 1 lžička javorového sirupu

V kastrůlku ohřejte lžíci mléka, ve které nechte rozpustit kousek perníčku. Lepší je bez kůrky. Přidejte javorový sirup a dobře promíchejte. Pro jemnější konzistenci můžete v rozehřátém mléku rozmíchat čtvrt lžičky perníkového koření. Tuto směs přemístěte do vysoké latte sklenice, zalijte našlehaným mlékem a opět zamíchejte. Připravte si espresso jak jste zvyklí a pomalu nalévejte na pěnu tak, aby se vám jednotlivé vrstvy nesmíchaly. Jemně posypte perníkovým kořením a do pěny opřete malý perníček. Když na pěnu přidáte ještě domácí šlehačku, uděláte z odpolední kávy luxusní dezert.

Karamelovo-ořechové pokušení

Když mlsat, tak se vším všudy. Kvalitní káva s příměsí karamelu a ořechů je tím pravým vánočním nápojem, který rozhodně musíte vyzkoušet. Na jeho přípravu si však vybírejte dobrou kávu, například s chutí nugátu. S nejlevnější instantní kávou ze supermarketu vytvoříte úplně něco jiného. Potřebovat budete:

  • 14 g kávy na přípravu dvojitého espressa
  • 100 ml mléka
  • javorový sirup
  • cukr
  • smetanu
  • lískové oříšky

V kávovaru si připravte dvojité espresso a z mléka a sirupu si připravte sladkou mléčnou pěnu. Lískové oříšky nasekejte najemno – pro lepší chuť je krátce opečte v troubě nebo na pánvi. V jiném rendlíku nechte zkaramelizovat pár lžiček cukru a jakmile zhnědne, přilijte hustou smetanu. Až se znovu rozpustí, odstavte z ohně a nechte vychladnout. Do vysoké sklenice pak nalijte mléko, mléčnou pěnu a nakonec pomalu přilijte i kávu. Ozdobte karamelem a posypte kousky oříšků.

Medové cappuccino

Někteří lidé si nedovedou představit, že by si svou kávu osladili medem. Přitom je to taková pochoutka. Tím spíš, pokud si připravujete nápoje s chutí Vánoc. Potřebovat budete:

  • 7 g kávy na přípravu espressa
  • 70 ml mléka
  • lžičku medu

Na dno hrníčku na cappuccino dejte lžičku medu. Zalijte espressem, připravte mléčnou pěnu a navrstvěte ji na připravenou kávu. Vršek ozdobte tekutým medem. Jak jednoduché, že? Pokud chcete, můžete ještě vršek posypat špetkou muškátového oříšku.

Zdroj: oxalis.blog, zenyprozeny.cz.

Další zajímavé články
Zavřít reklamu