Tipy a triky

Výrůstky, skvrny, jizvy po akné či hluboké vrásky mohou být minulostí. Do Česka dorazil první dermatologický přístroj Pixel CO2 v plné konfiguraci

Nový laser použít také pro takzvané mini-invazivní až zcela neinvazivní ošetření.

autor

Kristýna Maxová

31. ledna 2023

 
Omlazení pleti, odstranění výrůstků, hlubokých vrásek či vypnutí pokožky jedním přístrojem. Zdá se, že není dermatologický problém, pro který by nebyl vhodný, ba naopak v mnoha případech nepomůže jiná metoda. Jedná se o nejnovější laser pro korektivní dermatologii Pixel, který nyní jako první v České republice využívá klinika LaserPlastic. Oproti předchozím generacím je doplněn o koncovky a nastavení, které dokáží ošetřit snadno a rychle velké plochy či se vyhnout typickému šachovnicovému vzoru.

Určitě jste již slovo pixel slyšeli, nejčastěji ve spojení s počítačem. Je to totiž nejmenší jednotka digitální „bitmapové“ grafiky, která představuje jeden svítící bod na monitoru. A právě odtud vzal tento inovativní přístroj svůj název. Jeho laserový paprsek totiž na kůži vytváří obrazec podobný pixelům, tedy malé tečky či body v pokožce.

Tento laser, zatím první a jediný v republice této generace a konfigurace, již hojně využívá klinika, kterou můžete znát z pořadů Vypadáš skvěle, Mladší o pár let nebo O 10 let mladší, a to LaserPlastic v čele se zakladatelkou a primářkou MUDr. Martou Moidlovou. „Laser Pixel dosahuje takových výsledků v omlazení pleti, které zatím žádný přístroj či látka nepřekonala. Precizní ošetření povrchové vrstvy kůže a hluboký termální efekt aplikátoru, který stimuluje obnovu kolagenu, je ideální pro ošetření jemných linek i hlubokých vrásek,“ vysvětluje primářka.

Výrůstky, skvrny, jizvy po akné či hluboké vrásky

Zázračnost tohoto přístroje tkví v jeho všestrannosti – dá se použít v chirurgii, dermatologii a gynekologii. Například právě chirurgům šetří čas a práci při operacích, kdy stejnou koncovkou i nastavením přístroje dělají dva sobě navzájem protichůdné úkony – precizně a bezpečně řežou tkáň (excize) při blízkém kontaktu, naopak při oddálení okamžitě zastaví krvácení (koagulace).
V estetické dermatologii tento laser nabízí řešení takřka při každé příležitosti. Laserový paprsek přístroje funguje zejména (ale nejenom) na principu ablace, tedy odpařování. Jeho absorpční maximum je totiž ve vodě obsažené v buňkách pokožky. Odpařuje tak postupně jednotlivé vrstvy kůže – zákrok známý pod pojmem skin-resurfacing, který je hojně používaný zejména pro vyhlazení hlubokých vrásek či jizev po akné.

Laser však nemá svá využití pouze v invazivních zákrocích, jako zmíněný skin-resurfacing. Lze jej použít také pro takzvané mini-invazivní až zcela neinvazivní ošetření. Mezi velmi časté se řadí pigmentové skvrny způsobené opalováním či nepravidelná barva nebo textura kůže.

Razítkování či náhodný mód

Metodou zvanou frakce perforuje laserový paprsek pokožku v bodech o velikosti pixelu. Při frakčním módu se tak na kůži střídají ošetřené a neošetřené body. Díky těmto neošetřeným bodům se může pacient těšit z krátké doby hojení a minimálních vedlejších účinků či komplikací. Lékař si ošetřená místa díky viditelnému efektu na kůži může takzvaně „orazítkovávat“. Stampingem (orazítkováním) vytváří na pokožce čtverce v bodech, do kterých je laserový paprsek v této koncovce rozdělen, nejčastěji 9 na 9 pixelů. Jednotlivá místa se dají perforovat až čtyřikrát za sebou, s každým zasažením je efekt větší. Unikátní je hlavně také speciální koncovka LiteScan, která může díky různým nastavením vytvářet tvary dle aktuální potřeby.

„Přístroj také disponuje jedinečným módem paint brush, který dodává do ošetřované oblasti energii v rozptýlené, randomizované neboli náhodné podobě. Vytváří tak přirozenější vzorec hladké pokožky a nezanechává typické šachovnicové stopy na pleti. Ošetření je tak na viditelných místech méně nápadné,“ popisuje MUDr. Moidlová.

Při ošetřování rozsáhlých oblastí lze také využít koncovku iPixel Roller, která výrazně urychlí čas výkonu. „Tento nový speciální nástavec dokáže velmi rychle, šetrně a precizně ošetřit velké a citlivé plochy, jako třeba krk a hrudník. Hodí se však i na jiné části těla, například při ošetření strií,“ uzavírá primářka.

Zdroj: Klinika LaserPlastic, MUDr. Marta Moidlová

Zavřít reklamu